Vesti
Društvo

Kako je mladi advokat naučio albanski jezik

Predrag Miljković je jedan od retkih uspešnih mladih advokata sa Kosova koji tečno govori albanski jezik. Prvi je pripravnik srpske nacionalnosti u Osnovnom sudu u Lipljanu nakon poslednjih sukoba na Kosovu. Zbog same prirode posla, odlučio je da savlada upravo albanski jezik.
Kako je mladi advokat naučio albanski jezik
Predrag Milinković (Printskrin Jutjub@Reci Nesto)

Iako je odmalena maštao da se bavi glumom, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

„Možda je advokatura neki kompromis između glume i prava, ako možemo tako da kažemo. Voleo sam glumu, bavio sam se amaterski par godina time, bio sam baš mali. Stvarno ne znam kako sam završio na kraju u advokaturi, ali mi je drago, nikada ne bih to promenio. Završio sam srednju medicinsku školu, pa sam hteo da upišem medicinski fakultet, pa se to nije desilo, pa u jednom trenutku kriminalističku akademiju, pa se ni to nije desilo, pa je taj prijemni ispit bio isti, pa sam upisao prava i ispalo je odlično. Baš je teklo super, završio u roku, tako sam se nekako našao na tom putu“, otkriva Predrag Miljković u drugoj epizodi podkasta „Reci nešto/Thuaj Diçka“ nevladine organizacije Nova društvena inicijativa.

Po završetku fakulteta, usmerio se na nevladin sektor. Potom se oprobao i kao nastavnik srpskog jezika, a istovremeno je i krenuo sa stažiranjem u Osnovnom sudu u Lipljanu.

„Zanimljiva stvar je što sam ja prvi pripravnik srpske nacionalnosti posle sukoba u Osnovnom sudu u Lipljanu. Bilo je nas tada dvadesetak pripravnika i jedini sam ja bio srpske nacionalnosti“, priseća se Predrag.

U sudu je počeo da radi sa skromnim poznavanjem albanskog jezika. Zbog prirode posla, odlučio je da to znanje nadogradi. Danas tečno govori ovaj jezik, koji mu pomaže da uspešno obavlja posao.

„Budući da sam ja iz Lipljana i moji tamo žive, uglavnom se misli da albanski znam od detinjstva. Ne, ja sam albanski počeo da učim tek 2015. godine kad sam počeo da radim u Prištini. Sećam se da sam znao samo par reči i to je bilo baš siromašno, ali sam uvek imao izvanrednu želju da ga naučim. Prethodno sam tri meseca pohađao kurs albanskog jezika kako bih se upoznao sa gramatikom, pisanjem itd, ali mislim da sam najviše naučio u sudu. Tada sam baš imao puno kontakata sa strankama. Onda je tu krenula rečenica za rečenicom. Prvo sam naučio određene fraze, a onda sam krenuo malo življe i slobodnije. Naravno, pogrešiš jedno 50 puta, obrukaš se sigurno, kažeš nešto što nije trebalo“, iskren je Predrag.

I tako, fraza po fraza, rečenica po rečenica, nakon skoro tri godine, Predrag se može pohvaliti time da kada je u pitanju stručna pravnička komunikacija, to mnogo lakše radi na albanskom nego na engleskom jeziku, koji je učio u školi i kojim takođe odlično vlada.

„Na engleskom npr. ne znam osnove pravničkog vokabulara, za razliku od albanskog. Inače, mogu da se pohvalim, napisao sam do sada dve ili tri žalbe na albanskom jeziku i jedan zahtev za premeštaj zatvorenika i sve mi je usvojeno“, ne krije zadovoljstvo.

Ovaj mladi advokat sada uspešno rukovodi kancelarijom u severnom delu Mitrovice. Među klijentima ima i Albance i ne treba mu posrednik da se sa njima sporazume i reši im probleme.

Kolegama i mladima savetuje da nauče jezik komšija.

„Glupo je da ne učimo jezik jedni drugih, a da tu planiramo da živimo ceo život“, poručuje Predrag Miljković.

O razvoju njegove karijere, situacijama sa kojima se suočava u praksi i još mnogo čemu, pogledajte i poslušajte na videu.
Ostale vesti

Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023