Vesti
Društvo

Kako izaći iz okvira marginalizacije?

Na konferenciji pod nazivom „Prevazilaženje marginalizacije – šta sada i šta sledeće?“ koja je održana u Prištini bilo je reči o poboljšanju integracije ugroženih i marginalizovanih grupa.
Kako izaći iz okvira marginalizacije?
Sa konferencije (Foto Kim)

Arber Nuhiu iz centra za razvoj društvenih grupa (CSGD) kaže da je narod sa Kosova još uvek u tranziciji, pa tako pripadnici LGBT zajednice još uvek nailaze na otpor šire mase. Njegova organizacija se, kaže, zalaže za njihovu ravnopravnost.

„Mislim da su pripadnici LGBT populacije jedni od najmarginalizovanijih, ne kažem da su jedini. To je upravo zbog takve kulture, koja je instalirana na Kosovu, a i drugih društvenih normi koje postoje“, istakao je Nuhiu.

Igor Aritonović ispred Instituta za razvoj zajednica (CoDe) smatra da se mora izaći iz okvira marginalizacije, te da se društvo mora baviti institucionalno-društvenim problemima.

„Terminologija marginalizacije, odnosno, terminologija zajednice često dobija neki drugi tonalitet i neki drugi koloritet, da li to neko zloupotrebljava ili ne, ja to ne mogu da kažem, ali smo mi ti, kao deo društva koji moramo probati da tu terminologiju dovedemo na pravi put. Problem osoba sa invalidtetom, je problem društva na Kosovu, i kao takvo, Kosovo ne može da ide napred“, kazao je Aritonović.

Špresa Aguši iz Mreže organizacija Romkinja, Aškalijki i Egipćanki bavi se pitanjima prava žena i devojaka iz ove organizacije. Predstavnici ove organizacije su želeli da kroz kampanju podignu svest tim ženama o porodičnom nasilju i nasilju po rodnoj osnovi.

„Bilo je teško krenuti. Mi smo prvo pokušali da na prost način, jezikom zajednica, prvo pojasnimo šta je nasilje, koje vrste nasilja postoje, koji pravni mehanizmi postoje protiv nasilja, da bi smo kasnije nastavili sa susretima, na kojima su osim pripadnika zajednica, prisutni bil i pravnici, pripadnici policije, opštinski i socijalni zvaničnici“, navela je Aguši.

Bujar Kadriu ispred Kosovskog foruma za ograničene sposobnosti kaže da Kosovo ima zakonski okvir za određene invalidtete, ali da taj zakonski okvir nije u potpunost implementiran.

„Mi kao organizacije želimo da zakonska inicijativa pokrenuta od strane USAID-a i Centra za obuku i zastupanje resursa ATRC-a, koja će biti podrška za sve grupe, bez diskriminacije, do septembra bude dostavljena Vladi Kosova i da će taj zakonski okvir stvoriti mogućnost da se pemosti jaz koji isključuje invalide iz društva i zaštiti potrebe ljudi sa invaliditetm. Takođe, želimo da ova zakonska inicijativa bude saglasna sa Ustavom zemlje“, kazao je Kadriu.

Cilj ove konferencije je da se identifikuju oblasti saradnje između kosovskih institucija i civilnog društva.

 Ostale vesti

Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020
CPT: Konkurs za stažiranje diplomaca
Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu"
  • 01.04.2020
Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020
Počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje sutra 1. aprila i trajaće do 31. maja ove godine.
  • 31.03.2020