Vesti
Društvo

Kako izaći iz okvira marginalizacije?

Na konferenciji pod nazivom „Prevazilaženje marginalizacije – šta sada i šta sledeće?“ koja je održana u Prištini bilo je reči o poboljšanju integracije ugroženih i marginalizovanih grupa.
Kako izaći iz okvira marginalizacije?
Sa konferencije (Foto Kim)

Arber Nuhiu iz centra za razvoj društvenih grupa (CSGD) kaže da je narod sa Kosova još uvek u tranziciji, pa tako pripadnici LGBT zajednice još uvek nailaze na otpor šire mase. Njegova organizacija se, kaže, zalaže za njihovu ravnopravnost.

„Mislim da su pripadnici LGBT populacije jedni od najmarginalizovanijih, ne kažem da su jedini. To je upravo zbog takve kulture, koja je instalirana na Kosovu, a i drugih društvenih normi koje postoje“, istakao je Nuhiu.

Igor Aritonović ispred Instituta za razvoj zajednica (CoDe) smatra da se mora izaći iz okvira marginalizacije, te da se društvo mora baviti institucionalno-društvenim problemima.

„Terminologija marginalizacije, odnosno, terminologija zajednice često dobija neki drugi tonalitet i neki drugi koloritet, da li to neko zloupotrebljava ili ne, ja to ne mogu da kažem, ali smo mi ti, kao deo društva koji moramo probati da tu terminologiju dovedemo na pravi put. Problem osoba sa invalidtetom, je problem društva na Kosovu, i kao takvo, Kosovo ne može da ide napred“, kazao je Aritonović.

Špresa Aguši iz Mreže organizacija Romkinja, Aškalijki i Egipćanki bavi se pitanjima prava žena i devojaka iz ove organizacije. Predstavnici ove organizacije su želeli da kroz kampanju podignu svest tim ženama o porodičnom nasilju i nasilju po rodnoj osnovi.

„Bilo je teško krenuti. Mi smo prvo pokušali da na prost način, jezikom zajednica, prvo pojasnimo šta je nasilje, koje vrste nasilja postoje, koji pravni mehanizmi postoje protiv nasilja, da bi smo kasnije nastavili sa susretima, na kojima su osim pripadnika zajednica, prisutni bil i pravnici, pripadnici policije, opštinski i socijalni zvaničnici“, navela je Aguši.

Bujar Kadriu ispred Kosovskog foruma za ograničene sposobnosti kaže da Kosovo ima zakonski okvir za određene invalidtete, ali da taj zakonski okvir nije u potpunost implementiran.

„Mi kao organizacije želimo da zakonska inicijativa pokrenuta od strane USAID-a i Centra za obuku i zastupanje resursa ATRC-a, koja će biti podrška za sve grupe, bez diskriminacije, do septembra bude dostavljena Vladi Kosova i da će taj zakonski okvir stvoriti mogućnost da se pemosti jaz koji isključuje invalide iz društva i zaštiti potrebe ljudi sa invaliditetm. Takođe, želimo da ova zakonska inicijativa bude saglasna sa Ustavom zemlje“, kazao je Kadriu.

Cilj ove konferencije je da se identifikuju oblasti saradnje između kosovskih institucija i civilnog društva.

 Ostale vesti

Laplje Selo: Restrikcije struje zbog radova na dalekovodu
Učestale restrikcije struje u Lapljem Selu i okolini se ovih dana događaju zbog radova na novom dalekovodu, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković.
  • 11.08.2022
Zadržavanje na Merdaru dva sata, na Jarinju oko 60 minuta
Ukoliko ste krenuli sa Kosova ka centralnoj Srbiji, na prelazu Merdare čekaćete oko dva sata, dok je na Jarinju zadržavanje nešto duže od sat, navodi se na sajtu kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
  • 11.08.2022
Cena hleba u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu već duže vreme iznosi 70 dinara za osnovnu veknu, što je za 17 dinara skuplje u odnosu na maksimalnu dozvoljenu maloprodajnu cenu ovog proizvoda u centralnoj Srbiji, odnosno 12 dinara više kada se uporedi sa cenom hleba na jugu, gde jedna osnovna vekna košta 0,50 evra.
  • 10.08.2022
Mladi u Gračanici nezadovoljni letnjim provodom
Nešto manje od mesec dana pre početka nove školske godine omladina u Gračanici provodi vreme na lokalnom bazenu ili se baveći sportom. Jednom nedeljno ima bioskopskih projekcija, a u narednom periodu očekuju se muzički i filmski festivali. 
  • 10.08.2022
Velika Hoča: Opljačkane prodavnice neće raditi ni sutra
Vlasnici dva puta opljačkanih trgovinskih radnji za manje od dva meseca iz Velike Hoče su odlučili da ni sutra neće raditi jer nadležne institucije nisu ništa učinile da pronađu lopove. Poručuju da su ostali sami.
  • 10.08.2022
Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022