Vesti
Društvo

Kako će biti utrošeno 35 hiljada evra za predstojeće praznike?

Opština Gračanica je za proslavu novogodišnjih i božićnih praznika i ukrašavanje Gračanice izdvojila 35 hiljada evra. Predrag Ristić iz Opštine Gračanica je u izjavi za RTV Kim objasnio na koji način će biti utrošena ova sredstva
Kako će biti utrošeno 35 hiljada evra za predstojeće praznike?
Gračanica uoči praznika (Foto Kim)

Predrag Ristić iz Opštine Gračanica kaže da je pre dvadesetak dana bio javni poziv za dodelu subvencija za novogodišnje ulepšavanje opštine Gračanica, organizovanje proslave Božića i Pravoslavne Nove godine.

Kaže da su se pozivu odazvale 2 nevladine organizacije Forum za razvoj i multietničku saradnju i Praktis youth.

Objašnjava da je nevladina organizacija Forum za razvoj i multietničku saradnju dobila sredstva u iznosu od 1000 evra.

„Oni su zatražili sredstva za obeležavanje pravoslavnog Božića. U Domu kulture će biti organizovan koncert u saradnji sa horom Simonida iz Gračanice“.

Druga nevladina organizacija je, prema Ristićevim rečima, ispunila uslove za sve tri navedena zahteva u javnom pozivu.

„U okviru njihovog plana je kompletno ulepšavanje opštine za novogodišnje praznike. Za Božić će za crkvu u Sušici biti kupljeno vino. U saradnji sa opštinom biće podeljeno deset praseta i preko deset humanitanih paketa socijalno ugroženim porodicama“.

„Kao što sam već napomenio biće kompletno ukrašavanje Gračanice. Imamo veliku jelku koja je postavljena u centru. U toku je izrada velike kutije u obliku novogodišnjeg poklona koja će takođe biti postavljena u centru najverovatnije do nedelje. Imamo led rasvetu, a dogovor je bio da se komplentna rasveta i ta mehanizacija, nakon novogodišnjih praznika, predju Opštini Gračanica. Tako da će dogodine biti utrošeno znatno manje sredstava“.

„Treća stavka je obeležavanje Pravoslavne Nove godine. U centru Gračanice će tradocionalno biti organizovan doček. Gostovaće Tropiko bend, kuvaće se vino i rakija, imaćemo i vola na ražnju“.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023