Vesti
Društvo

„Kada se ugase kamere, oni...“

Članovi Resursnog centra za nestala lica i Udruženja porodica nestalih „Kosovski stradalnici“ iz Beograda uputili su uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava apel nadležnim vlastima u Beogradu i Prištini da intenziviraju svoj rad na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

„Kada se ugase kamere, oni...“
Detalj sa današnje konferencije (Foto Kim)

Bajram Ćerkinaj ispred Resursnog centra za nestala lica je rekao da je proces rasvetljavanja sudbine nestalih stao zbog politike, te da zahtevaju da se radne grupe Beograda i Prištine (za nestale) sastanu što pre.

„Znam da politika usporava ovde, mada su svi članovi porodica protivnici zaustavljanja ovog procesa od strane politike. Međutim, naišli su na gluvo uho i slepe oči. Mi na ovoj konferenciji za štampu apelujemo još jednom na domaće strukture, na vladu, kako u Prištini, tako i Beogradu, pa i u Briselu, da se bez odlaganja održavaju susreti Radnih grupa“, rekao je on.

Članovi porodica kidnapovanih i nestalih i dalje tragaju za 1.630 osoba, kojima se gubi trag tokom i nakon ratnih sukoba. Nataša Šćepnović iz Udruženja „Kosovski stradalnici“ iz Beograda kazala je da je nestalim licima oduzeto osnovno ljudsko pravo na život i slobodu. Ona je u ime porodica nestalih uputila apel relevantnim domaćim i međunarodnim predstavnicima i organizacijama.

„Ne postoji istinska i prava želja i volja da se pronađu nestala lica. Vaša je obaveza da nam pomognete, jer mi na to imamo pravo i zato što sakrivanje inforamcija o prislino otetim licima predstavlja grubo kršenje ljudskih prava. Opet se pitamo dokle ćete ih kršiti i osporavati. Tu su se desili zločini za koje svi počinioci moraju snositi odgovornost, u skladu sa međunarodnim normama i važećim domaćim zakonima“, rekla je ona.

Ščepanovićeva je dodala da mora da postoji politička volja da njihovi zahtevi ne budu samo mrtvo slovo na papiru, da porodice očekuju rezulate i ubrzanje procesa pronalaženja nestalih.

„Tražimo da se procesuiraju svi ratni zločini, otvaranje svih arhiva, jer svi imaju svoje arhive. Imamo pravo i da tražimo da se formira specijalni fond koji bi omogućio da ostvarimo pravo na reparaciju za duševnu bol. Voleli bismo da se reši status lica koja leže u mrtvačnici u Prištini i da porodice koje su sahranile klasičnom metodom svoje najmilije odmah posle rata, da ponovo daju krv, kako bi te porodice imale pravi mir i spokoj, da znaju koga su sahranile“, rekla je ona.

Gordana Đukanović, novinarka iz Prištine i članica Udruženja „Kosovski stradalici“ kazala je da je njihov zajednički cilj da nateraju odgovorne da ubrzaju proces pronalaženja nestalih.

„Svih ovih godina, koliko porodice tragaju, oni i dalje nas sluđuju i ponižavaju time što nam bacaju prašinu u oči. Kada se ugase kamere, oni se vraćaju na svoje pozicije, a njihove pozicije su trenutno nemanje političke volje da se zajedno radi na razrešavaju što većeg broja slučajeva nestalih. Samo zajedno mogu nešto da urade, jer niti Beograd može ovde, niti Priština može tamo, i zato postoje radne grupe koje bi trebalo što pre da počnu da rade“, rekla je Đukanovićeva.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova Negovan Mavrić ocenio je da je ostavka Veljka Odalovića, koju su predstavnici Prištine zatražili u Briselu, pokušaj zaustavljanja procesa pronalaženja nestalih.

„Plašimo se da je naš problem stao i zadnjih pet meseci ne vrše se iskopavanja pojedinačnih i masovnih grobnica, a dobro znamo da ih ima i na Kosovu i u Srbiji. Kao čovek koji se bavi ovim teškim pitanjem, pitam se zašto je u Briselu tražena ostavka Veljka Odalovića i da li je pitanje nestalih teško da se rešava, pa smo nešto tražili da se to zaustavi. Ako se nastave pregovori u Briselu, gde se rešava o tablicama i struji i ne smeta nijedna osoba ni sa jedne, niti sa druge strane, već se traži ostavka osobe koja se bavi humanim pitanjem“, zaključio je Mavrić.

Članovi Resursnog centra za nestala lica i Udruženja porodica nestalih „Kosovski stradalnici“ najavili su zajedničku konferenciju za medije u ponedeljak, 6. decembra u Beogradu.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022