Vesti
Društvo

Kada će i kome biti dodeljeni stanovi u Gračanici?

Stanovi koji su izgrađeni za socijalno ugrožene porodice u Gračanici i dalje su prazni. Zgrade koje su započete u Lapljem Selu su tek u sivoj fazi, a građani koji žive u kontejnerima ili stanuju privatno i dalje čekaju nadležne u Opštini Gračanica da izvrše raspodelu. RTV Kim i Radio Goraždevac već dva dana čekaju odgovore iz ove lokalne samouprave.
Kada će i kome biti dodeljeni stanovi u Gračanici?
Prazne stambene zgrade u Gračanici (Foto Kim)

Izgradnja stambenog kompleksa sa 36 stanova u Gračanici započeta je početkom septembra 2019. godine, a tadašnji direktor Odeljenja za zaštitu životne sredine Dejan Jovanović kazao su oni namenjeni socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima, te da će izgradnja biti završena do kraja 2019. godine.

Međutim, radovi su se odužili, pa je prilikom posete Gračanici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića 16. juna 2020. godine, najavljeno da će oni biti završeni za mesec dana, da bi gradonačelnik Srđan Popović raspodelu najavio za "naredni period".

Više od godinu kasnije, 1. oktobra prošle godine, Opština Gračanica je raspisala konkurs za stambeno zbrinjavanje.

Na ovaj konkurs javile su se socijalno ugrožene porodice Ilić i Arsić iz Gračanice.

Zoran i Katarina Ilić sa troje maloletne dece već šest godina žive u kontejneru površine 12,5 metara kvadratnih. Ilići će za par meseci biti bogatiji za još jednog člana, pa se nadaju da će se sa novorođenčetom useliti u novi dom.

“Među prvima sam bio da konkurišem, još uvek nije došla komisija ali se nadamo da će da dođe. Srđan Popović (bivši predsednik opštine) nam je u prošlom mandatu obećao da će nam pomoći i da ćemo dobiti stan. Sada nas je i Ljiljana Šubarić (aktuelna gradonačelnica) obišla, verujemo joj, obišla nas je ovde i videla u kakvim uslovima živimo“, rekao je Ilić.

Ova petočlana porodica se trenutno greje na struju, međutim učestale restrikcije su ih primorale da zimske dane provode kod kumova i rođaka.

„Napravio sam ispred kontejnera improvizovanu šupu, tu imam šporet na drva i da nije njega ne bismo imali gde da spremamo hranu. Grejemo se i tu“, dodao je Ilić.

Ilići se nadaju da će ova zima biti poslednja koju će provesti u uslovima nedostojnim čoveka, te da će konačno biti stambeno zbrinuti.

Za stambeno zbrinjavanje konkursala je i petočlana porodica Arsići i to već peti put. Arsići već 14 godina žive kao podstanari.

„Ne znam da li je komisija krenula da obilazi porodice, ali od poslednjeg konkursa još uvek nisu dolazili kod nas. Po prirodi sam optimista pa se ako ništa drugo u prikrajku nadam da, ako rade shodno zakonu a znam da ispunjavam sve kriterijume, logično je da se nadam da bi trebao da dobijem stan. Apsolutno i kategorički za ovih 14 godina nisam dobio nikakvu pomoć iz opštine. Bila je samo jedna nevladina organizacija koja nam je izašla u susret i beskrajno im hvala na tome“, kazao je Arsić.

Dragan je jedini zaposlen u porodici. Kaže da je veoma teško sa jednom platom školovati tri devojčice.

„Ukoliko stanove podele kako treba, to će biti na opštu korist svih nas. Skoro je bila jedna izjava iz Kancelarije za KiM `da je svaki čovek na Kosovu i Metohiji kao zenica oka, da je bitan i neophodan`, ako im je zaista stalo da se svaki čovek ovde zadrži i da boravi u budućnosti sa svojom decom onda bi to trebali po zakonu i po svim kriterijumima i po pravdi Boga na kraju krajeva da podele a ne kao što je to bio slučaj do sada. Nebrojano slučajeva nepotizma, kumovskih, rodbinskih i prijateljskih veza. Ovo moje mišljenje deli veliki broj ljudi. Živimo jako teško i nikog to ne zanima, ovo je zadnji voz“, rekao je on.

Ukoliko ne dobiju stan, Arsići poručuju da će napustiti Kosovo.

„Ne vidim više sebe ovde. Sit sam obećanja i praznih priča. Jedina alternativa koja mi preostaje da pokupim obuću i odeću koju imam u svom vlasništvu i da odem sa suprugom. Definitivno što dalje van Kosova i Metohije“, zaključuje Arsić.

Slično razmišlja i Zoran Ilić: „Mi verujemo Ljiljani Šubarić, ako nam ovog puta ne izađu u susret i ne dodele stan, mi smo za to da sa decom napustimo Kosovo. Ja ovde ne mogu više da ih mučim“.

Iako je prvobitno najavljeno da su stanovi namenjeni za socijalno ugrožene porodice i mlade bračne parove, u javnosti se već dugo spekuliše da će se u njih useliti lekari koji na Kosovo dolaze iz centralne Srbije radi posla. Da li je ova informacija tačna, iz opštine nisu želeli da potvrde.

Uprkos brojnim pozivima i obećanju od strane Saše Rašića, šefa Kabineta predsednice opštine, RTV Kim i Radio Goraždevac već dva dana ne dobijaju odgovor nadležnih kada će i kome stanovi biti dodeljeni.

Pored Gračanice, kamen temeljac za nove zgrade namenjene socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima postavljen je u Lapljem Selu 12. oktobra 2020. godine, a predviđeno je bilo da radovi budu završeni za mesec i po dana. Međutim, zgrade su još u sivoj fazi.

U međuvremenu je u istom selu započeta izgradnja još jedne stambene jedinice.Ostale vesti

Dvodnevno predavanje docenta Nedeljkovića u Kim radiju o monetizaciji sadržaja na internetu
Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu dr Marko Nedeljković je u sredu i četvrtak (29. i 30. marta) održao dvodnevni trening u redakciji Kim radija u Čaglavici na temu monetizacije i prilagođavanja novinarskih sadržaja na internetu zahtevima digitalnog doba i društvenih mreža.
  • 30.03.2023
Izabran novi predsednik SANU
Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti je akademik, fizičar Zoran Knežević, odlučeno je na današnjoj Izbornoj sednici. Knežević je dobio glasova 75 u odnosu na 33 svog protiv kandidata Svetislava Božića.
  • 30.03.2023
Tribina o saradnji Grka i Srba: Vezuje nas vera i tradicija

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizovali su tribinu na temu "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije".

  • 29.03.2023
EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023