Vesti
Društvo

Jovan Zafirović dobitnik nagrade „Mladi Tipar“ za ciklus aforizama

Aforističar iz Donjeg Korminjana kod Kosovske Kamenice i student Sociologije pri Prištinskom univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, Jovan Zafirović, dobitnik je nagrade „Mladi Tipar“ u okviru kulturne manifestacije "Dani humora i satire Vuko Bezarević" u Pljevljima.
Jovan Zafirović dobitnik nagrade „Mladi Tipar“ za ciklus aforizama
Jovan Zafirović (Foto Alternativa)

Za ciklus aforizama pod nazivom „SATIRA SATIRE“, čiji je Zafirović autor, nagrada mu dodeljena jednoglasnom odlukom žirija, saopšteno je na sajtu opštine Pljevlja.

„U aforizmima Jovana Zafirovića prepoznaje se satiričarska zrelost, majstorstvo i visok nivo stvaralačke imaginacije. On precizno detektuje mane i bolesti stvarnosti koju živimo, uzroke i posledice iste. pa tako u jednom briljantnom aforizmu poručuje „Od kuma televizor, a od programa nervni slom“. No, Jovan Zafirović je od ove manifestacije dobio prestižnu nagradu sa zavidnom tradicijom, koja baštini imena većeg broja uspješnih i afirmisanih satiričara iz regiona, a svi mi smo od Jovana dobili uživanje u aforizmima i satiri kao značajnu duhovnu slobodu“, obrazložio je žiri u sastavu: Milenko Šarac – predsednik, Bojana Radanović– članica i Ermin Đurđević – član.

Iz opštine Pljevlja navode, da je ova nagrada regionalna godišnja nagrada za najbolju knjigu u oblasti humora i satire.

„U svojoj baštini ima veliki broj uspešnih i afirmisanih satiričara iz regiona koji su nam pružili uživanje u satiri kao značajnu duhovnu slobodu“, dodaju.

Jovan Zafirović, rođen je 5.juna 1997. godine, u Donjem Korminjanu kod Kosovske Kamenice.

Završio je srednju medicinsku školu, a student je sociologije Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Piše poeziju, satirične priče i aforizme. Aforizme i satirične priče objavljuje u Politici, Večernjim novostima, Enigmatici, Radio Beogradu i raznim internet portalima i časopisima za satiru.

Dobitnik je Vibove nagrade za 2021. koju dodeljuje list Politika.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022