Vesti
Društvo

Jovan Zafirović dobitnik nagrade „Mladi Tipar“ za ciklus aforizama

Aforističar iz Donjeg Korminjana kod Kosovske Kamenice i student Sociologije pri Prištinskom univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, Jovan Zafirović, dobitnik je nagrade „Mladi Tipar“ u okviru kulturne manifestacije "Dani humora i satire Vuko Bezarević" u Pljevljima.
Jovan Zafirović dobitnik nagrade „Mladi Tipar“ za ciklus aforizama
Jovan Zafirovi? (Foto Alternativa)

Za ciklus aforizama pod nazivom „SATIRA SATIRE“, čiji je Zafirović autor, nagrada mu dodeljena jednoglasnom odlukom žirija, saopšteno je na sajtu opštine Pljevlja.

„U aforizmima Jovana Zafirovića prepoznaje se satiričarska zrelost, majstorstvo i visok nivo stvaralačke imaginacije. On precizno detektuje mane i bolesti stvarnosti koju živimo, uzroke i posledice iste. pa tako u jednom briljantnom aforizmu poručuje „Od kuma televizor, a od programa nervni slom“. No, Jovan Zafirović je od ove manifestacije dobio prestižnu nagradu sa zavidnom tradicijom, koja baštini imena većeg broja uspješnih i afirmisanih satiričara iz regiona, a svi mi smo od Jovana dobili uživanje u aforizmima i satiri kao značajnu duhovnu slobodu“, obrazložio je žiri u sastavu: Milenko Šarac – predsednik, Bojana Radanović– članica i Ermin Đurđević – član.

Iz opštine Pljevlja navode, da je ova nagrada regionalna godišnja nagrada za najbolju knjigu u oblasti humora i satire.

„U svojoj baštini ima veliki broj uspešnih i afirmisanih satiričara iz regiona koji su nam pružili uživanje u satiri kao značajnu duhovnu slobodu“, dodaju.

Jovan Zafirović, rođen je 5.juna 1997. godine, u Donjem Korminjanu kod Kosovske Kamenice.

Završio je srednju medicinsku školu, a student je sociologije Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Piše poeziju, satirične priče i aforizme. Aforizme i satirične priče objavljuje u Politici, Večernjim novostima, Enigmatici, Radio Beogradu i raznim internet portalima i časopisima za satiru.

Dobitnik je Vibove nagrade za 2021. koju dodeljuje list Politika.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022