Vesti
Društvo

Još uvek se procenjuje šteta od poplava

Usled obilnih padavina koje su pre dve nedelje prouzrokovale poplave, šteta u domaćinstvima još uvek nije procenjena, dok je privreda na teritoriji opštine Gračanica pretrpela štetu od 2,5 miliona evra, rekao je na sednici Odbora za zajednice direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković. Predstavnici Srba u institucijama obećavaju pomoć poplavljenim područjima. 
Još uvek se procenjuje šteta od poplava
Domaćinstvo Radojice Grbića u Donjoj Gušterici (Foto arhiva Kim)

Na prvoj redovnoj sednici Odbora za zajednice direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković predstavio je izveštaj o poplavama koje su nedavno pogodile ovu lokalnu samoupravu.

“Poplavljeno je 168 kuća, 215 dvorišta, 20 biznisa na magistrali i 11 u naseljenim mestima, poplavljena su i oštećena četiri vozila. Što se tiče infrastructure, imamo štetu na mostovima, kanalizacionoj mreži, putevima, bankinama, na rečnim koritima”, naveo je Trajković i dodao da je određeni broj domaćinstava pretrpeo štetu i na ostalim dobrima, kao što su letina i mehanizacija, a došlo je i do uginuća stoke, kokoši i prasića.

Trajković je podsetio da je Opština Gračanica počela sa dezinfekcijom poplavljenih područja, te da se još uvek radi na sanaciji štete koju su poplave prouzrokovale.

“Na biznisima na magistrali i u naseljenim mestima procenjena šteta, na osnovu onoga što su oni dostavili (Komisiji za procenu štete) iznosi oko 2,5 miliona evra. Što se tiče štete u domaćinstvima, Komisija za procenu štete još uvek nije završila uvid. Opština Gračanica nije u mogućnosti da svima nadoknadi štetu koju su pretrpeli. Svi zajedno pokušavamo da obezbedimo finansijaska sredstva i donacije od ogranizacija i centralnih institucija kao bi pomogli meštanima”, rekao je Trajković.

Na pitanje odbornika Milana Dimitrijevića ko je odgovoran za održavanje propusnih kanala i rečnih korita u toku godine, Trajković je odgovorio da Opština Gračanica nema ugovor koji bi regulisao njihovo održavanje.

“Zbog bojkota popisa stanovništva opštinski budžet je mali i ne možemo da saniramo sva rečna korita na teritoriji opštine Gračanica. Prethodnih nekoliko godina uradili smo prekopavanje rečnih korita i podizanje bankina, zato su poplave na teritoriji Gračanice manje”, rekao je on.

Dimitrijević je ukazao da je problem sa poplavama sistemski i naveo da Opština treba da ima plan za krizne situacije.

“Mi uzalud pričamo, ukoliko niko ne snosi odgovornost i ako se neko ne kazni. Dajte da nađemo krivca i da vidimo zašto se u letnjim mesecima ne izvrši čišćenje kanala, zašto se u toku proleća i leta ne odstrani šiblje i smeće, zašto se ne prodube kanali, da nemamo 2,5 miliona evra štete u toku same godine od poplave koja je trajala dva dana”, rekao je Dimitrijević.

Odbornica Jelena Dimitrijević ukazala je na dugogodišnji problem plavljenja domaćistava u blizini kružnog toka u Gračanici.

“Kada se radilo na izgradnji vodovoda, zatvoreni su postojeći kanali koji su postojali. Neko je ispred svoje kuće napravio kanal, ali mnogi nisu. Ja mislim da je to najveći problem u Gračanici”, navela je Dimitrijevićeva.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je prilikom obilaska Bergen naselja u Ugljaru kazao da će Opština, zajedno sa Ministarstvom za povratak i zajednice, rešavati probleme koji su nastali tokom poplava.

"Komisija je obišla sve kuće, tako da verujem da ćemo u što skorijem roku krenuti sa sanacijom onoga što se desilo tokom poplava", kazao je Popović, dodajući da su predstavnici Komisije za procenu štete još uvek na terenu.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić rekao je da će svakoj porodici koja je pretrpela štetu izaći u susret i pomoći.

“Već smo pokrenuli određene inicijative. Dakle, renoviraćemo kuće, obnoviti onoliko koliko možemo, pomoći ćemo na različite načine. Neka znaju da neće ostati sami, da ćemo biti tu da im pomognemo”, rekao je Jevtić.

Ministar lokalne samouprave u tehničkom mandatu Goran Rakić, takođe je naveo da će šteta od poplava biti nadoknađena.

"Imam poruku za te ljude. Vlada Republike Srbije je izdvojila sredstva i prebacila ih Kancelariji za KiM. Želim da poručim da će imati svu podršku i da će svu štetu koju su pretrpeli povodom ovih poplava, ta šteta će im biti nadoknađena”, ističe Rakić.

Na sednici je usvojen izveštaj o radu Odbora za zajednice za 2020. godinu, kao i zapisnik sa osme redovne sednice održane 3. decembra prošle godine.

Sednici Odbora za zajednice prisustvovali su predstavnici Oebs-a i Kfor-a.

 Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021