Vesti
Društvo

Još jedan važan događaj u Prištini bez prevoda na srpski jezik

U Prištini je u toku predstavljanje nalaza i preporuka iz izveštaja revizije učinka „Efikasnost institucija u obradi slučajeva nasilja u porodici“.
Još jedan važan događaj u Prištini bez prevoda na srpski jezik
Sa događaja koji organizuje UN Woman (Foto Medija centar)

Ovom događaju koji organizuju Nacionalna kancelarija za reviziju i UN Women na Kosovu prisustvuju i ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu i ombudsman Naim Ćeljaj. Međutim, događaj se odvija bez prevoda na srpski jezik. Novinarka Medija centra Sanja Đokić zatražila je objašnjenje zbog čega nema prevod na srpski jezik, međutim, nije dobila nikakav odgovor.

„Pitala sam jednu službenicu za prevod. Međutim ona je otišla negde i više se nije vratila. Malo je čudno da UN-ova agencija organizuje događaj, a da nema prevoda. Do sada se to retko dešavalo. Takođe je čudno što događaju prisustvuje ombudsman koji treba da štiti ljudska prava, a upravo se na tom događaju krše prava srpskih novinara“, navela je Đokićeva.

Po Ustavu, službeni i ravnopravni jezici na Kosovu su albanski i srpski.Ostale vesti

Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023