"Još jedan pokušaj asimilacije Srba na Kosovu"

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ocenio je danas da je najnovija najava prištinskih vlasti o promeni statusa tog univerziteta još jedan u nizu pokušaja asimilacije Srba sa Kosova i gušenja njihovih osnovnih ljudskih prava.

Podeli ovaj članak sa:
 • Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici (Foto koreni.rs)

Kako se navodi u saopštenju, zahvaljujući "snažnoj podršci" predsednika Srbije, Vlade Srbije, ministra prosvete i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Univerzitet će"ostati stub opstanka Srba na KiM i institucija u kojoj će se još mnogo godina na srpskom jeziku i obrazovnom sistemu Srbije školovati nove generacije studenata".

"Bili smo i ostali oslonac našeg naroda i države na ovim prostorima", navodi se u saopštenju.

Univerzitet ima 10 fakulteta, 107 akreditovanih programa, 8.000 aktivnih studenata i 1.180 zaposlenih i ravnopravni je član Konferencije univerziteta Srbije i Evropske univerzitetske asocijacije, piše u saopštenju.

Ostale vesti

 • Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Budući srednjoškolci su danas polagali ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. U osnovnoj školi “Miladin Mitić" u Lapljem Selu test iz srpskog jezika i književnosti polagalo je 54 učenika.

 • Rakočević: Mir nije sačuvan

  Rakočević: Mir nije sačuvan

  Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević rekao je, gostujući u emisiji "Slobodno srpski", da je 20 godina od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, period koji „nikog na Kosovu nije posebno usrećio“.

 • „Pčelarstvo nije lak posao“

  „Pčelarstvo nije lak posao“

  Siniša Đorđević se bavi se pčelarstvom četiri godine. Sve je počelo kao hobi, sa nekoliko košnica. Trenutno ih, na tihom i mirnom mestu, među livadama i šumarcima u Sušici kraj Gračanice ima više od 20.

 • U Mitrovici ponovo truju pse i mačke

  U Mitrovici ponovo truju pse i mačke

  Kosovska Mitrovica već godinama unazad ima problem sa napuštenim životinjama, koji se nažalost rešava na nehuman način. Poslednjih dana na ulicama Mitrovice, po dojavama građana, pronađen je veliki broj pasa i mačaka koji su otrovani. Iz udruženja “Šapa“ poručuju da se mora naći drugo rešenje.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane