Vesti
Društvo

JKP ’’Ekologija’’ počelo sa pročišćavanjem rečnih korita i kanala

Kako bi sprečili ponovno izlivanje reka i kišnih kanala, radnici JKP "Ekologija" u saradnji sa Opštinom Gračanica, počeli su sa pročišćavanjem u selima koja su bila pogođena poplavama tokom januara. Radovi su danas započeti u selima Suvi Do i Skulanevo.

JKP ’’Ekologija’’ počelo sa pročišćavanjem rečnih korita i kanala
Prokopavanje rečnih korita u Suvom Dolu (Foto Kim)

Kako bi pomogli i sprečili da se usled obilnih kiša tokom predstojeće jesni, ne dogodi slična situacija sa poplavama, predstavnici JKP "Ekologija" i Opština Gračanica započeli su radove na uređenju rečnih korita i kišnih kanala.

Meštanima Suvog Dola i Skulaneva veći problem od divljih deponija predstavljaju neočišćeni kišni kanali, zbog čega su pojedina domaćinstva bila poplavljena tokom obilnih kišnih padavaina, kazao je direktor JKP "Ekologija", Dejan Dimitrijević.

"Nakon razgovara sa meštanima shvatili smo da njihov problem nisu deponije već zatrpani kanali, koji godinama nisu čišćeni i zbog čega su  doprineli da ovo naselje (Suvi Do) bude delom i poplavljeno. Dogovorili smo se sa meštanima da sa svojim resursima i kapacitetima probamo da očistimo glavni kanal, između Suvog Dola i Novog Naselja", kazao je Dimitrijević.

On napominje da je Skulanevo veliko mesto, ali da će se uložiti napore da otvore kanale prema Sitnici, kako ne bi došlo do sličnih situacija.

"Ovo je dobra volja ljudi iz "Ekolgije", potrudićemo se da oko nedelju dana budemo u ovom selu, i mašinskim putem odradimo što više kanala. Znamo gde su bili najveći problemi tokom poplava, pa ako ima potrebe pročistićemo kanale i u Gušterici, Lapljem Selu, pre jeseni i kiša", poručio je Dimitrijević.

Predstavnik sela Suvog Dola Zoran Ilić zadovoljan je dosadašnjim radom JKP "Ekologija". On očekuje da nakon završenih radova neće doći do ponovnih poplava.

"Zahvaljujem se Opštini i JKP "Ekologija" koji su nam izašli u susret, jer ovde je zemlja smonica i ne može da se radi kada padne veća količina kiše. Do sada smo zadovoljni radovima izvedenim radovima", rekao je Zoran Ilić.

Prokopavanje kanala je najbolje rešenje za oticanje vode, smatra meštanin Suvog Dola Milan Nikolić.

"Moj komšija je bio poplavljen, zato što sva voda dolazi upravo u ovaj kanal u centru sela i u šahtu. Kanal koji su sada prokopali je tada bio začepljen, a sada bi ovo trebalo da znači jer je voda puštena do kraja livada tako da će voda oticati. U Suvom Dolu je svaki plac izravnjan, a svi kanali su začepljeni, to je osnovni problem", objašnjava meštanin Suvog Dola, Milan Nikolić.

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković istakao je da je u Gušterici očišćeno rečno korito i kanali koji su se tokom kišnih padavina izlivali.

"Kao što smo i obećali nakon poplava, Opština Gračanica u skladu sa budžetom i mogućnostima radi na otklanjanju problema u svim naseljima, kao i da je tamo gde je bilo potrebe intervenisano mehanizacijom. Čistili smo rečno korito i prokopavali kišne kanale u Gušterici, a danas smo na teritorji Suvog Dola. Nastavićemo radove i u Skulanevu, i na reci Sitnici", ističe Trajković.

Meštani opštine Gračanica, čija su domaćinstva tokom januarskih poplava bila zahvaćena, upućivali su apel za prokopavanje rečnih korita i kanala kako bi se sanirala potencijalna šteta. Ostaje da u narednom periodu vidimo produktivnost trenutnog rada.

 Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022