Vesti
Društvo

JKP ’’Ekologija’’ počelo sa pročišćavanjem rečnih korita i kanala

Kako bi sprečili ponovno izlivanje reka i kišnih kanala, radnici JKP "Ekologija" u saradnji sa Opštinom Gračanica, počeli su sa pročišćavanjem u selima koja su bila pogođena poplavama tokom januara. Radovi su danas započeti u selima Suvi Do i Skulanevo.

JKP ’’Ekologija’’ počelo sa pročišćavanjem rečnih korita i kanala
Prokopavanje rečnih korita u Suvom Dolu (Foto Kim)

Kako bi pomogli i sprečili da se usled obilnih kiša tokom predstojeće jesni, ne dogodi slična situacija sa poplavama, predstavnici JKP "Ekologija" i Opština Gračanica započeli su radove na uređenju rečnih korita i kišnih kanala.

Meštanima Suvog Dola i Skulaneva veći problem od divljih deponija predstavljaju neočišćeni kišni kanali, zbog čega su pojedina domaćinstva bila poplavljena tokom obilnih kišnih padavaina, kazao je direktor JKP "Ekologija", Dejan Dimitrijević.

"Nakon razgovara sa meštanima shvatili smo da njihov problem nisu deponije već zatrpani kanali, koji godinama nisu čišćeni i zbog čega su  doprineli da ovo naselje (Suvi Do) bude delom i poplavljeno. Dogovorili smo se sa meštanima da sa svojim resursima i kapacitetima probamo da očistimo glavni kanal, između Suvog Dola i Novog Naselja", kazao je Dimitrijević.

On napominje da je Skulanevo veliko mesto, ali da će se uložiti napore da otvore kanale prema Sitnici, kako ne bi došlo do sličnih situacija.

"Ovo je dobra volja ljudi iz "Ekolgije", potrudićemo se da oko nedelju dana budemo u ovom selu, i mašinskim putem odradimo što više kanala. Znamo gde su bili najveći problemi tokom poplava, pa ako ima potrebe pročistićemo kanale i u Gušterici, Lapljem Selu, pre jeseni i kiša", poručio je Dimitrijević.

Predstavnik sela Suvog Dola Zoran Ilić zadovoljan je dosadašnjim radom JKP "Ekologija". On očekuje da nakon završenih radova neće doći do ponovnih poplava.

"Zahvaljujem se Opštini i JKP "Ekologija" koji su nam izašli u susret, jer ovde je zemlja smonica i ne može da se radi kada padne veća količina kiše. Do sada smo zadovoljni radovima izvedenim radovima", rekao je Zoran Ilić.

Prokopavanje kanala je najbolje rešenje za oticanje vode, smatra meštanin Suvog Dola Milan Nikolić.

"Moj komšija je bio poplavljen, zato što sva voda dolazi upravo u ovaj kanal u centru sela i u šahtu. Kanal koji su sada prokopali je tada bio začepljen, a sada bi ovo trebalo da znači jer je voda puštena do kraja livada tako da će voda oticati. U Suvom Dolu je svaki plac izravnjan, a svi kanali su začepljeni, to je osnovni problem", objašnjava meštanin Suvog Dola, Milan Nikolić.

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković istakao je da je u Gušterici očišćeno rečno korito i kanali koji su se tokom kišnih padavina izlivali.

"Kao što smo i obećali nakon poplava, Opština Gračanica u skladu sa budžetom i mogućnostima radi na otklanjanju problema u svim naseljima, kao i da je tamo gde je bilo potrebe intervenisano mehanizacijom. Čistili smo rečno korito i prokopavali kišne kanale u Gušterici, a danas smo na teritorji Suvog Dola. Nastavićemo radove i u Skulanevu, i na reci Sitnici", ističe Trajković.

Meštani opštine Gračanica, čija su domaćinstva tokom januarskih poplava bila zahvaćena, upućivali su apel za prokopavanje rečnih korita i kanala kako bi se sanirala potencijalna šteta. Ostaje da u narednom periodu vidimo produktivnost trenutnog rada.

 Ostale vesti

Nastava u srpskim sredinama i dalje na daljinu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije saopštilo je danas da će škole u srpskim sredinama na Kosovu i naredne nedelje izvoditi nastavu na daljinu.
  • 17.09.2021
Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

  • 17.09.2021
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
  • 16.09.2021
Uručeni ključevi kuća porodicama Nisić i Dimić iz Klokota
Socijalno ugroženim porodicama Nisić i Dimić iz Кlokota, danas su uručeni ključevi novih kuća, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 16.09.2021
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
  • 16.09.2021
Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje
„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.
  • 15.09.2021