Vesti
Društvo

’’Jezik je ogledalo same esencije postojanja’’

"Svaki čestit čovek ne da svoj jezik i ne da svoje običaje“, kazao je Fjodor Dostojevski koga je u Gračanici na Međunarodni dan maternjeg jezika na tribini „Srpski jezik na KiM u kulturi, medijima, administraciji i prosveti“ citirala profesorka srpskog jezika Ana Kostić.
’’Jezik je ogledalo same esencije postojanja’’
Sa tribine (Foto: Kim)

Kostićeva je kazala da se o maternjem jeziku, njegovoj ugroženosti i položaju govori svakog 21. februara, a da je između toga prazan prostor. Napomenula je da deca u gimnaziju dolaze tek opismenjena.

„Problemi leže i sežu još u nižu, osnovnu školi. Nažalost, moram da kažem, najpre da se izvinim nekim ljudima koji dobro obavljaju svoj posao... Zapravo, mislim da je problem u učiteljima. Učitelji, bar učenici gimnazije koji su otišli na studije Učiteljskog fakulteta, uglavnom su bili loši đaci. Među tim ljudima je veoma loš kvalitet obrazovnih“, navela je profesorka srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Priština.

„Na delu je uticaj stranih jezika zbog prevelike upotrebe interneta, prevashodno engleskog jezika koji je agresivan“, smatra profesorka.

„Sa te strane, srpski jezik je veoma ugrožen. Mali je i broj časova maternjeg jezika u školama. Mi učimo sve i svašta, ali smo maternjem jeziku oduzeli prostor“, navela je Kostićeva.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić podsetila je da je jezik kulturno nasleđe, „ogledalo same esencije postojanja“.

„Imamo primere da deca jesu gladna znanja kada im se posveti pažnja i kada im se to znanje pruža kroz određenu metodologiju koju moramo imati u svom funkcionisanju u školi. Naš jezik je veoma ugrožen spolja, ali ga i mi ugrožavamo iznutra, samim tim što se ne trudimo da budemo pismeniji”, napominje ona.

U okviru tribine prikazan je prilog o jezičkoj diskriminaciji „Pošumljavanje teladi, uzgoj ptica i Srba” autora Budimira Ničića koji je nagrađen Interferovom nagradom za TV reportažu.

Ničić je kazao da novinari, profesori, predstavnici civilnog društva, građani moraju da ulože maksimalne napore na zaštiti svojih prava tako što će da „podignu glas“.

„Treba ukazati na problem. Postoji poverenik za jezike kome se treba obratiti. Većinu toga je do sada rešio, posebno kada je u pitanju prevod, odnosno slanje pozivnica iz institucija koje smo dobijali samo na albanskom jeziku, sada postoje institucije koje šalju na srpskom jeziku. Postoje i dalje neke institucije koje ne poštuju to, ali nešto može da se učini, nešto je već rešeno”, ukazao je Ničić.

Na današnju tribinu pozvan je i poverenik za jezike Slaviša Mladenović, ali se nije odazvao pozivu.

Međunarodni dan maternjeg jezika koji se obeležava 21. februara, UNESKO je proglasio 1999. godine, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala rezolucijom godinu dana kasnije.Ostale vesti

Štrpce: Dobrovoljna akcija „Dajte krv“
Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana 8. i 9. aprila, u terminu od 09:00 do 13:00 časova u Štrpcu, u saradnji sa Zavodom za transfuziju iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim sekretar Crvenog krsta iz Štrpca Ivica Pužić.
  • 06.04.2020
Vučić: Na Kosovo upućeno 248 kamiona robe
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je u prethodnih nekoliko dana na Kosovo upućeno 248 kamiona sa robom i dodao da tamo nema nestašice proizvoda.
  • 06.04.2020
Hleb za ugrožene od trgovca iz Gračanice
Trgovac iz Gračanice Igor Aritonović dostavljaće narednih mesec dana hleb, uz pomoć volontera, ugroženim porodicama. Osnovna životna namirnica će danas biti podeljena stanovnicima Kontejnerskog naselja u Gračanici i naselja Bergen u Ugljaru.
  • 06.04.2020
Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020
Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020