Vesti
Društvo

’’Jezik je ogledalo same esencije postojanja’’

"Svaki čestit čovek ne da svoj jezik i ne da svoje običaje“, kazao je Fjodor Dostojevski koga je u Gračanici na Međunarodni dan maternjeg jezika na tribini „Srpski jezik na KiM u kulturi, medijima, administraciji i prosveti“ citirala profesorka srpskog jezika Ana Kostić.
’’Jezik je ogledalo same esencije postojanja’’
Sa tribine (Foto: Kim)

Kostićeva je kazala da se o maternjem jeziku, njegovoj ugroženosti i položaju govori svakog 21. februara, a da je između toga prazan prostor. Napomenula je da deca u gimnaziju dolaze tek opismenjena.

„Problemi leže i sežu još u nižu, osnovnu školi. Nažalost, moram da kažem, najpre da se izvinim nekim ljudima koji dobro obavljaju svoj posao... Zapravo, mislim da je problem u učiteljima. Učitelji, bar učenici gimnazije koji su otišli na studije Učiteljskog fakulteta, uglavnom su bili loši đaci. Među tim ljudima je veoma loš kvalitet obrazovnih“, navela je profesorka srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Priština.

„Na delu je uticaj stranih jezika zbog prevelike upotrebe interneta, prevashodno engleskog jezika koji je agresivan“, smatra profesorka.

„Sa te strane, srpski jezik je veoma ugrožen. Mali je i broj časova maternjeg jezika u školama. Mi učimo sve i svašta, ali smo maternjem jeziku oduzeli prostor“, navela je Kostićeva.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić podsetila je da je jezik kulturno nasleđe, „ogledalo same esencije postojanja“.

„Imamo primere da deca jesu gladna znanja kada im se posveti pažnja i kada im se to znanje pruža kroz određenu metodologiju koju moramo imati u svom funkcionisanju u školi. Naš jezik je veoma ugrožen spolja, ali ga i mi ugrožavamo iznutra, samim tim što se ne trudimo da budemo pismeniji”, napominje ona.

U okviru tribine prikazan je prilog o jezičkoj diskriminaciji „Pošumljavanje teladi, uzgoj ptica i Srba” autora Budimira Ničića koji je nagrađen Interferovom nagradom za TV reportažu.

Ničić je kazao da novinari, profesori, predstavnici civilnog društva, građani moraju da ulože maksimalne napore na zaštiti svojih prava tako što će da „podignu glas“.

„Treba ukazati na problem. Postoji poverenik za jezike kome se treba obratiti. Većinu toga je do sada rešio, posebno kada je u pitanju prevod, odnosno slanje pozivnica iz institucija koje smo dobijali samo na albanskom jeziku, sada postoje institucije koje šalju na srpskom jeziku. Postoje i dalje neke institucije koje ne poštuju to, ali nešto može da se učini, nešto je već rešeno”, ukazao je Ničić.

Na današnju tribinu pozvan je i poverenik za jezike Slaviša Mladenović, ali se nije odazvao pozivu.

Međunarodni dan maternjeg jezika koji se obeležava 21. februara, UNESKO je proglasio 1999. godine, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala rezolucijom godinu dana kasnije.Ostale vesti

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale

Na lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom nastavljeni su radovi na izgradnji minihidrocentrale.

  • 14.08.2020
Hoće SMS da bude pogrešan...
Više građana obratilo se redakciji RTV Kim sa primedbom da su najpre dobili SMS poruke u kojima je navedeno da pomoć od 130 evra koju je odobrila Vlada Kosova za socijalno ugrožena lica mogu da podignu, ali da im je ubrzo zatim stigla nova poruka sa obaveštenjem da prethodna poruka greška i da im pomoć nije odobrena. Iz Ministrastva rada i socijalnog staranja potvrdili su da je u pitanju tehnička greška, i da se žalbe mogu podneti Centru za socijalni rad.
  • 14.08.2020
Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020
Detaljan plan nastave u srednjim školama
Ministarstvo prosvete pripremilo je za srednje škole dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu. U učionicama će biti najviše 15 đaka, svaki će sedeti sam u klupi, a biće obustavljene sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola.
  • 12.08.2020