Vesti
Društvo

Jevtić traži pravdu za nestale i ubijene novinare

Ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić na Svetski dan slobode medija poziva nadležne organe da pronađu i kazne ubice i otmičare novinara na Kosovu.
Jevtić traži pravdu za nestale i ubijene novinare
Dalibor Jevtić (Foto SLS)

U saopštenju Jevtić podseća na kidnapovanje novinara Đura Slavuja, Ranka Perenića i Marjana Melonašija o kojima se i danas ništa ne zna, zatim na ubistva Aleksandra Simovića, Ljubomira Kneževića i Momira Stokuće.

„Danas živimo u društvu u kome je bavljenje novinarstvom zaista teško i česti su pritisci na novinare i njihovo izveštavanje. Novinari na Kosovu su bili kidnapovani, napadani, ubijani. Danas na Svetski dan slobode medija pozivam nadležne da pronađu i kazne kidnapere i ubice novinara“, navodi se u pismenom obraćanju Dalibora Jevitća, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija.

Jevitić navodi da su „sloboda medija i nepristrasno informisanje građana ključni su za demokratiju i napredak čitavog društva“.

„Kada je reč o slobodi medija danas, doprinos da mediji izveštavaju korektno i nepristrasno moramo da damo svi mi koji smo na visokim pozicijama, pre svega u političkom životu našeg društva. Ministarstvo za zajednice i povratak će nastaviti da, dokle god sam ja na čelu ove institucije, bude pozitivan i iskren saradnik svim medijima. Korektna saradnja koju imamo može samo da se unapredi i u meni, pa samim tim i ministarstvu na čijem sam čelu, imaćete uvek punu podršku u vašem radu. Čestitam vam Svetski dan slobode medija uz želju da novinari zaista budu oslobođeni svih pritisaka i sasvim slobodno i korektno svoj posao obavljaju i da novinari nikad više ne budu kidnapovani, napadani, ubijani," navodi se u saopštenju Dlibora Jevtića.

 

 

 Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023