Vesti
Društvo

Jevtić: Srbima se iz dana u dan ukidaju prava

Povodom zabrane Specijalne jedinice Kosovske policije iz Uroševca planinarima koji su došli iz svih krajeva Srbije, ali iz Leposavića, penjanje na planinski vrh Ljuboten, istovremeno, su dva autobusa sa još stotinak planinarima iz Srbije zaustavljena su u Štrpcu i nije im dozvoljen put do Ski centra gde su trebali da se pridruže ostalim planinarima i krenu u pohod na najviši vrh Šar planine, nekadašnji Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je zabranu policije ocenio kao "sramotnu i nedopustivu", dok iz Kancelarije za KiM poručuju da se radi o još jednom vidu demonstracije sile.
Jevtić: Srbima se iz dana u dan ukidaju prava
Dalibor Jevtić (Foto arhiva Kim)

"Sramotno i nedopustivo je jutrošnja zabrana uspona planinarima na Šar planini. Srbima se na Kosovu iz dana u dan ukidaju prava od onih verskih do ovih sportskih", navodi se u objavi Jevtića na Fejsbuku.

Jevtić ističe da "medjunarodna zajednica mora da reaguje na kršenje ljudskih prava i sloboda".

 


 

 

Kancelarija za KiM: Zabrana još jedan vid demonstracije sile

Povodom zabrane planinarama uspon na Ljubotenu, i Šar planini, iz Kancelarije za KiM poručuju da je ograničavanje slobode kretanja najobičnija demonstracija sile.

U saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima napominje se da iako Beograd i Priština nisu saglasni oko mnogih stvari, potrebno je da postoji opšta saglasnost da je Šar planina prirodni biser i uskraćivanje prava ljubiteljima prirode da se u to lično uvere ne može se braniti nikakvim racionalnim argumentima, što prištinska policija nije ni pokušala da učini, jer je zabrana izrečena bez ikakvog obrazloženja.

“Ovakva vrsta ograničavanja slobode kretanja je najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma, jer planinarske ture na Šar planini su sasvim uobičajena stvar, osim kada su planinari srpske nacionalnosti”, dodaje se u saopštenju Kancelarije.

Važno je da reaguje međunarodna zajednicia, jer incidenti, poput današnjeg, nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje i napravi otklon od nastojanja Prištine da se međuetnički jaz u našoj južnoj pokrajini produbi, poručuje se u saopštenju. 

“Molimo srpske planinare i građane Štrpca da budu mirni i da ne nasedaju na još jedan očigledan pokušaj provokacije od strane Prištine”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021
Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga
Taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu skuplja je za 50 dinara.
  • 18.10.2021
OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021