Vesti
Društvo

Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce

Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Sastanak šefa misije OEBS-a na Кosovu, ambasadora Majkl Devenporta i Dalibora Jevtića, predsednika opštine Štrpce (Foto Facebook Opština Štrpce)

Na prvom sastanku dva zvaničnika, razgovaralo o izazovima sa kojima se opština susreće i načinom na koji OEBS misija na Кosovu može da pruži svoju pomoć i podršku.

Jevtić je ambasadoru Devenportu preneo sve aktuelnosti vezane za opštinu Štrpce i njeno stanovništvo, bezbednosna situacija sa kojom se suočavaju meštani, socio-ekonomski izazovi i prepreke u rešavanju tih i raznih drugih problema, kao i planovi za buduće institucionalno delovanje na polju zapošljavanja mladih u ovoj opštini i rešavanja drugih pitanja, koja su od esecijalne važnosti za razvoj te lokalne samouprave.

Jevtić je istakao "problem korišćenja institucionalnog vakuma od pojedinaca i da Opština čini sve kako bi sankcionisala takve njihove napore koji se u ovom slučaju tiču ilegalne gradnje na teritoriji opštine Štrpce, posebno vezano za situaciju u selu Sevce".

Na sastanku su naglašena i druga pitanja, teme i problemi sa posebnim akcentom na sve više umanjivanje nadležnosti lokalne samouprave od strane centralnih vlasti koji rezultiraju u pojavljivanju sve većeg broja problema, kako komunalnih tako i svih drugih.

"Devenport je, zadovoljan radom Opštine Štrpce koja je dobar primer multietničnosti na Кosovu, na sastanku sa gradonačelnikom pozdravio sve napore za izgradnju, uspostavljanje i unapređivanje postojećih i novih ekonomskih mogućnosti za bolji život svih građana opštine Štrpce, i pružio podršku svim zajednicama i najavio nesmetanu i kontinuiranu podršku OEBS-a u ostvarivanju ovih, ali i drugh ciljeva u skladu sa potrebama institucije, a vezanim za zaštitu ljudskih prava, što je i inače u mandatu misije OEBS".

Ambasador Devenport je zaključio da će sa velikom ozbiljnošću uzeti sve istaknute probleme koje je predsednik Jevtić izneo i u kapacitetu koji ima pomoći da se koordinirano, zajednički ti problemi rešavaju u interesu građana Štrpca.Ostale vesti

Sutra pitijada u Donjoj Gušterici
U okviru "Vidovdanskih dana" u Donjoj Gušterici Turistička organizacija Gračanice (TOG) će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica sutra (26. juna) organizovati prvu pitijadu pod imenom "Кosovska pita", manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.
  • 25.06.2022
Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022