Vesti
Društvo

Jevtić i Šlumberže: Zaštititi novinare

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i ambasador OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberže zatražili su, nakon susreta i razgovora u Kosovu Polju, da se reši slučaj nestanka srpskih novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića.
Jevtić i Šlumberže: Zaštititi novinare
Jevtić i Šlumberže (Foto Kim)

Dalibor Jevtić je naglasio da je izgradnja međusobnog poverenja građana i institucija nemoguća sve dok se ne rasvetle zločini počinjeni na Kosovu. Povodom godišnjice nestanka novinara u opštini Orahovac, Jevtić je naveo da mediji imaju važnu ulogu u društvu i njihovi predstavnici moraju biti zaštićeni.

„Ja sam uvek za to da mediji imaju potpunu slobodu u svom radu. Pronalaženje počinioca ili dobijanje odgovora na to šta se desilo sa nestalim novinarima pre 16 godina je nešto što će doprineti ne samo pravdi i istini, već i zaštiti novinarske profesije“, kazao je Jevtić.

Ambasador OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberže, izjavio je da je važno da se rasvetli sudbina nestalih novinara u opštini Orahovac i osudio svaki oblik napada na medijske radnike.

„Novinarska profesija zaslužuje veliko poštovanje. Tužno je što se posle 16 godina ne zna ništa o njima. Takvi zločini se, nažalost, dešavaju svuda u svetu, juče je ubijen novinar u Iraku što je takođe jako tužno“, rekao je Šlumberže.

Dalibor Jevtić je najavio regionalni sastanak predstavnika Vlada Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, u cilju pronalaženja trajnog rešenja za interno raseljena lica.

Sastanak bi trebalo da bude održan početkom septembra u Prištini.

Jevtić je dodao i da kosovski sudovi moraju brže da rešavaju pitanje uzurpirane imovine, da bi raseljena lica mogla da se vrate svojim imanjima. Od policije, kako navodi, očekuje bolju zaštitu imovine povratnika, jer je imovinska bezbednost preduslov održivog opstanka.Ostale vesti

Počela isplata 10.000 dinara pomoći za decu

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje danas. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

  • 25.09.2023
Dan žalosti na Kosovu zbog ubistva policajca
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjaku.
  • 25.09.2023
Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023