Vesti
Društvo

Jeftinije osiguranje vozila

Osiguranje za vozila, koja prelaze administrativnu liniju Kosova sa centralnom Srbijom, od 1. januara biće naplaćivano po znatno nižim cenama, potvrđeno je RTV Kim u MUP-u Kosova.
Jeftinije osiguranje vozila
Saša Rašić (Foto arhiva Kim)

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić rekao je da je od prištinskog pregovaračkog tima dobio informaciju da su osiguravajuće kompanije postigle dogovor koji će omogućiti građanima da se slobodnije kreću.

 „Napokon je postignut sporazum između osiguravajućih kompanija da građani Srbije, odnosno Kosova, neće morati da plaćaju dodatno osiguranje kako je to bio slučaj do sada, već će uz redovno osiguranje dobiti i ono koje će važiti i na Kosovu i u Srbiji“.

Takvu vrstu osiguranja moći će da izdaje nekoliko osiguravajućih društava, dodaje Rašić i navodi da će potvrda o plaćenom dodatnom osiguranju važiti godinu dana.

„Biće određeno par kompanija koje će moći da izdaju osiguranje vozilima sa Kosova koje će važiti i za Srbiju i ono će se dodatno plaćati. I na srpskoj strani će biti slično. Kada je reč o doplati za osiguranje, neće to biti velika suma. To je, u principu, makedonski model. U zavisnosti od tipa i kategorije vozila, plaćaće se na godišnjem nivou oko 50 evra što je mnogo prihvatljivije nego što je to bio slučaj do sada“.

Rašić navodi da je preostalo da se definišu tehnički detalji oko primene ovog dogovora koji bi, prema saznanjima koje je dobio od prištinskog tima za pregovore, trebalo da se finalizuju do kraja ovog meseca.

Nakon što je u Briselu potpisan sporazum o slobodi kretanja 2011. godine, vozači koji sa Kosova ulazili na teritoriju centralne Srbije automobilima sa KS ili RKS tablicama plaćali su osiguranje u iznosu od 105 i više evra, koje je važilo za mesec dana.

Sa druge strane, kosovska osiguravajuća društva naplaćivala su 60 evra po paru tablica sa registarskim oznakama gradova iz centralne Srbije.

Vlasnici automobila iz opština Preševo, Bujanovac, Vranje i Medveđa izdvajali su prilikom prelaska administrativne linije po 20 evra za nedelju dana.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021