Vesti
Društvo

Jeftinije osiguranje vozila

Osiguranje za vozila, koja prelaze administrativnu liniju Kosova sa centralnom Srbijom, od 1. januara biće naplaćivano po znatno nižim cenama, potvrđeno je RTV Kim u MUP-u Kosova.
Jeftinije osiguranje vozila
Saša Rašić (Foto arhiva Kim)

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić rekao je da je od prištinskog pregovaračkog tima dobio informaciju da su osiguravajuće kompanije postigle dogovor koji će omogućiti građanima da se slobodnije kreću.

 „Napokon je postignut sporazum između osiguravajućih kompanija da građani Srbije, odnosno Kosova, neće morati da plaćaju dodatno osiguranje kako je to bio slučaj do sada, već će uz redovno osiguranje dobiti i ono koje će važiti i na Kosovu i u Srbiji“.

Takvu vrstu osiguranja moći će da izdaje nekoliko osiguravajućih društava, dodaje Rašić i navodi da će potvrda o plaćenom dodatnom osiguranju važiti godinu dana.

„Biće određeno par kompanija koje će moći da izdaju osiguranje vozilima sa Kosova koje će važiti i za Srbiju i ono će se dodatno plaćati. I na srpskoj strani će biti slično. Kada je reč o doplati za osiguranje, neće to biti velika suma. To je, u principu, makedonski model. U zavisnosti od tipa i kategorije vozila, plaćaće se na godišnjem nivou oko 50 evra što je mnogo prihvatljivije nego što je to bio slučaj do sada“.

Rašić navodi da je preostalo da se definišu tehnički detalji oko primene ovog dogovora koji bi, prema saznanjima koje je dobio od prištinskog tima za pregovore, trebalo da se finalizuju do kraja ovog meseca.

Nakon što je u Briselu potpisan sporazum o slobodi kretanja 2011. godine, vozači koji sa Kosova ulazili na teritoriju centralne Srbije automobilima sa KS ili RKS tablicama plaćali su osiguranje u iznosu od 105 i više evra, koje je važilo za mesec dana.

Sa druge strane, kosovska osiguravajuća društva naplaćivala su 60 evra po paru tablica sa registarskim oznakama gradova iz centralne Srbije.

Vlasnici automobila iz opština Preševo, Bujanovac, Vranje i Medveđa izdvajali su prilikom prelaska administrativne linije po 20 evra za nedelju dana.Ostale vesti

Studija o podeljenim narativima u Srbiji i na Kosovu
Mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose jačanju osećanja različitosti među etničkim zajednicama. Ovo je glavni zaključak studije objavljene u junu 2020. godine koju je inicirala NVO Peaceful Change initiative (PCi) kao deo projekta ALVED, a kreirala i realizovala, u skladu sa najboljim istraživačkim praksama, organizacija IPSOS – Strategic Marketing.
  • 22.10.2020
Novinari traže od kosovske vlade da imenuje portparola
Udruženje novinara Kosova (AGK) je na svom Fejsbuk profilu izrazilo je veliku zabrinutost zbog nedostatka portparola u kosovskoj vladi i traži od Hotija da ga što pre imenuje, kako bi se olakšala komunikacija između vlade i medija.
  • 21.10.2020
Kosnet: Napadi na novinare su napadi na demokratske vrednosti

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet poručio je da su napadi na novinare napadi na zajedničke demokratske vrednosti.

  • 20.10.2020
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
  • 20.10.2020
GIC i PEN započeli izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha

Inovacioni centar Gračanica (GIC) uz pomoć NVO "PEN" (Mraža za vršnjačku edukaciju) iz Prištine, započeo je izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha. Uređaj je u fazi testiranja i prevashodno je namenjen zatvorenim prostorijama, poput učionica, kuća ili kancelarija, kazao je za RTV Kim Đorđe Marković.

  • 20.10.2020
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020