Vesti
Društvo

Jeftinije osiguranje vozila

Osiguranje za vozila, koja prelaze administrativnu liniju Kosova sa centralnom Srbijom, od 1. januara biće naplaćivano po znatno nižim cenama, potvrđeno je RTV Kim u MUP-u Kosova.
Jeftinije osiguranje vozila
Saša Rašić (Foto arhiva Kim)

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić rekao je da je od prištinskog pregovaračkog tima dobio informaciju da su osiguravajuće kompanije postigle dogovor koji će omogućiti građanima da se slobodnije kreću.

 „Napokon je postignut sporazum između osiguravajućih kompanija da građani Srbije, odnosno Kosova, neće morati da plaćaju dodatno osiguranje kako je to bio slučaj do sada, već će uz redovno osiguranje dobiti i ono koje će važiti i na Kosovu i u Srbiji“.

Takvu vrstu osiguranja moći će da izdaje nekoliko osiguravajućih društava, dodaje Rašić i navodi da će potvrda o plaćenom dodatnom osiguranju važiti godinu dana.

„Biće određeno par kompanija koje će moći da izdaju osiguranje vozilima sa Kosova koje će važiti i za Srbiju i ono će se dodatno plaćati. I na srpskoj strani će biti slično. Kada je reč o doplati za osiguranje, neće to biti velika suma. To je, u principu, makedonski model. U zavisnosti od tipa i kategorije vozila, plaćaće se na godišnjem nivou oko 50 evra što je mnogo prihvatljivije nego što je to bio slučaj do sada“.

Rašić navodi da je preostalo da se definišu tehnički detalji oko primene ovog dogovora koji bi, prema saznanjima koje je dobio od prištinskog tima za pregovore, trebalo da se finalizuju do kraja ovog meseca.

Nakon što je u Briselu potpisan sporazum o slobodi kretanja 2011. godine, vozači koji sa Kosova ulazili na teritoriju centralne Srbije automobilima sa KS ili RKS tablicama plaćali su osiguranje u iznosu od 105 i više evra, koje je važilo za mesec dana.

Sa druge strane, kosovska osiguravajuća društva naplaćivala su 60 evra po paru tablica sa registarskim oznakama gradova iz centralne Srbije.

Vlasnici automobila iz opština Preševo, Bujanovac, Vranje i Medveđa izdvajali su prilikom prelaska administrativne linije po 20 evra za nedelju dana.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračnica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu. 
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020