Vesti
Društvo

Jednostrana odluka sa praktičnim i političkim posledicama

Odluka da se ne produži privremeni sporazum o registarskim tablicama, predstavlja nepoštovanje kosovskih zvaničnika prema Beogradu, kazao je za RTV Kim Igor Mariković iz NVO Aktiv. Njegov kolega, politikolog Ognjen Gogić mišljenja je da se o ovom pitanju nužno moralo razgovarati tokom proteklih susreta u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. 
Jednostrana odluka sa praktičnim i političkim posledicama
Prelaz Bela zemlja (Foto arhiv Radio Klokot)

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi upozorio je nakon poslednjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom da Kosovo neće prihvatiti produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama nakon 15. septembra, kada mu ističe rok važenja.

Najave o neprihvatanju produženja ovog sporazuma Igor Marković iz NVO Aktiv vidi kao potencijalni problem u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

“Važno je naglasiti da će, ukoliko se to desi, doći do problema koji je karakterističan za odnos Prištine u procesu dijaloga sa Beogradom, a to je da se donose jednostrane odluke koje su u potpunosti suprotne sa dogovorenim. Aranžman slobode kretanja koji je potpisan 2011, obnovljen je 2016. godine. On je podrazumevao da u 2021. dođe do ponovnog razgovora Beograda i Prištine o produžetku aranžmana, što će značiti produžetak ili prestanak korišćenja KS tabilca. To se, naravno, nije desilo, jer je Priština odlučila da ukine KS tablice na teritoriji Kosova, a to je jednostrani čin koji je ugrozio slobodu kretanja”, kazao je on.

Direktor Foruma za etničke odnose Fatmir Šeholi, međutim, misli da dve strane treba da budu ravnopravne prema svim međunarodnim obavezama i zakonima.

“Ukoliko to nije moguće, pa jedna strana vuče na jednu, a druga na drugu stranu, naravno da je za očekivati da se primeni ista mera kao u Srbiji”, rekao je Šeholi u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Bisljimi je u Briselu naveo i da će se Kosovo ponašati “isto kao i Srbija” sa automobilima kosovskih registarskih oznaka (RKS), upozorivši na primenu reciprociteta. Ovakva najava nije iznenađujuća, već očekivana, smatra Ognjen Gogić.

“Pitanje je šta se pod tim tačno podrazumeva, jer se taj reciprocitet više odnosi upravo na tablice iz Srbije koje do sada nisu morale da koriste nalepnice, ali će sada morati. Važiće isti režim koji važi za RKS tablice kada se ulazi u Srbiju. Imali smo prethodnih dana i meseci nekoliko rundi tehničkog dijaloga kada je bilo prilike da se otvori pitanje produžetka važenja sporazuma o slobodi kretanja za koji se znalo da ističe i da Priština ne namerava da jednostrano produži njegovo sprovođenje”, rekao je on.

Ukoliko se ova odluka poteže iz političkih razloga, onda će kao takva biti i sprovedena, ali će predstavljati problem, ne samo za kosovske Srbe, već i Albance iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, smatra Marković.

“To što je najavljeno, mene kao osobu koja je u vlasništvu tablica o kojima je Bisljimi govorio, iskreno plaši. Ako dođe do tog jednostranog čina ukidanja tablica, sasvim je moguće da iz političkih ili bilo kojih drugih razloga ta odluka bude i sprovedena. Ali, to neće imati samo političke, već i praktične i ekonomske posledice. Iskreno se nadam da je ta izjava posledica isključivo jedne vrste političkog zastrašivanja pred tehnički dijalog Beograda i Prištine”, rekao je on.

“Ovo je iznenađujuće za građane i to će momentalno usporiti kretanje između Srbije i Kosova i staviće teret na one građane koji neće moći da odlože svoje putovanje. Pitanje je koliko će oštro da se primenjuju te mere bar na početku, da li će biti vremena za prilagođavanje. Ja se još uvek nadam da ovo nije rešena stvar, da će Beograd otvoriti to pitanje i da će pokušati pronaći neko rešenje, da se produži sporazum ili da se postigne neka nova vrsta dogovora”, kazao je Ognjen Gogić.

Prema sporazumu iz 2016. godine, sva vozila sa registarskim oznakama KS mogu ući u Srbiju sa Kosova, dok ih vozila sa RKS moraju zameniti na prelazu probnim tablicama koje je izdala srpska strana. Automobili sa srpskim tablicama za sada slobodno ulaze na Kosovo, bez dodatnih procedura.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022