Vesti
Društvo

Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije

Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Sa nedavnog protesta u Prištini (Foto Kim)

Ovakvo mišljenje građana iskazano je u najnovijem “Javnom pulsu” koji godinama unazad “opipava” UNDP.

Prema ovogodišnjem istraživanju, urađenom u aprilu mesecu, 37.2% ispitanika veruje da je najveći problem na Kosovu nezaposlenost, zatim korupcija (23.5%) i siromaštvo (15.3%).

“Slično prethodnim istraživanjima, rezultati otkrivaju da većina ispitanika (52.7%) formira svoje mišljenje o korupciji na osnovu medijskog izveštavanja”, navodi UNDP.

Ipak, dobra vest je, barem prema podacima iz istraživanja, da je nivo zadovoljstva građana najveći radom izvršnih vlasti od kako se radi istraživanje Javnog pulsa od 2010. godine. Taj procenat je čak 60.7%, što je uvećanje za 46.3% u odnosu na novembar 2019. kada je ostalo na 14.4%.

Prema ovom istraživanju zadovoljstvo radom aktuelnog premijera Aljbina Kurtija je na rekordnih 65.4%, a radom predsednika Skupštine Vjose Osmani rekordnih 72.4%. Nivo zadovoljstva tokom prošle godine kada su na pozicijama bili Ramuš Haradinaj kao premijer i Kadri Veselji kao predsednik parlamenta bio oko 20%.

Suprotno povećanju zadovoljstva radom ključnih institucija, zabeleženo je nezadovoljstvo političkim pravcem na Kosovu.

Više od polovine ispitanika (62.8%) je ili nezadovoljno ili veoma nezadovoljno političkim pravcem na Kosovu.

“Kada su bili upitani da li misle da njihovi glasovi mogu da promene situaciju na Kosovu, veliki broj građana (46.7%) izjasnilo se da može da utiče na promenu. Istraživanje takođe pokazuje da 70.2% ispitanika zna za koju će stranku glasati, ili za koaliciju, ukoliko bi se raspisali centralni izbori u skorije vreme”.

Istovremeno, istraživanje pokazuje da su građani Kosova zabrinuti ekonomskim stanjem.

Na to je uticala i situacija sa pandemijom Kovid 19. Da je virus uticao na ekonomsku situaciju građana tvrdi i 65.7% kosovskih Albanaca i 74.5% Srba i pripadnika drugih manjinskih zajednica na Kosovu.

Većina ispitanika iz svih etničkih zajednica prijavilo je negativni uticaj KOVID 19 na mentalno zdravlje: 59.2% kosovskih Albanaca, 65.2% kosovskih Srba i 64.5% pripadnika drugih zajednica.

“41% ispitanika kaže da je smanjilo ishranu, dok je 15.3% pozajmilo novac a 14.1% je nastavilo da ide na posao i u vreme pandemije”, navodi se u istraživanju.

Bez obzira na ovakve podatke, većina ispitanika, čak 78.8% tvrdi da je zadovoljno odgovorom institucija tokom krize nastale zbog pojave koronavirusa.

 Ostale vesti

Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021
Ranč „Sfens“: Ostvarenje dečjih snova uz konje
Na kraju uske, gotovo neprohodne ulice koja vodi ka srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan, nalazi se ranč „Sfens“. Njegovi vlasnici, Aleksandar Arsenijević i Lena Ilić, su zaljubljenici u konje. Imaju francuskog kasača italijanskog porekla Nerka, boričkog arabera Karima, engleskog galopera Marakeša i ponija Smokija.
  • 24.07.2021
Kurti pozvao građane na vakcinaciju protiv kovida-19

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa i naveo "da je pandemija stavljena pod kontrolu, ali da sada preti širenje delta varijante koronavirusa".

  • 23.07.2021
Vladika Teodosije sa polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole
Episkop raško-prizrenski Teodosije razgovarao je danas u porti manastira Gračanica sas polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole.
  • 23.07.2021
Odobren Zakon o ukidanju homologacije za vozila
Poslanici u kosovskoj skupštini usvojili su danas, u drugom čitanju, Nacrt zakona o vozilima kojim se ukida homologacija za nova i polovna drumska vozila, javlja KosovaPress.
  • 22.07.2021
Vladika Teodosije: Naše svetinje dele sudbinu našeg naroda
Skrnavljenje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u selu Brod je jasna poruka da nismo poželjni na ovom području, kazao je vladika raško-prizrenski Teodosije. 
  • 22.07.2021