Vesti
Društvo

Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije

Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Sa nedavnog protesta u Prištini (Foto Kim)

Ovakvo mišljenje građana iskazano je u najnovijem “Javnom pulsu” koji godinama unazad “opipava” UNDP.

Prema ovogodišnjem istraživanju, urađenom u aprilu mesecu, 37.2% ispitanika veruje da je najveći problem na Kosovu nezaposlenost, zatim korupcija (23.5%) i siromaštvo (15.3%).

“Slično prethodnim istraživanjima, rezultati otkrivaju da većina ispitanika (52.7%) formira svoje mišljenje o korupciji na osnovu medijskog izveštavanja”, navodi UNDP.

Ipak, dobra vest je, barem prema podacima iz istraživanja, da je nivo zadovoljstva građana najveći radom izvršnih vlasti od kako se radi istraživanje Javnog pulsa od 2010. godine. Taj procenat je čak 60.7%, što je uvećanje za 46.3% u odnosu na novembar 2019. kada je ostalo na 14.4%.

Prema ovom istraživanju zadovoljstvo radom aktuelnog premijera Aljbina Kurtija je na rekordnih 65.4%, a radom predsednika Skupštine Vjose Osmani rekordnih 72.4%. Nivo zadovoljstva tokom prošle godine kada su na pozicijama bili Ramuš Haradinaj kao premijer i Kadri Veselji kao predsednik parlamenta bio oko 20%.

Suprotno povećanju zadovoljstva radom ključnih institucija, zabeleženo je nezadovoljstvo političkim pravcem na Kosovu.

Više od polovine ispitanika (62.8%) je ili nezadovoljno ili veoma nezadovoljno političkim pravcem na Kosovu.

“Kada su bili upitani da li misle da njihovi glasovi mogu da promene situaciju na Kosovu, veliki broj građana (46.7%) izjasnilo se da može da utiče na promenu. Istraživanje takođe pokazuje da 70.2% ispitanika zna za koju će stranku glasati, ili za koaliciju, ukoliko bi se raspisali centralni izbori u skorije vreme”.

Istovremeno, istraživanje pokazuje da su građani Kosova zabrinuti ekonomskim stanjem.

Na to je uticala i situacija sa pandemijom Kovid 19. Da je virus uticao na ekonomsku situaciju građana tvrdi i 65.7% kosovskih Albanaca i 74.5% Srba i pripadnika drugih manjinskih zajednica na Kosovu.

Većina ispitanika iz svih etničkih zajednica prijavilo je negativni uticaj KOVID 19 na mentalno zdravlje: 59.2% kosovskih Albanaca, 65.2% kosovskih Srba i 64.5% pripadnika drugih zajednica.

“41% ispitanika kaže da je smanjilo ishranu, dok je 15.3% pozajmilo novac a 14.1% je nastavilo da ide na posao i u vreme pandemije”, navodi se u istraživanju.

Bez obzira na ovakve podatke, većina ispitanika, čak 78.8% tvrdi da je zadovoljno odgovorom institucija tokom krize nastale zbog pojave koronavirusa.

 Ostale vesti

Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020
Gračanica: JKP „Ekologija“ počelo sa radom
Javno komunalno preduzeće „Ekologija“, koje je formirano pri Opštini Gračanica, zvanično je počelo sa radom 1. jula.
  • 06.07.2020
Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020