Vesti
Društvo

Javni puls: Nezaposlenost, siromašvo i životna sredina glavni problemi

Ovogodišnje istraživanje UNDP-a pod nazivom "Javni puls" pokazuje da polovina ispitanika koja je učestvovala u anketi izrazila zadovoljstvo radom institucija. Jedan od tri glavna problema na Kosovu, pored nezaposlenosti i siromaštva, građani su istakli problem zaštite životne sredine. 
Javni puls: Nezaposlenost, siromašvo i životna sredina glavni problemi
Priština (Foto Kim)

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu objavio je 21. izdanje "Javnog pulsa", a u njemu je učestvovalo 1.300 ispitanika.

Radom predsednice Kosova zadovoljno je 55,2% ispitanih, dok je nešto manji procenat (53,2%) zadovoljno radom kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Rad Skupštine Kosova pohvalilo je polovina ispitanih, a nešto veći procenat dobio je predsednik ove institucije Gljauk Konjufca.

Indeks ekonomskog poverenja je po prvi put prešao prag zadovoljstva, dostigavši 1,52 poena, što sugeriše da je više od polovine stanovnika Kosova optimistično u pogledu ekonomskih perspektiva Kosova, navode iz UNDP-a.

Međtuim, tri glavna pitanja za Kosovo su i dalje nezaposlenost (26,7%), siromaštvo (24,3%) ali i životna sredina (10,1%). Ovo je prvi put da je životna sredina identifikovana kao jedan od tri glavna problema na Kosovu.

Anketirani navode da su problemi sa urbanim prostorom i cene osnovnih životnih namirnica među 5 glavnih problema sa kojima se suočavaju građani na Kosovu.

Više od polovine ispitanika, čak 51%, izjavilo je da je kovid-19 imao negativan uticaj na njihovo ekonomsko blagostanje. Ukupno 43,9% izjavilo je da to negativno utiče na njihovo fizičko zdravlje, a 50,7% navelo je da utiče na njihovo mentalno zdravlje.

Kada je u pitanju bezbednost, istraživanje pokazuje da postoji blagi osećaj sigurnosti među ispitanicima, pa čak 73,6% navodi da se oseća bezbedno kada je napolju. Podaci razvrstani po polu pokazuju da je osećaj sigurnosti manji kod žena (71,5%) nego kod muškaraca (75,4%).

U anketi UNPD-a učestovalo je 896 kosovskih Albanaca, 210 kosovskih Srba i 200 pripadnika drugih kosovskih zajednica (Aškalije, Bošnjaci, Egipćani, Goranci, Romi i Turci).Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022