Vesti
Društvo

Javni poziv za realizaciju programa „Moja prva plataˮ

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), raspisala je javni poziv za realizaciju programa „Moja prva plataˮ, u okviru kojeg će 10.000 mladih do 30 godina imati mogućnost da u periodu od devet meseci steknu svoje prvo praktično iskustvo u struci. 
Javni poziv za realizaciju programa „Moja prva plataˮ
Ilustracija (Foto mos.gov.rs)

Poziv za poslodavce za učešće u programu „Moja prva plata“, čiji je cilj podsticanje osposobljavanja i zapošljavanje mladih, kao i pružanje podrške privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova, otvoren je danas i trajaće narednih mesec dana.

U okviru drugog ciklusa programa, 10.000 mladih do 30 godina imaće mogućnost da u periodu od devet meseci steknu svoje prvo praktično iskustvo u struci, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se ističe, pomenuto iskustvo mladi će sticati kod privrednih subjekata koji posluju na teritoriji Srbije (preduzetnika, mikro, malih, srednjih i velikih pravnih lica kao i u javnom sektoru).

Dodaje se da su u 2021. godini izdvojena veća finansijska sredstva za njihove mesečne naknade, pa će korisnicima programa sa srednjim obrazovanjem biti obezbeđena mesečna novčana naknada u iznosu od 22.000 dinara, a korisnicima sa visokim obrazovanjem u iznosu od 26.000 dinara.

Napominje se da poslodavci imaju mogućnost da kandidatima koje odaberu uplaćuju dodatna sredstva u svakoj fazi trajanja programa.

Od 20. avgusta, u narednih mesec dana otvoren je poziv za prijavu kompanija za učešće u programu, dok će poziv za mlade biti otvoren od 1. do 31. oktobra ove godine.

Program „Moja prva plataˮ je pokrenut prošle godine i postigao je veliki uspeh, budući da je 8.453 mladih dobilo priliku da stekne prvo radno iskustvo kod 5.177 poslodavaca.

Prema anketi učesnika prvog ciklusa programa, sprovedenoj tokom jula ove godine, podaci pokazuju da bi više od 90 odsto mladih preporučilo ovakav način radnog angažovanja svojim prijateljima, a više od 80 odsto je iskazalo interesovanje da ostane da radi kod istog poslodavca nakon isteka ovog programa.

Ohrabruje i podatak da bi 62 odsto poslodavaca koji su učestvovali u istraživanju želelo da zaposli svog kandidata.

Zahvaljujući dobrim rezultatima prvog ciklusa, Vlada Srbije je odlučila da se program nastavi i ove godine.

Program „Moja prva plata“ realizuje se na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije o programu podsticanja zapošljavanja mladih. Program je takođe i jedna vrsta dodatne podrške procesu integracije nezaposlenih mladih na tržište rada i podrške privrednicima tokom krize.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022