Jašari: Jednaka zastupljenost još uvek pitanje političke volje

Društvo zasnovano na rodnoj jednakosti podrazumeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim sferama javnog života, saopštio je povodom Međunarodnog dana žena kosovski ombudsman Hiljmi Jašari.

Podeli ovaj članak sa:
  • Hiljmi Jašari (Foto prinskrin JuTjub)

"Ombudsman želi da skrene pažnju na potrebu za većim društvenim angažovanjem, posebno institucionalnim, kako bi ustavne garancije, primarno zakonodavstvo i standardi postavljeni u međunarodnim instrumentima i konvencijama, našli na potpunu primenu, postajući opipljivi i ostvarivi za svaku devojku i ženu na Kosovu", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

"Rodno i seksualno nasilje, trgovina ljudima, rani brakovi, itd. još uvek su problemi koji utiču i pogađaju uglavnom devojke i žene. Nedovoljno institucionalno i društveno angažovanje u osiguranju prava na kvalitetno obrazovanje, pristojno zapošljavanje i jednak pristup imovini ili finansijskim resursima samo dodatno produbljuje rodnu podelu i nejednakost", dodaje se.

Ombudsman izražava zabrinutost u pogledu prostora i realnih mogućnosti koje se daju ženama kako bi bile deo institucionalnog vrha i donošenja odluka.

"Jednaka zastupljenost muškaraca i žena, garantovana Zakonom o ravnopravnosti polova, uprkos tome što bi to trebalo da bude nesporni standard, nastavlja da bude pitanje političke volje. Institucija Ombudsmana ponovo naglašava obavezu vlasti da deluje u praksi i da obezbedi da načelo jednakosti ne ostane garantovana vrednost samo de jure, već i de fakto", zaključuje se u saopštenju koje je potpisao kosovski ombudsman Hiljmi Jašari.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane