Vesti
Društvo

Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu

Glavni problem u snabdevanju strujom Kosova su u ovdašnjem energetskom sektoru i oslanjanju na ugalj, smatra Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose.
Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu
Ilustracija (Getty images)

Najavljene restrikcije stuje zabrinule su ovdašnje stanovništvo. Međutim, tokom dana iz Ministarstva energetike stigla je informacija da isključenja ipak neće biti. Ministarka ekonomije nedavno je najavila tešku zimu, pa restrikcije struje i dalje ostaju opcija.

Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose podseća za RTV Kim da se Kosovo i prošle godine suočavalo sa restrikcijama ali da će ovoga puta one biti učestalije i da će trajati duže.

„Prvi i osnovni, koji se neće tako lako ukloniti, su problemi u razvoju energetskog sektora na Kosovu i Metohiji i nedovoljna efikasnost tog sektora, pre svega u proizvodnji električne energije.Na Kosovu, reč je o isključivo oslanjanju na električnu energiju iz uglja, a pritom ne postoje dovoljni kapaciteti da se čak i izvađen ugalj pretvori ili u električnu energiju ili da se u zamenu za električnu energiju pošalje nekim drugim zainteresovanim zemljama a to su sve zemlje okruženja“, kaže Janjić.

Oslanjanje na ugalj je samo po sebi u ovom momentu problem, ali i predstavlja i šansu za Kosovo, kaže on.

„Jer je veliki interes za ugljem i vrlo konkretno da spomenem primer kada je Srbija još pre par meseci najavila potrebu da kupuje ugalj na Kosovu i da ga plaća električnom strujom. Kosovo nema razvijenu politiku i strategiju energetske diverzifikacije tako da se nalazi u jednoj situaciji u kojoj mora da razvije tu strategiju“.

Janjić da je energetska kriza na Kosovu usledila zbog trenutna krize u svetu, ali ponavlja i zbog pogrešnog vođenje energetike Energetskog sistema Kosova. Ističe da veliku krivicu za to ima međunarodna zajednica, pre svega Ujedinjene nacije i EU, koje su, kako kaže, imale direktan uticaj na stanje u tom sektoru, pre svega na privatizaciju i investicije.

Šeholi: Nešto kod nas ne štima

Problem u energetskom sektoru na Kosovu vidi i Fatmir Šeholi iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa. On kaže da Kosovo hitno mora da dovode u red situaciju sa strujom.

„Kkoliko sam obavešten nijedna zemlja u regionu uključujući Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju, Srbiju nema restrikcije struje. Smatram da  nešto kod nas ne štima, a to najbolje zna vlada Kosova. Mi već imamo poskupljenje struje po nagoveštaju KEDS-a, i to na veliko, kako su najavili“.

Šeholi izražava bojazan kako će građani Kosova prihvatiti probleme sa strujom.Ostale vesti

Popis stanovništva na Kosovu sledeće godine

Popis stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova na Kosovu odžaće se od 1. septembra do 16. oktobra 2023. godine, saopštio je nakon jučerašnje sednice Vlade premijer Aljbin Kurti.

  • 01.10.2022
Za mesec dana na RKS tablice preregistrovano samo devet vozila
Nakon 30 dana, otkad je na snagu stupila uredba kosovske vlade o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim tablicama, na RKS table prešlo je samo devet vozila.
  • 01.10.2022
Počeo popis stanovništva u Srbiji
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počeo je danas i trajaće do 31. oktobra. Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata.
  • 01.10.2022
U Kosovskoj Mitrovici postavljena bista Dragiši Murganiću
U sedištu Crvenog krsta u Kosovskoj Mitrovici postavljena je bista sekretaru Dragiši Murganiću.
  • 30.09.2022
Položaj starih nije najbolji, potrebna veća briga društva

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Prištini je održan okrugli sto u organizaciji Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNPFA) na kome su razmatrani izazovi sa kojima se susreću pripadnici tog dela populacije. „Na žalost, položaj starih ljudi ne samo na Kosovu, nego i u regionu nije baš najbolji“, ocenila je šefica kancelarije UNPFA za kosovo Visare Mujko Nimani.

  • 30.09.2022
Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022