Vesti
Društvo

Janjić: Izjava predsednika SANU neodgovorna, državno i društveno štetna

„Najnovija izjava predsednika SANU, Prof dr Vladimira Kostića, duboko je neodgovorna, državno i društveno štetna. Ona nije usmerena protiv jednog ili dva episkopa, već protiv stava cele SPC“, poručio je iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.  
Janjić: Izjava predsednika SANU neodgovorna, državno i društveno štetna
Otac Sava Janjić (Foto Pravda)

Janjić napominje da je SPC oko pitanja Kosova jedinstvena sa najvećim delom naroda, te da ova izjava duboko vređa ugled SANU i mnogih čestitih ljudi u njoj.

"Stav SPC o Kosovu i Metohiji ne proizilazi iz jefitnog politikantstva, već je stav zasnovan na viševekovnom prisustvu našeg naroda i svetinja, celokupnoj našoj istoriji i duhovnom i kulturnom identitetu na kome treba da bude zasnovana i SANU", napisao je Janjić na Fejsbuku.

On navodi da su "defetističke izjave prof. Kostića duboko štetne, neutemeljene i da povređuju posebno Srbe na KIM", i dodaje da bi "najbolje bilo kada bi to konačno shvatio i ako ne može ili neće da nam pomogne, makar bi bilo dobro da prestane da nam konstantno odmaže".

Otac Sava takođe navodi, da nažalost ovaj stav neretko podržavaju oni kojima "KiM i svetinje nikada ništa nisu značile".

"Oni koji su knjižice KP zamenili malograđanskim evropejstvom, koji rade na promociji srbijanstva i deljenja srpskog naroda, a koji koji upravo SPC povezuje, bez obzira na nametnute nam granice", napisao je Janjić.

Predsednik SANU Vladimir Kostić komentarisao je izjavu vladike Grigorija koji je kazao da je Kostićev stav o Kosovu pogrešan, te da je Kosovo „i de jure i de fakto naše“. Tim povodom, Kostić je ponovio da „Kosovo nije naše“ a da o tome svedoči realnost koja se vidi kada se pređe granica, kao i da status kvo ne postoji i da ga koriste oni koji već 20 godina „uobličavaju sopstvenu državnost“.


Најновија изјава председника САНУ Проф др Владимира Костића...

Posted by Сава Јањић on Петак, 08. јануар 2021.Ostale vesti

Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021
Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu
Humanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.
  • 20.01.2021
Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
  • 19.01.2021
Bogojavljenje: Nikoli iz Leposavića Časni krst
Plivanje za Časni krst – običaj koji u srpskom narodu ima dugogodišnju tradiciju i ovog 19. januara, obeležen je na jezeru Gazivode. Više desetina učesnika plivalo je na temperaturi malo ispod nule. Plivali su 33 metara što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Nikola Milutinović iz Leposavića prvi je doplivao do Časnog krsta. 
  • 19.01.2021