Vesti
Društvo

Janjevo: EU ulaže dva miliona evra u turizam i očuvanje kulturnog nasleđa

Evropska unija će izdvojiti dva miliona evra za obnovu i očuvanje kulturnog i verskog nasleđa, te promociju turzima u Janjevu, rekao je šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjok nakon obilaska ovog mesta.
Janjevo: EU ulaže dva miliona evra u turizam i očuvanje kulturnog nasleđa
Janjevo (Foto Kim)

Predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija, u pratnji kosovskih zvaničnika, obišli su Janjevo i upoznali sa kulturnim i verskim nasleđem ovog sela koje se nalazi 20 kilometara jugoistočno od Prištine.

U Janjevu trenutno živi oko 170 meštana, a bilo je dom za više od četiri hiljade ljudi. Poznato je po nekada brojnoj hrvatskoj zajednici.

EU planira da nastavi sa donacijama ovom delu Kosova, rekao je šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjok. On je tokom posete informisan i o lokalnim problemima.

„Naš je fokus na kulturnom nasleđu. Planiramo da doniramo dva miliona evra iz našeg programa, da se ovde obnove pojedine kuće koje smo jutros obišli. To je deo našeg puta 2021. o kome moramo da razgovaramo sa predstavnicima vlade i skupštine, kako da ratifikujemo te dogovore. Očekujemo dodatne donacije iz Vlade Kosova i siguran sam da možemo da poboljšamo život u ovoj zajednici kako bi bila turistički atraktivna. Nije daleko od Prištine i ima potencijala“, naveo je Sunjok.

Koordinatorka za razvoj UN-a na Kosovu Ulrika Rikardson se slaže da Janjevo ima puno potencijala, ne samo za turizam, već i za svakodnevni život žitelja.

„Janjevo je izvanredan park koji je napušten. On treba da ponudi svu svoju lepotu uz našu pomoć“, poručila je Rikardsonova.

Ambasadorka Hrvatske na Kosovu Danijela Barišić napomenula je da Janjevo svedoči multikulturalnosti i multietničnosti.

„Imamo predivnu prirodu i kulturno nasleđe. Jedino što treba da uradimo jeste da ih aktiviramo, kako bi ispunili svoje potrebe u interesu građana Janjeva, Prištine i celog Kosova“, kazala je Barišićeva.

Ministar zaštite životne sredine, infrastrukture i prostornog planiranja Ljiburn Aljiu se takođe dotakao važnosti očuvanja kulturnog nasleđa.

„Veoma je važno da se objekti koje smo obišli, a koji predstavljaju kulturno nasleđe očuvaju, da budu pristupačni i prežive zub vremena“, kazao je on.

Stalna predstavnica UNDP-ja na Kosovu Maria Suoko smatra da je socijalno jačanje zajednice Janjevaca jednako važno.

„Posebno smo uzbuđeni da unapredimo, ne samo kulturno nasleđe, već i ekonomske mogućnosti građana Janjeva, sa posebnim akcentom na osnaživanje žena“, rekla je ona.

Zvaničnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija su u okviru današnje posete obišli i Murat-beg džamiju i crkvu Svetog Nikole u ovom mestu. Iako tokom rata 1999. godine u samom Janjevu nije bilo oružanih sukoba, velika većina hrvatskog stanovništva je napustila svoje domove. Najveći broj raseljenih Janjevaca u Hrvatskoj je nastanjen u zagrebačkoj četvrti Dubravi i dalmatinskom mestu Kistanju.

Sutra poseta istočnom delu Kosova

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu i specijalni predstavnik EU ambasador Tomaš Sunjog  sutra će posetiti opštinu Parteš i učestvovati na međuopštinskoj konferenciji koju je ova opština organizovala u okviru projekta koji finansira EU: "Centar za profesionalno obrazovanje - Parteš". Pre konferencije, ambasador će se sastati sa gradonačelnikom Parteša.

"Centar za profesionalno obrazovanje" će obezbediti finansijsku podršku za 20 start-ap poslovnih ideja koje su predložile žene i mladi, kao i potpora za proširenje pet već postojećih preduzeća.Ostale vesti

U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

  • 02.12.2021
Uže područje Zvečana treći dan bez struje
Potrošači u užem području Zvečana su treći dan bez struje. Nadležni tvrde da je reč o kompleksnom kvaru na mreži i da se čeka dolazak mernih ili ispitnih kola, koja će pomoći u rešavanju problema.
  • 02.12.2021
Pitanje imovine na Kosovu, problem koji se ne rešava

Pravni eksperti za imovinska prava govorili su juče na konferenciji „Imovinska prava na Kosovu“, u organizaciji mitrovičke NVO „ACDC“ na kojoj je zvanično otvoren sajt za ovo pitanje. Iako Imovinakosovo.org uliva nadu da je rešenje imovine, koje očekuje između 50 i 60 hiljada ljudi, na vidiku – stručnjaci i dalje sumnjaju u to. Štaviše, mišljenja su da će problem biti sve teži pooštravanjem zakona kosovskih institucija, pa čak i da do njega neće doći nikada.

  • 01.12.2021
Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021
Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021