Vesti
Društvo

Janjevo: EU ulaže dva miliona evra u turizam i očuvanje kulturnog nasleđa

Evropska unija će izdvojiti dva miliona evra za obnovu i očuvanje kulturnog i verskog nasleđa, te promociju turzima u Janjevu, rekao je šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjok nakon obilaska ovog mesta.
Janjevo: EU ulaže dva miliona evra u turizam i očuvanje kulturnog nasleđa
Janjevo (Foto Kim)

Predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija, u pratnji kosovskih zvaničnika, obišli su Janjevo i upoznali sa kulturnim i verskim nasleđem ovog sela koje se nalazi 20 kilometara jugoistočno od Prištine.

U Janjevu trenutno živi oko 170 meštana, a bilo je dom za više od četiri hiljade ljudi. Poznato je po nekada brojnoj hrvatskoj zajednici.

EU planira da nastavi sa donacijama ovom delu Kosova, rekao je šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjok. On je tokom posete informisan i o lokalnim problemima.

„Naš je fokus na kulturnom nasleđu. Planiramo da doniramo dva miliona evra iz našeg programa, da se ovde obnove pojedine kuće koje smo jutros obišli. To je deo našeg puta 2021. o kome moramo da razgovaramo sa predstavnicima vlade i skupštine, kako da ratifikujemo te dogovore. Očekujemo dodatne donacije iz Vlade Kosova i siguran sam da možemo da poboljšamo život u ovoj zajednici kako bi bila turistički atraktivna. Nije daleko od Prištine i ima potencijala“, naveo je Sunjok.

Koordinatorka za razvoj UN-a na Kosovu Ulrika Rikardson se slaže da Janjevo ima puno potencijala, ne samo za turizam, već i za svakodnevni život žitelja.

„Janjevo je izvanredan park koji je napušten. On treba da ponudi svu svoju lepotu uz našu pomoć“, poručila je Rikardsonova.

Ambasadorka Hrvatske na Kosovu Danijela Barišić napomenula je da Janjevo svedoči multikulturalnosti i multietničnosti.

„Imamo predivnu prirodu i kulturno nasleđe. Jedino što treba da uradimo jeste da ih aktiviramo, kako bi ispunili svoje potrebe u interesu građana Janjeva, Prištine i celog Kosova“, kazala je Barišićeva.

Ministar zaštite životne sredine, infrastrukture i prostornog planiranja Ljiburn Aljiu se takođe dotakao važnosti očuvanja kulturnog nasleđa.

„Veoma je važno da se objekti koje smo obišli, a koji predstavljaju kulturno nasleđe očuvaju, da budu pristupačni i prežive zub vremena“, kazao je on.

Stalna predstavnica UNDP-ja na Kosovu Maria Suoko smatra da je socijalno jačanje zajednice Janjevaca jednako važno.

„Posebno smo uzbuđeni da unapredimo, ne samo kulturno nasleđe, već i ekonomske mogućnosti građana Janjeva, sa posebnim akcentom na osnaživanje žena“, rekla je ona.

Zvaničnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija su u okviru današnje posete obišli i Murat-beg džamiju i crkvu Svetog Nikole u ovom mestu. Iako tokom rata 1999. godine u samom Janjevu nije bilo oružanih sukoba, velika većina hrvatskog stanovništva je napustila svoje domove. Najveći broj raseljenih Janjevaca u Hrvatskoj je nastanjen u zagrebačkoj četvrti Dubravi i dalmatinskom mestu Kistanju.

Sutra poseta istočnom delu Kosova

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu i specijalni predstavnik EU ambasador Tomaš Sunjog  sutra će posetiti opštinu Parteš i učestvovati na međuopštinskoj konferenciji koju je ova opština organizovala u okviru projekta koji finansira EU: "Centar za profesionalno obrazovanje - Parteš". Pre konferencije, ambasador će se sastati sa gradonačelnikom Parteša.

"Centar za profesionalno obrazovanje" će obezbediti finansijsku podršku za 20 start-ap poslovnih ideja koje su predložile žene i mladi, kao i potpora za proširenje pet već postojećih preduzeća.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022