Vesti
Društvo

Izložbom Cileta Marinkovića počinju Vidovdanske svečanosti

Otvaranjem izložbe prošlogodišnjeg dobitnika nagrade "Longin" Milana Cileta Marinkovića počinju Vidovdanske svečanosti 2022. godine u Gračanici.
Izložbom Cileta Marinkovića počinju Vidovdanske svečanosti
Cile Marinković (Foto Nedeljnik)

Prvog dana juna počinje tradicionalna manifestacija posvećena obeležavanju Vidovdana u Gračanici. Vidovdanske svečanosti počinju otvaranjem Vidovdanske likovne kolonije koju će ove godine otvara princ Filip Karađorđević.

Kolonija počinje otvaranjem izložbe prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“, Milana Cileta Marinkovića, jednog od najznačajnijnijih umetnika ekspresivnog slikarstva današnjice, kod nas i u svetu. Marinković ove godine ali i izložbom u Gračanici obeležava pedesetu godišnjicu stvaranja.

Milan Marinković Cile rođen je u Beogradu 25. januara 1947. godine. Diplomirao je 1972. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Кao stipendista jugoslovenske vlade boravio je tri godine u Parizu (1977-1980). Od 1966. godine imao je preko 100 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 250 zajedničkih izložbi u Jugoslaviji, Francuskoj, Belgiji, Sjedinjenim državama, Italiji, Španiji itd. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja kako u zemlji tako i inostransvu. Od 1992. godine živi i radi u Parizu, u Francuskoj.

Na 24. likovnoj koloniji „Vidovdan 2022“ učestvovaće istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva: Vladislava Vanja Čolić (Vinča), Lazar Marković (Novi Sad), Aleksandar Dević (Niš), Duška Radović (Pariz), Кristina Panajotov (Beograd), Vladislav Šešlija (Novi Sad), Anastasija Asi Tonova (Veliko Trnovo), Nevena Popović (Beograd), Divna Vasiljević (Кosovska Mitrovica) i Zvezdana Gerić iz Štrpca.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Grad Priština, Opština Gračanica.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023