Vesti
Društvo

Izgradnja druge faze vodovoda za četiri sela

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović potpisao je sa predstavnikom Regionalne kompanije „Vododovod“ memorandum o nastavku izgradnje vodovoda za Lepinu, Skulanevo, Radevo i Suvi Do. Meštani bi vodu iz novog vodovoda trebalo da dobiju do kraja godine.
Izgradnja druge faze vodovoda za četiri sela
Sa sastanka(Foto Gračanica online)

U ova četiri sela u opštini Gračanica prošle godine izgrađena je prva faza vodovoda, odnosno glavna vodovodna mreža, čiju je realizaciju finansirala Vlada Švajcarske, uz pomoć Regionalne komapnije "Vodovoda" iz Prištine.

U cilju dalje realizacije ovog projekta i završetka izgradnje vodovoda, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović danas je u Lepini sa generalnim direktorim Regionolnog vodovoda „Priština“ Iljirom Abdulahom potpisao memorandum o razumevanju, koji predviđa izgradnju druge faze vodovoda, odnosno povezivanje šahti domaćinstava sa glavnom linijom.

Lepina, Radevo, Skulanevo i Suvi Do do sada nikada nisu imali vodosnabdevanje pijaćom vodom, meštani su koristili bunare u svojim dvorištima, ali ta voda nije bila tehnološki ispravna za piće.

Prema rečima predsednika Opštine Gračanica Srđana Popovića izgradnjom vodovoda rešiće se njihov decenijski problem i meštani će dobijati ispravnu i zdravu vodu.

„Već nekoliko meseci radimo na ovom projektu i sve ovo je deo politike opštinskog rukovodstva koji podrazumeva ravnomerno ulaganje i razvoj svih mesta u opštini Gračanica. Realizacija će vrlo brzo krenuti, a naši stanovnici će do kraja godine imati kvalitetnije usluge i kvalitetniju vodu“, rekao je Popović.

Generalni direktor Regionalne kompanije „Vodovod“ iz Prištine Ilir Abdulah istakao je da je projekat nastavljen zahvaljujući dobroj saradnji te kompanije i lokalne samouprave. Potvrdio je da bi građani vodu za piće trebalo da dobiju do kraja godine.

Prema potpisanom sporazumu nastavak izgradnje vodovoda finansiraće i opština Gračanica zajedno sa Regionalnom kompanijom „Vodovod“ iz Prištine u visini od 45% iznosa nakon sprovedene tenderske procedure. Projektovana vrednost druge faze vodovoda je 130.000 evra.        Ostale vesti

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
  • 06.05.2021
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
  • 06.05.2021
Lokalizovan požar na divljoj deponiji
Požar na divljoj deponiji koja se nalazi između Ugljara i Preoca je lokalizovan, potvrdio je za RTV Kim direktor JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević. 
  • 06.05.2021
Gori divlja deponija između Ugljara i Preoca
Između Ugljara i Preoca trenutno gori divlja deponija. Vatra se širi prema dalekovodu za struju.
  • 06.05.2021
Rama: Za letovanje u Albaniji nije potrebna potvrda o vakcinaciji

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da Albanija neće nametati nikakve uslove ili prepreke onima koji ove godine žele da dođu na letovanje u tu zemlju, prenosi Ljajmi.

  • 05.05.2021
Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

  • 04.05.2021