Vesti
Društvo

Izazovi privrednika u doba koronavirusa

Od trenutka kada se koronavirus pojavio na Kosovu i kada su mere zabrane kretanja i okupljanja  stupile na snagu gotovo da nema privredne grane koja zbog pandemije ne trpi gubitke. Veliki broj malih preduzeća, trgovina i uslužnih servisa poput kafića, restorana, hotela, frizerskih i kozmetičkih salona prestali su sa radom.
Izazovi privrednika u doba koronavirusa
Ilustracija (Foto Medija centar Čaglavica)

Ugostiteljski i uslužni sektor bili su među prvima koji su u ekonomskom smislu pogođeni pandemijom Kovida- 19. Mnogi kafići, restorani, hoteli, frizerski i drugi saloni, bili su prinuđeni da prestanu sa radom.

“Onog momenta kad nam je javljeno da ne možemo da radimo istog momenta smo prestali sa radom i sva roba je uskladištena, da bi je sačuvali, koliko je to moguće. Ono što ne budemo mogli biće provereno, onda kada budemo počeli sa radom - datum, stanje robe… ”, rekao je Novica Milovanović, vlasnik kafića “Matriks” u Gračanici.

Kako je kazao Novica Milovanović, porodični biznis svakodnevno ima gubitke zbog zabrane rada.

“Cela moja porodica živi od toga, mnogo smo uložili na renoviranje, na ulepšavanje, doterivanje i tako to. Normalno da imamo gubitke, kako kod svih tako i kod nas. Biće dosta problema, ali valjda ćemo nekako da izguramo i da preživimo”, rekao je Milovanović.

Novonastala situacija sa koronavirusom odrazila se i na svečane sale, jer je zabrana okupljanja dovela do otkazivanja velikog broja svadbi i ostalih veselja.

„Za period od 15.marta sva planirana veselja su otkazana do daljnjeg. Čekamo odluku vlasti kad ćemo moći da se vratimo aktivnostima“, rekao je Nemanja Dešić, jedan od vlasnika svečane sale „Insomnia“.

Od stupanja na snagu mera koje su propisale institucije u cilju sprečavanje širenja Kovida 19 prestala je sa radom i agencija za prevoz putnika “Kimko” u Gračanici, koja već 20 godina vrši prevoz putnika na relaciji Gračanica – Beograd. Autobusi su parkirani, a radnici bez posla i plate.

“Ukupno imamo 14 radnika i trenutno niko od njih ništa ne radi, jer nemamo šta da im damo od posla, sve je stalo, sve je blokirano. Očekujemo, za nas bi bilo najbolje da što pre sve opet krene, da se oslobodi da možemo da radimo, jer ljudi su na ivici egzistencije jer mi nismo u mogućnosti da im dajemo plate, jer ne radimo i nemamo ni prihode”, kazao je Bogoljub Marinković, direktor ove agencije.

Vlada Kosova je krajem marta usvojila fiskalni paket mera, kojim je između ostalog predviđena i finansijska podrška privatnim kompanijama kako bi prevazišli period krize izazvane pandemijom koronavirusa.

“Nadamo se da nam država nešto pomogne, očekujemo pomoć i od Srbije i od Kosova. Videćemo šta oni nude, apliciraćemo pa ćemo da vidimo koliko će oni da nam izazađu u susret”, kaže Bogoljub Marinković.

“Nešto će možda i da nam pomognu, da nam balansiraju, bar neko plaćanje nekih poreza malo, jer svi smo mi tu u lancu vezani”,kaže Milovanović.

Vladinom odlukom predviđa se i dvostruka isplata korisnicima socijalne pomoći, zatim pokrivanje mesečnih troškova zarade zaposlenih u iznosu od 170 evra za april i maj, obezbeđivanje dodatka na zaradu od 300 evra za terenske radnike koji su direktno izloženi riziku od zaraze na poslu, zatim doplata od 100 evra zaposlenima u prodavnicama prehrambenih proizvoda, pekarama, apotekama, kao i isplatu mesečne pomoći u iznosu od 130 evra građanima koji su izgubili posao.

Za procenu štete koju je pandemija koronavirusa izazvala je prema rečima naših sagovonika još uvek rano, međutim nadaju se da će uskoro početi sa radom i da će nadoknaditi izgubljeno.

Ovu reportažu realizovao je Medija centar u Čaglavici uz pomoć Kosovske fonacije za otvoreno društvo u okviru projekta “Život i rad u dobra korone”.Ostale vesti

Đurić: Srbija se neće odreći svojih svetinja na KiM
Na albanskoj televiziji “Top kanal” 30. maja je prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se “falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske politike”, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Marko Đurić poručuje da se “Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na KiM”.
  • 02.06.2020
Gračanica: Brojni primeri solidarnosti tokom epidemije koronavirusa
Brojne nevladine organizacije, kompanije, institucije, ali i pojedinci na Kosovu su humanitarnim akcijama dali proteklih meseci doprinos borbi protiv koronavirusa. Šivenje zaštitnih maski, izrada vizira i dostava humanitarnih paketa samo su neki od primera solidarnosti i humanosti u opštini Gračanica.
  • 02.06.2020
Od ponedeljka povratak dece u vrtiće
Predškolska ustanova Đurđevak mališanima ponovo otvara svoja vrata 8. juna. Nakon što je opština Gračanica izvršila dezinfekciju svih osam objekata ove ustanove, zaposleni privode kraju pripreme za povratak dece. Međutim, za boravak u obdaništima neophodna je potvrda pedijatra da je dete zdravo.
  • 02.06.2020
Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020