Vesti
Društvo

Iz Srbije u prošloj godini na Kosovo otišlo robe za 300 miliona evra

Na Kosovo je tokom protekle godine iz Srbije stigo robe u vrednosti od oko 300 miliona evra, dok je u suprotnom smeru plasirano manje od 2 miliona evra.
Iz Srbije u prošloj godini na Kosovo otišlo robe za 300 miliona evra
Ilustracija (Foto Pixabay)

Srbija je tako zabeležila osetno povećanje u trgovinskim odnosima sa Kosovom, jer je 2020. plasirano robe u vrednosti od 174 miliona evra, pa je očigledno je da su preduzeća iz Srbije povratila deo tržišta nakon uspostavljanja reciprociteta i pada izvoznog trenda. Iz Srbije se na Kosovo pretežno plasiraju proizvodi prehrambene i industrije građevinskog materijala.

"Što se tiče proizvoda iz Srbije, tokom 2021. godine imali smo uvoz u vrednosti robe oko 300 miliona evra, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodni period. Bilo je godina kada je vrednost uvezene robe išla i do 450 miliona evra, pa prošla godina predstavlja pad u tom pogledu", rekao je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

On je naveo da najviše robe na Kosovo stiže iz Nemačke.

"Zemlja koja prednjači sa svojim proizvodima na Kosovu je Nemačka. Najveći izvoznici na Kosovo su zemlje uglavnom Evropske unije, Nemačka i Italija, zatim Turska i Kina, kao i Srbija. Ipak, više robe uvozimo iz Albanije, ona je iznad Srbije“, kazao je Staviljeci.

Tri proizvoda koji se najćeše uvoze na Kosovo su: nafta, cigarete i vozila.

„Što se tiče uvoza, imamo ključne proizvode koje Carina Kosova identifikuje po količini i vrednosti. Uglavnom su to naftni derivati, zatim cigarete, kao i vozila. Ovo su tri proizvoda koji se najviše uvoze na Kosovo. Što se tiče izvoza, možemo reći da su do 2020. godine prednjačili čelik i staro gvožđe. Za prošlu godinu imamo promenu, pa je nameštaj to uspeo da prevaziđe i sada čini oko 21 odsto kosovskog izvoza u različite zemlje. Dolazi i do porasta izvoza raznih bezalkoholnih i alkoholnih pića, koji predstavljaju oko 5 odsto izvoza, kao i raznih proizvoda od drveta“, kazao je on.

Prema podacima Carine Kosova, u 2021. godini je zabeleženo ukupno povećanje izvoza robe sa Kosova od 62 odsto.Ostale vesti

Debata o biznisu mladih: Bez početkog rizika, ideje nije moguće sprovesti u delo
U Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici održana je debata na temu „Mladi i početni biznisi“.
  • 16.05.2022
IPKO uvećao profit
Telekomunikaciona kompanija IPKO je u prva tri meseca ove godine povećala operativni profit za 15 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana.
  • 16.05.2022
Ajeti: Gradonačelnica ima sluha za probleme Albanaca u Gračanici

Potpredsednik Opštine Gračanica za zajednice Ljeutrim Ajeti rekao je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa” Medija centra Čaglavica da se problemi Albanaca koji žive na teritoriji opštine Gračanica, ne razlikuju mnogo u odnosu na ostale zajednice, koje žive u ovoj većinski srpskoj opštini.

  • 16.05.2022
Otvoren link za prijavu mladih za drugi krug pomoći od 100 evra
Prijave za pomoć države za mlade od 16 do 29 godina, u iznosu od po 100 evra, počele su u ponoć na sajtu Uprave za trezor i trajaće do 31. maja.
  • 16.05.2022
Opsednuti fizičkim izgledom više nego ikada, a nikad više gojaznih osoba
Gojaznost nije nov problem. Od sedamdesetih godina prošlog veka do današnjih dana, smatra se da je broj osoba sa prekomernom težinom porastao tri puta. Tokom pandemije Kovida-19, možda smo samo postali svesniji tog problema...
  • 16.05.2022
Slikanje i muzika u Velikoj Hoči
Nevladina organizacija „Aktiv“, u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, organizovala je tokom ovog vikenda kulturne aktivnosti u Velikoj Hoči.
  • 15.05.2022