Vesti
Društvo

Iz Opštine obećavaju da će uskoro ukloniti deponiju kod pružnog prelaza ka Lepini

Direktor odeljenja Javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković obećao je u izjavi za Radio Kim da će divlja deponija koja se nalazi pored samog pružnog prelaza između sela Preoca i Lepine biti uklonjena do Pravoslavne nove godine.

Iz Opštine obećavaju da će uskoro ukloniti deponiju kod pružnog prelaza ka Lepini
Deponija pored samog pružnog prelaza između sela Preoca i Lepine u opštini Gračanica (Foto Kim)

„Opština Gračanica je već nekoliko puta intervenisala na toj deonici puta Preoce – Lepina, očistila tu divlju deponiju, međutim, ona se stvara ponovo. Ekipa Javnih službi je zajedno sa Odeljenjem inspekcije pokušavalo da pronađe neki račun, neki dokaz ko baca smeće na toj lokaciju, međutim, još nismo uspeli da to uradimo“, kazao je Trajković.

Podsetimo, do same pruge na putu ka Lepini raste divlja deponija od građevinskog materijala, zemlje, ali i biološkog otpada i drugog smeća. Osim ugrožavanja životne sredine i njiva poljoprivrednicima ovoga kraja, ova deponija ugrožava i bezbednost u saobraćaju jer je zbog velike količine smeća nepregledno za vozače, o čemu je ekipa Radija Kim pre par dana izveštavala

Trajković napominje da lokacija na kojoj se nalazi deponija pripada katastarskoj zoni Opštine Kosovo Polje, tako da je nadležnost njihova.

„Iako smo nekoliko puta razgovarali sa predstavnicima Opštine Kosovo Polje, do sada nisu uradili ništa po tom pitanju. Tako da danas šaljemo zvanični dopis sa fotografijama inspekciji i javnim službama u Opštini Kosovo Polje da intervenišu, da stave table „zabranjeno bacanje smeća“, da oni ubuduće čiste tu deponiju“.

Ipak, Trajković navodi da će Opština Gračanica još jednom očistiti ovu deponiju između Božića i Pravoslavne Nove godine.

„Ne možemo da odvajamo budžet iz naših prihoda da bi čistili deponiju na teritoriji druge opštine“, napomenuo je on.

Opština Gračanica i Kosovo Polje zajednički učestvuju u projektu koji finansira GIZ (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) i Ministarstvo životne sredine u recikliranju građevinskog i ostalog otpad, napominje Trajković.

„U narednom periodu radićemo i na tome, ali sada imamo problem da nam kamioni iz ostalih opština (Kosovo Polje, Lipljan i Priština) na nekoliko lokacija prave probleme gde u večernjim satima izbacuju smeće na teritoriji opštine Gračanica. Na toj lokaciji ne postoje kamera uz pomoću kojih bi mogli da utvrdimo ko to radi“, istakao je direktor odeljenja Javnih službi u Opštini Gračanica.

„Dugoročno rešenje je da se Opština Kosovo Polje pozabavi tim pitanjem, da se nađu počinioci, da se kazne i onda će prestati da rade to“, dodao je Trajković.

Na teritoriji opštine Gračanica trenutno je 30 divljih deponija, dok je pre nekoliko godina taj broj bio udvostručen.

„Budžet za ovu godinu je povećan u maloj meri u odnosu koliko imamo divljiv deponija i u odnosu na prioritete i stanje na terenu koje sagledavamo sa Odeljenjem inspekcije i čistićemo divlje deponije kao i ranije. Na osnovu izveštaja koji je sačinila inspekcija sa terena oredili su se prioriteti za divlje deponije u saglasnosti sa Ministarstvom životne sredine. Nemamo direktno odvojen budžet za divlje deponije, imamo budžet iz robe i usluga, pošto su to usluge čišćenja i u saradnji sa JKP ‘Ekologija’ radićemo na čišćenju divljih deponija u narednom periodu“, rekao je Trajković.

Trajković je rekao da su na sastanku sa predstavnicima „Železnice“ dobili obećanje da će rekonstrukcijom pruge Kosovo Polje – Uroševac biti postavljena najsavremenija signalizacija uključujući rampu i sve prateće znake signalizacije.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023