Vesti
Društvo

Iz Ministarstva za povratak posetili Đorđeviće. Kancelarija za KiM obećava pomoć

Nakon оbjavljivanja priče na RTV Kim o socijalno ugroženoj porodici Đorđević iz Gračanice kojoj je potreban novi dom, predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak su posetili Zorana i Vesnu. Istovremeno, iz Kancelarije za Kosovo Metohiju tvrde da se ova porodica nalazi "u procesu dobijanja pomoći" ove institucije.
Iz Ministarstva za povratak posetili Đorđeviće. Kancelarija za KiM obećava pomoć
Zoran Đorđević (Foto Kim)

Službenici Ministarstva za zajednice i povratak posetili su danas porodicu Đorđević. Kako je za RTV Kim kazao Zoran Đorđević, predstavnici Ministarstva su prikupili podatke o njima i rekli da će "sve proslediti dalje".

Iz Ministarstva za zajednice i povratak, međutim, za naš medij nisu odgovorili na pitanja o zahtevu Zorana Đorđevića za izgradnji kuće, niti o današnjoj poseti.

Istovremeno, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju za RTV Kim kažu da se Zoran Đorđević "već nalazi na spisku prioriteta za dodelu građevinskog materijala koji obezbeđuje Кancelarija za Кosovo i Metohiju, te da će isporuka uskoro biti realizovana, tačnije po završetku potrebnih procedura.

"On (Zoran) je letos podneo zahtev Privremenom organu grada Prištine za dodelu građevinskog materijala, komisija je odmah izašla na teren i procenjeno je da je njegov zahtev opravdan i da uspunjava uslove za dodelu građevinskog materijala. PO Priština sa sedištem u Gračanici pomoći će Zoranu oko ugradnje samog materijala sa radnicima opštinskih javnih preduzeća, svesni njegove teške situacije", navode u odgovoru predstavnici Kancelarije za KiM.

Takođe ističu da su institucije već pomagale Zoranu Đorđeviću zbog loših uslova života, donacijom građevinskog materijala. Međutim, kako je za RTV Kim kazao Zoran Đorđević jedinu pomoć u građevinskom materijalu je dobio od Opštine Gračanica u periodu kada je na vlasti bio pokojni Bojan Stojanović, a da je Branimir Stojanović u njegovo ime slao zahteve za pomoć Privremenom organu Opštine Priština, ali i Ministarstvu za zajednice i povratak. Ovu informaciju je juče za naš program potvrdio i sam Branimir Stojanović.

Iz Kancelarije za KiM takođe navode, da je preko Privremenog organa grada Prištine dodeljena kuća u Novom Badovcu Zoranovom sinu, "dok je ćerki, koja se udala, preko opštine Gračanica dodeljen stan".

Međutim, Zoranova ćerka Maja i zet Aleksandar kazali su u izjavi za RTV Kim da nisu dobili stan od Opštine Gračanica, već samo deo građevinskog materijala u vrednosti od 1.500 evra i da žive u kući u Lepini koju su izgradili sopstvenim sredstvima.

Stojković: Još 17 zgrada će se graditi na Kosovu

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju za infrastrukturne projekte Jelena Stojković danas je sa predsednikom opštine Leposavić Zoranom Todićem položila kamen temeljac za gradnju zgrade u Leposaviću.

Ova zgrada će imati 12 stanova, a namenjena je stambenom zbrinjavanju mladih bračnih parova, socijalno ugroženih porodica.

Kako je najavila ove godine, sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju biće izgrađeno ukupno 17 zgrada na Kosovu.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju kontinuirano ulaže u stvaranje boljih uslova za ostanak i opstanak našeg naroda u pokrajini. Ove godine gradimo rekordan broj zgrada, imamo svojevrsnu građevinsku ekspanziju što je dodatni znak i simbol da su Kancelarija i država Srbija tu za svoj narod. Ne ulažemo samo u stambeno zbrinjavanje, već i u putnu infrastrukturu, naše škole, bolnice, crkve.. Pomažemo svom narodu, na svim poljima i to ćemo i nastaviti”, napomenula je Stojković.

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić zahvalio je Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju na pomoći i ulaganju.

“Danas je za nas lep dan jer polažemo kamen temeljac za još jednu zgradu u našoj opštini, ali ulažemo u stambeno zbrinjavanje na čitavom KiM. Samo u Leposaviću, mi imamo 7 novih zgrada za poslednje tri godine, što govori o ulaganjima naše države i podršci našem narodu”, poručio je Todić.

On je sa Stojkovićevom potom obišao i radove na još jednoj zgradi u opštini Leposavić, a obišao je i Učenički dom u Lešku.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022