Vesti
Društvo

Iz Ministarstva za povratak posetili Đorđeviće. Kancelarija za KiM obećava pomoć

Nakon оbjavljivanja priče na RTV Kim o socijalno ugroženoj porodici Đorđević iz Gračanice kojoj je potreban novi dom, predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak su posetili Zorana i Vesnu. Istovremeno, iz Kancelarije za Kosovo Metohiju tvrde da se ova porodica nalazi "u procesu dobijanja pomoći" ove institucije.
Iz Ministarstva za povratak posetili Đorđeviće. Kancelarija za KiM obećava pomoć
Zoran Đorđević (Foto Kim)

Službenici Ministarstva za zajednice i povratak posetili su danas porodicu Đorđević. Kako je za RTV Kim kazao Zoran Đorđević, predstavnici Ministarstva su prikupili podatke o njima i rekli da će "sve proslediti dalje".

Iz Ministarstva za zajednice i povratak, međutim, za naš medij nisu odgovorili na pitanja o zahtevu Zorana Đorđevića za izgradnji kuće, niti o današnjoj poseti.

Istovremeno, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju za RTV Kim kažu da se Zoran Đorđević "već nalazi na spisku prioriteta za dodelu građevinskog materijala koji obezbeđuje Кancelarija za Кosovo i Metohiju, te da će isporuka uskoro biti realizovana, tačnije po završetku potrebnih procedura.

"On (Zoran) je letos podneo zahtev Privremenom organu grada Prištine za dodelu građevinskog materijala, komisija je odmah izašla na teren i procenjeno je da je njegov zahtev opravdan i da uspunjava uslove za dodelu građevinskog materijala. PO Priština sa sedištem u Gračanici pomoći će Zoranu oko ugradnje samog materijala sa radnicima opštinskih javnih preduzeća, svesni njegove teške situacije", navode u odgovoru predstavnici Kancelarije za KiM.

Takođe ističu da su institucije već pomagale Zoranu Đorđeviću zbog loših uslova života, donacijom građevinskog materijala. Međutim, kako je za RTV Kim kazao Zoran Đorđević jedinu pomoć u građevinskom materijalu je dobio od Opštine Gračanica u periodu kada je na vlasti bio pokojni Bojan Stojanović, a da je Branimir Stojanović u njegovo ime slao zahteve za pomoć Privremenom organu Opštine Priština, ali i Ministarstvu za zajednice i povratak. Ovu informaciju je juče za naš program potvrdio i sam Branimir Stojanović.

Iz Kancelarije za KiM takođe navode, da je preko Privremenog organa grada Prištine dodeljena kuća u Novom Badovcu Zoranovom sinu, "dok je ćerki, koja se udala, preko opštine Gračanica dodeljen stan".

Međutim, Zoranova ćerka Maja i zet Aleksandar kazali su u izjavi za RTV Kim da nisu dobili stan od Opštine Gračanica, već samo deo građevinskog materijala u vrednosti od 1.500 evra i da žive u kući u Lepini koju su izgradili sopstvenim sredstvima.

Stojković: Još 17 zgrada će se graditi na Kosovu

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju za infrastrukturne projekte Jelena Stojković danas je sa predsednikom opštine Leposavić Zoranom Todićem položila kamen temeljac za gradnju zgrade u Leposaviću.

Ova zgrada će imati 12 stanova, a namenjena je stambenom zbrinjavanju mladih bračnih parova, socijalno ugroženih porodica.

Kako je najavila ove godine, sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju biće izgrađeno ukupno 17 zgrada na Kosovu.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju kontinuirano ulaže u stvaranje boljih uslova za ostanak i opstanak našeg naroda u pokrajini. Ove godine gradimo rekordan broj zgrada, imamo svojevrsnu građevinsku ekspanziju što je dodatni znak i simbol da su Kancelarija i država Srbija tu za svoj narod. Ne ulažemo samo u stambeno zbrinjavanje, već i u putnu infrastrukturu, naše škole, bolnice, crkve.. Pomažemo svom narodu, na svim poljima i to ćemo i nastaviti”, napomenula je Stojković.

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić zahvalio je Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju na pomoći i ulaganju.

“Danas je za nas lep dan jer polažemo kamen temeljac za još jednu zgradu u našoj opštini, ali ulažemo u stambeno zbrinjavanje na čitavom KiM. Samo u Leposaviću, mi imamo 7 novih zgrada za poslednje tri godine, što govori o ulaganjima naše države i podršci našem narodu”, poručio je Todić.

On je sa Stojkovićevom potom obišao i radove na još jednoj zgradi u opštini Leposavić, a obišao je i Učenički dom u Lešku.Ostale vesti

Dani meda u Zebincu
Iako je godina zbog klimatskih razloga bila veoma loša, pčelari Kosovskog Pomoravlja i njihovi gosti okupili su se u selu Zebince da prikažu svoje proizvode, da se posavetuju sa stručnjacima i razmene iskustva.
  • 25.09.2022
KUD ’’Slavuj’’ proslavio devetu godišnjicu postojanja

Kulturno umetničko društvo „Slavuj“ iz Novog Badovca proslavilo je devetu godinu postojanja izvođenjem tradicionalnih igara i pesama na sportskom terenu u mestu. Prisustvovao je veliki broj meštana ali i gostiju, a slaveljenici se nadaju nastaviti ovu tradiciju još dugo godina.

  • 24.09.2022
Zimnica se uveliko priprema uprkos rastu cena povrća
Kada u prolazu zamirišu prve pečene paprike, džem i kuvano slatko, shvatamo da je vreme da se oprostimo od leta, da je stigla jesen i vreme za pripremu zimnice. I dok domaćice pune stalaže u svojim špajzima, prodavci trljaju ruke zbog zarade dobijene od prodaje povrća i voća. Uprkos rastu cena, na pijaci i u marketima su gužve, a kupaca ima dovoljno.
  • 23.09.2022
KEDS poziva na uštedu električne energije, potrošnja veća za 12 odsto
Sa padom temperatura raste i potrošnja električne energije. U poređenju sa istim periodom prošle godine, potrošnja električne energije povećana je za 12 odsto, saopšteno je iz Kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS).
  • 22.09.2022
Besplatna platforma o gejmingu
Nordeus fondacija je saopštila da pokreće besplatnu platformu za učenje o gejmingu pod nazivom Gejmlab, čiji je cilj da bude centralno mesto za sticanje veština i znanja potrebnih za učenje i prva iskustva u razvoju igara.
  • 22.09.2022
Antonijević: Spremno dočekujemo nove studente
Studentski centar Priština - Kosovska Mitrovica i ove godine, s obzirom na približan broj novih studenata koji su upisali prvu godinu, ali i starih koji su na budžetu, ima dovoljno smeštajnih jedinica u svim studentskim domovima, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica direktorica ovog studentskog centra Dragana Antonijević.
  • 22.09.2022