Vesti
Društvo

Ivanu Vasiću potrebna novčana pomoć da povrati vid

Nakon kozumiranja rakije sumnjivog porekla, četrdesetogodišnji Ivan Vasić iz Gračanice izgubio je vid. Nada da ponovo progleda došla je iz Rusije, sa klinike „Sveruski centar za platičnu i očnu hirurgiju“. Za jednu operaciju potrebno je 5.500 evra. Građani su počeli da prikupljaju novac.

Ivanu Vasiću potrebna novčana pomoć da povrati vid
Ivan Vasić (Foto Kim)

Ivan Vasić, otac dvoje dece, ostao je bez vida pre tri meseca nakon konzumiranja rakije koja je sadržala velike količine metil alkohola. Ivan to tada nije znao.

„Popio sam nekoliko časica te rakije, to je bio čist otrov. Prema analizama u toj rakiji je bilo 91 odsto metil alkohola“.

Od posledica konzimiranja rakije sumnjivog porekla, na centralnom Kosovu otrovalo se sedam osoba, od kojih je većina preminula. Ivan je imao sreće da je preživeo, ali su posledice velike. Članovi porodice Vasić nadaju se da će prodavac rakije biti pronađen i kažnjen. Oni znaju o kome se radi.

„Rakiju je prodavala firma Baha iz Orahovca, koja već par godina rakiju prodaje u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a možda i šire. Došli su inspektori iz Prištine iz Odeljenja za teška krivična dela, čisto da vide da li sam živ. Po njihovoj priči teško da može nešto da se učini po pitanju pronalaženja krivca, zato što je flaša bila bez deklaracija i bez ikakvih oznaka“, kazao je Vasić.

Za Ivana postoji nada, a to je operacija u Rusiji. Porodica je već stupila u kontakt sa klinikom koja se nalazi u gradu Ufa. Kažu da tamošnji lekari Ivanu mogu da pomognu ali je za to neophodno dosta novca koji Vasići nemaju. Za samo jedan zahvat na ovoj klinici, put i smeštaj Vasićima je potrebno 5.500 evra.

„Ja bi voleo da bude jedan zahvat i da bude efikasan, ali pošto je stepen oštećenja veoma veliki mislim da će biti potrebno više zahvata, biće potrebno od 20 do 25 hiljada evra. Moja porodica taj novac nema, pa je svaka pomoć dobrodošla“, naveo je Ivan.

U Gračanici je danas počela akcija prikupljanja pomoći za Ivanovo lečenje. U centru je postavljen štand gde građani ostavljaju novac. I predsednik opštine Gračanica Srđan Popović donirao je novac za lečenje svog sugrađanina.

„Lepa vest za početak je da su Ivan i njegova porodica našli bolnicu koja može da povrati vid Ivanu. Koliko god je u našoj mogućnosti mi ćemo da pomognemo. Do sada nijedna akcija nije prošla bez rezultata. U ovim teškim vremenima naš narod će veruje dokazati solidarnost i mi sa ovim nećemo stati, svakome kome možemo da pomognemo opština Gračanica i moji saradnici će uvek biti tu“, naveo je Popović.

Oni koji nisu u mogućnosti da novac ostave na štandu, a žele da pomognu Ivanu sredstva mogu uplatiti i sledeće žiro račune:
Dinarski račun 205-9011007610046-17,
Devizni račun: RS35205903102392683615, Ivan Vasić, Komercijalna banka, A.D Beograd.

 Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020