Vesti
Društvo

Ivanu Vasiću potrebna novčana pomoć da povrati vid

Nakon kozumiranja rakije sumnjivog porekla, četrdesetogodišnji Ivan Vasić iz Gračanice izgubio je vid. Nada da ponovo progleda došla je iz Rusije, sa klinike „Sveruski centar za platičnu i očnu hirurgiju“. Za jednu operaciju potrebno je 5.500 evra. Građani su počeli da prikupljaju novac.

Ivanu Vasiću potrebna novčana pomoć da povrati vid
Ivan Vasić (Foto Kim)

Ivan Vasić, otac dvoje dece, ostao je bez vida pre tri meseca nakon konzumiranja rakije koja je sadržala velike količine metil alkohola. Ivan to tada nije znao.

„Popio sam nekoliko časica te rakije, to je bio čist otrov. Prema analizama u toj rakiji je bilo 91 odsto metil alkohola“.

Od posledica konzimiranja rakije sumnjivog porekla, na centralnom Kosovu otrovalo se sedam osoba, od kojih je većina preminula. Ivan je imao sreće da je preživeo, ali su posledice velike. Članovi porodice Vasić nadaju se da će prodavac rakije biti pronađen i kažnjen. Oni znaju o kome se radi.

„Rakiju je prodavala firma Baha iz Orahovca, koja već par godina rakiju prodaje u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a možda i šire. Došli su inspektori iz Prištine iz Odeljenja za teška krivična dela, čisto da vide da li sam živ. Po njihovoj priči teško da može nešto da se učini po pitanju pronalaženja krivca, zato što je flaša bila bez deklaracija i bez ikakvih oznaka“, kazao je Vasić.

Za Ivana postoji nada, a to je operacija u Rusiji. Porodica je već stupila u kontakt sa klinikom koja se nalazi u gradu Ufa. Kažu da tamošnji lekari Ivanu mogu da pomognu ali je za to neophodno dosta novca koji Vasići nemaju. Za samo jedan zahvat na ovoj klinici, put i smeštaj Vasićima je potrebno 5.500 evra.

„Ja bi voleo da bude jedan zahvat i da bude efikasan, ali pošto je stepen oštećenja veoma veliki mislim da će biti potrebno više zahvata, biće potrebno od 20 do 25 hiljada evra. Moja porodica taj novac nema, pa je svaka pomoć dobrodošla“, naveo je Ivan.

U Gračanici je danas počela akcija prikupljanja pomoći za Ivanovo lečenje. U centru je postavljen štand gde građani ostavljaju novac. I predsednik opštine Gračanica Srđan Popović donirao je novac za lečenje svog sugrađanina.

„Lepa vest za početak je da su Ivan i njegova porodica našli bolnicu koja može da povrati vid Ivanu. Koliko god je u našoj mogućnosti mi ćemo da pomognemo. Do sada nijedna akcija nije prošla bez rezultata. U ovim teškim vremenima naš narod će veruje dokazati solidarnost i mi sa ovim nećemo stati, svakome kome možemo da pomognemo opština Gračanica i moji saradnici će uvek biti tu“, naveo je Popović.

Oni koji nisu u mogućnosti da novac ostave na štandu, a žele da pomognu Ivanu sredstva mogu uplatiti i sledeće žiro račune:
Dinarski račun 205-9011007610046-17,
Devizni račun: RS35205903102392683615, Ivan Vasić, Komercijalna banka, A.D Beograd.

 Ostale vesti

Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020
Obustavljeno rušenje škole u Drajčićima
Radovi su obustavljeni i škola neće biti srušena, objavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić na svom Tviter nalogu.
  • 23.09.2020
Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020