Vesti
Društvo

Ivanu Vasiću potrebna novčana pomoć da povrati vid

Nakon kozumiranja rakije sumnjivog porekla, četrdesetogodišnji Ivan Vasić iz Gračanice izgubio je vid. Nada da ponovo progleda došla je iz Rusije, sa klinike „Sveruski centar za platičnu i očnu hirurgiju“. Za jednu operaciju potrebno je 5.500 evra. Građani su počeli da prikupljaju novac.

Ivanu Vasiću potrebna novčana pomoć da povrati vid
Ivan Vasić (Foto Kim)

Ivan Vasić, otac dvoje dece, ostao je bez vida pre tri meseca nakon konzumiranja rakije koja je sadržala velike količine metil alkohola. Ivan to tada nije znao.

„Popio sam nekoliko časica te rakije, to je bio čist otrov. Prema analizama u toj rakiji je bilo 91 odsto metil alkohola“.

Od posledica konzimiranja rakije sumnjivog porekla, na centralnom Kosovu otrovalo se sedam osoba, od kojih je većina preminula. Ivan je imao sreće da je preživeo, ali su posledice velike. Članovi porodice Vasić nadaju se da će prodavac rakije biti pronađen i kažnjen. Oni znaju o kome se radi.

„Rakiju je prodavala firma Baha iz Orahovca, koja već par godina rakiju prodaje u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a možda i šire. Došli su inspektori iz Prištine iz Odeljenja za teška krivična dela, čisto da vide da li sam živ. Po njihovoj priči teško da može nešto da se učini po pitanju pronalaženja krivca, zato što je flaša bila bez deklaracija i bez ikakvih oznaka“, kazao je Vasić.

Za Ivana postoji nada, a to je operacija u Rusiji. Porodica je već stupila u kontakt sa klinikom koja se nalazi u gradu Ufa. Kažu da tamošnji lekari Ivanu mogu da pomognu ali je za to neophodno dosta novca koji Vasići nemaju. Za samo jedan zahvat na ovoj klinici, put i smeštaj Vasićima je potrebno 5.500 evra.

„Ja bi voleo da bude jedan zahvat i da bude efikasan, ali pošto je stepen oštećenja veoma veliki mislim da će biti potrebno više zahvata, biće potrebno od 20 do 25 hiljada evra. Moja porodica taj novac nema, pa je svaka pomoć dobrodošla“, naveo je Ivan.

U Gračanici je danas počela akcija prikupljanja pomoći za Ivanovo lečenje. U centru je postavljen štand gde građani ostavljaju novac. I predsednik opštine Gračanica Srđan Popović donirao je novac za lečenje svog sugrađanina.

„Lepa vest za početak je da su Ivan i njegova porodica našli bolnicu koja može da povrati vid Ivanu. Koliko god je u našoj mogućnosti mi ćemo da pomognemo. Do sada nijedna akcija nije prošla bez rezultata. U ovim teškim vremenima naš narod će veruje dokazati solidarnost i mi sa ovim nećemo stati, svakome kome možemo da pomognemo opština Gračanica i moji saradnici će uvek biti tu“, naveo je Popović.

Oni koji nisu u mogućnosti da novac ostave na štandu, a žele da pomognu Ivanu sredstva mogu uplatiti i sledeće žiro račune:
Dinarski račun 205-9011007610046-17,
Devizni račun: RS35205903102392683615, Ivan Vasić, Komercijalna banka, A.D Beograd.

 Ostale vesti

’’Novaku ću preneti da mu je lepa domovina’’
Jelena Đoković, supruga jednog od najboljih tenisera sveta svih vremena i direktorka fondacije ’Novak Đoković’ je danas, zajedno sa predstavnicima fondacije ’Ana i Vlade Divac’ i Mohanđijem posetila manastir Pećku Patrijaršiju i Veliku Hoču.
  • 19.09.2021
Jelena Đoković posetila manastir Gračanicu
Jelena Đoković, supruga najboljeg svetskog tenisera, boravila je juče popodne u Gračanici.
  • 19.09.2021
Deca Metohije - Velika Hoča
Deca u orahovačkom naselju Velika Hoča, mnogo vole da se druže i igraju. Od svih predmeta u školi, omiljena im je matematika. Maštaju da postanu fudbaleri, lekari, umetnici... Kažu da im najviše im nedostaje bioskop, javlja Radio Goraždevac.
  • 19.09.2021
Sušica: Kvar u snabdevanju električnom energijom
U Sušici kod Gračanice od juče nema jedne faze u elektro-mreži, a napon je toliko nizak da aparati u domaćinstvima ne mogu ili otežano rade. 
  • 18.09.2021
Festival ’’Šild’’: Istorijska čitanka uživo
U srednjovekovnom parku „Red zmaja“ u Gračanici otvoren je peti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild”. Zbog situacije sa koronom, ove godine njegov program nije dostupan posetiocima.
  • 18.09.2021
Multietnički odnosi na slikama i crtežima

Nova društvena inicijativa (NSI) je pokrenula program "Oči u oči" (Linking throuhg lenses, LTL) sa ciljem da se mladi ljudi priključe izazovu na društvenim mrežama i putem svojih slika ili crteža predstave pozitivne međuetničke odnose na Kosovu.

  • 17.09.2021