Vesti
Društvo

Ivanović: U pritvoru nisam bezbedan

Lider GI SDP Oliver Ivanović, koji je juče počeo štrajk glađu, istakao je u pismu objavljenom u Politici da se u prištinskom zatvoru ne oseća bezbedno.
Ivanović: U pritvoru nisam bezbedan
Oliver Ivanović (Foto arhiva KIM)

Ivanović, koji je počeo štrajk glađu jer mu je po treći put odbijenog zahteva da bude premešten u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici. Dodao je da se protiv njega vodi politički i potpuno besmisleni postupak.

Takav postupak bi unapred bio osuđen na neuspeh pred bilo kojom pravnom institucijom, toga su, po svemu sudeći, svesni i u tužilaštvu, ali je očigledna namera da se na ovaj način iscrpljujem, obeshrabrim i na kraju slomim, naveo je Ivanović u pismu nakon što je juče usmeno obavešten da mu je odbijen i treći zahtev da bude premešten u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici.

"Iako za tako nešto imam zakonske osnove, pravne, ljudske i ekonomske razloge koji bi morali biti više nego dovoljni za svaku istinski pravnu instituciju ili za humane ljude, čini mi se da pravdu i humanost očekujem na pogrešnom mestu", napisao je Ivanović koji kaže da se samo tako može objasniti uporno odbijanje njegovog premeštaja u mesto boravka blizu porodice.

On je naveo i da je njegova porodica izložena maltretiranju i putovanjima do Prištine, što više nije ni za njih bezbedno.

’’Sva ta odbijanja, osim kršenja zakona, predstavljaju i kršenje mojih ljudskih prava!", poručio je on.

Ivanović je naveo i da zbog sasvim osnovanog osećanja nebezbednosti u okruženju koje je sto odsto albansko ne koristi ni pravo na izlazak u šetnju u zatvorenom, dok na televizijskim programima koje gleda može da vidi samo albanske programe.

Zbog svega što preživljava, a što smatra krajnje nehumanim i neljudskim odnosom, Ivanović je, kako je naveo, odlučio je da stupi u štrajk glađu.

"Mnogo mi znači vaša podrška, kao i sve ono što radi Vlada Srbije, ali to očigledno, nije dovoljno, pa moram da se opredelim za ovaj vid protesta i da skrenem pažnju na nepravdu koja mi se čini", objasnio je Ivanović.

On smatra da je važno da se razumom i konstruktivnom saradnjom održi red i mir u Mitrovici i počne sa rešavanjem nagomilanih komunalnih problema u gradu i da pri tome treba voditi računa da se ne dozvoli nametanje i nekih političkih rešenja koja nisu u interesu građana.

Ivanović smatra da će se na građane Kosovske Mitrovice, kao i na njega vršiti pritisak, i dodaje da su oni, već do sada pokazali političku zrelost i sposobnost da se tome odupru.

’’Treba dovršiti konstituisanje opštinskih organa, jer se u Prištini nadaju da se u tome neće uspeti, pa da dobiju još jedan ’argument’ protiv Srba u Severnoj Mitrovici i Zajednice srpskih opština", napisao je on dodajući da je očigledno da se Srbima ne oprašta to što su opstali u Mitrovici i na severu Kosova.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020