Vesti
Društvo

Ivanović: U pritvoru nisam bezbedan

Lider GI SDP Oliver Ivanović, koji je juče počeo štrajk glađu, istakao je u pismu objavljenom u Politici da se u prištinskom zatvoru ne oseća bezbedno.
Ivanović: U pritvoru nisam bezbedan
Oliver Ivanović (Foto arhiva KIM)

Ivanović, koji je počeo štrajk glađu jer mu je po treći put odbijenog zahteva da bude premešten u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici. Dodao je da se protiv njega vodi politički i potpuno besmisleni postupak.

Takav postupak bi unapred bio osuđen na neuspeh pred bilo kojom pravnom institucijom, toga su, po svemu sudeći, svesni i u tužilaštvu, ali je očigledna namera da se na ovaj način iscrpljujem, obeshrabrim i na kraju slomim, naveo je Ivanović u pismu nakon što je juče usmeno obavešten da mu je odbijen i treći zahtev da bude premešten u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici.

"Iako za tako nešto imam zakonske osnove, pravne, ljudske i ekonomske razloge koji bi morali biti više nego dovoljni za svaku istinski pravnu instituciju ili za humane ljude, čini mi se da pravdu i humanost očekujem na pogrešnom mestu", napisao je Ivanović koji kaže da se samo tako može objasniti uporno odbijanje njegovog premeštaja u mesto boravka blizu porodice.

On je naveo i da je njegova porodica izložena maltretiranju i putovanjima do Prištine, što više nije ni za njih bezbedno.

’’Sva ta odbijanja, osim kršenja zakona, predstavljaju i kršenje mojih ljudskih prava!", poručio je on.

Ivanović je naveo i da zbog sasvim osnovanog osećanja nebezbednosti u okruženju koje je sto odsto albansko ne koristi ni pravo na izlazak u šetnju u zatvorenom, dok na televizijskim programima koje gleda može da vidi samo albanske programe.

Zbog svega što preživljava, a što smatra krajnje nehumanim i neljudskim odnosom, Ivanović je, kako je naveo, odlučio je da stupi u štrajk glađu.

"Mnogo mi znači vaša podrška, kao i sve ono što radi Vlada Srbije, ali to očigledno, nije dovoljno, pa moram da se opredelim za ovaj vid protesta i da skrenem pažnju na nepravdu koja mi se čini", objasnio je Ivanović.

On smatra da je važno da se razumom i konstruktivnom saradnjom održi red i mir u Mitrovici i počne sa rešavanjem nagomilanih komunalnih problema u gradu i da pri tome treba voditi računa da se ne dozvoli nametanje i nekih političkih rešenja koja nisu u interesu građana.

Ivanović smatra da će se na građane Kosovske Mitrovice, kao i na njega vršiti pritisak, i dodaje da su oni, već do sada pokazali političku zrelost i sposobnost da se tome odupru.

’’Treba dovršiti konstituisanje opštinskih organa, jer se u Prištini nadaju da se u tome neće uspeti, pa da dobiju još jedan ’argument’ protiv Srba u Severnoj Mitrovici i Zajednice srpskih opština", napisao je on dodajući da je očigledno da se Srbima ne oprašta to što su opstali u Mitrovici i na severu Kosova.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021