Vesti
Društvo

Ivanić obišao srpske crkve i manastire

U okviru trodnevne posete KiM, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, danas je obišao Veliku Hoču, manastir Zočište, manastire u okolini Prizrena i Gračanicu.
Ivanić obišao srpske crkve i manastire
Mladen Ivanić u poseti manastiru Gračanica (Foto Tanjug)

Tokom trodnevnog obilaska srpskih manastira na Kosovu i Metohiji, Mladen Ivanić je u Prizrenu posetio crkvu Bogorodice Ljeviške, Sabornu crkvu Svetog Đorđa, Manastir Svetih arhangela i Prizrensku bogosloviju, gde je razgovarao sa sveštenstvom, nastavnicima i učenicima i srpskim narodom koji živi na Kosovu.

Kako je saopšteno iz Ivanićevog kabineta, on je tom prilikom rekao da je srećan što je ponovo na Kosovu i Metohiji i što je imao priliku da boravi u Pećkoj patrijaršiji, ali i u brojnim srpskim manastirima i crkvama.

"Obaveza svih nas koji radimo javne poslove je da pomognemo i da budemo sa našim ljudima na Kosovu i Metohiji, jer njima i naš boravak ovde znači mnogo. Kosovo i Metohija su značajni za srpski narod, čemu uvek moramo da se vraćamo i što uvek moramo da tretiramo kao svoje. Kosmet i njegove svetinje zaslužuju zajedničku podršku", rekao je Ivanić.

U Velikoj Hoči, Ivanić je razgovarao sa mesnim sveštenikom, crkvenim odborom i stanovništvom.
U manastiru Zočište, u Eparhiji raško-prizrenskoj, Ivanića su, kako se navodi, dočekali monasi, koji su ga upoznali sa životom i problemima u ovoj eparhiji.

U manastiru Gračanica Ivanić je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem o položaju Srpske pravoslavne crkve, srpskim svetinjama i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Oni su, kako se navodi, zajednički konstatovali da je obaveza i crkvenih, ali i državnih vlasti rad na očuvanju kulturno-istorijskog dobra i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Tokom obilaska manastira Visoki Dečani, iguman Sava Janjić zahvalio je Ivaniću na poseti.

"Mnogo nam znači ta veza. Siguran sam da će nakon posete člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske, koja nas je jako obradovala, uslediti i nove i da ćemo ovde dočekati mnogo više naših ljudi iz Republike Srpske", rekao je iguman Sava Janjić.Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021