Vesti
Društvo

Ivanić obišao srpske crkve i manastire

U okviru trodnevne posete KiM, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, danas je obišao Veliku Hoču, manastir Zočište, manastire u okolini Prizrena i Gračanicu.
Ivanić obišao srpske crkve i manastire
Mladen Ivanić u poseti manastiru Gračanica (Foto Tanjug)

Tokom trodnevnog obilaska srpskih manastira na Kosovu i Metohiji, Mladen Ivanić je u Prizrenu posetio crkvu Bogorodice Ljeviške, Sabornu crkvu Svetog Đorđa, Manastir Svetih arhangela i Prizrensku bogosloviju, gde je razgovarao sa sveštenstvom, nastavnicima i učenicima i srpskim narodom koji živi na Kosovu.

Kako je saopšteno iz Ivanićevog kabineta, on je tom prilikom rekao da je srećan što je ponovo na Kosovu i Metohiji i što je imao priliku da boravi u Pećkoj patrijaršiji, ali i u brojnim srpskim manastirima i crkvama.

"Obaveza svih nas koji radimo javne poslove je da pomognemo i da budemo sa našim ljudima na Kosovu i Metohiji, jer njima i naš boravak ovde znači mnogo. Kosovo i Metohija su značajni za srpski narod, čemu uvek moramo da se vraćamo i što uvek moramo da tretiramo kao svoje. Kosmet i njegove svetinje zaslužuju zajedničku podršku", rekao je Ivanić.

U Velikoj Hoči, Ivanić je razgovarao sa mesnim sveštenikom, crkvenim odborom i stanovništvom.
U manastiru Zočište, u Eparhiji raško-prizrenskoj, Ivanića su, kako se navodi, dočekali monasi, koji su ga upoznali sa životom i problemima u ovoj eparhiji.

U manastiru Gračanica Ivanić je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem o položaju Srpske pravoslavne crkve, srpskim svetinjama i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Oni su, kako se navodi, zajednički konstatovali da je obaveza i crkvenih, ali i državnih vlasti rad na očuvanju kulturno-istorijskog dobra i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Tokom obilaska manastira Visoki Dečani, iguman Sava Janjić zahvalio je Ivaniću na poseti.

"Mnogo nam znači ta veza. Siguran sam da će nakon posete člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske, koja nas je jako obradovala, uslediti i nove i da ćemo ovde dočekati mnogo više naših ljudi iz Republike Srpske", rekao je iguman Sava Janjić.Ostale vesti

UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020