Ivanić obišao srpske crkve i manastire

U okviru trodnevne posete KiM, član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, danas je obišao Veliku Hoču, manastir Zočište, manastire u okolini Prizrena i Gračanicu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Mladen Ivanić u poseti manastiru Gračanica (Foto Tanjug)

Tokom trodnevnog obilaska srpskih manastira na Kosovu i Metohiji, Mladen Ivanić je u Prizrenu posetio crkvu Bogorodice Ljeviške, Sabornu crkvu Svetog Đorđa, Manastir Svetih arhangela i Prizrensku bogosloviju, gde je razgovarao sa sveštenstvom, nastavnicima i učenicima i srpskim narodom koji živi na Kosovu.

Kako je saopšteno iz Ivanićevog kabineta, on je tom prilikom rekao da je srećan što je ponovo na Kosovu i Metohiji i što je imao priliku da boravi u Pećkoj patrijaršiji, ali i u brojnim srpskim manastirima i crkvama.

"Obaveza svih nas koji radimo javne poslove je da pomognemo i da budemo sa našim ljudima na Kosovu i Metohiji, jer njima i naš boravak ovde znači mnogo. Kosovo i Metohija su značajni za srpski narod, čemu uvek moramo da se vraćamo i što uvek moramo da tretiramo kao svoje. Kosmet i njegove svetinje zaslužuju zajedničku podršku", rekao je Ivanić.

U Velikoj Hoči, Ivanić je razgovarao sa mesnim sveštenikom, crkvenim odborom i stanovništvom.
U manastiru Zočište, u Eparhiji raško-prizrenskoj, Ivanića su, kako se navodi, dočekali monasi, koji su ga upoznali sa životom i problemima u ovoj eparhiji.

U manastiru Gračanica Ivanić je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem o položaju Srpske pravoslavne crkve, srpskim svetinjama i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Oni su, kako se navodi, zajednički konstatovali da je obaveza i crkvenih, ali i državnih vlasti rad na očuvanju kulturno-istorijskog dobra i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Tokom obilaska manastira Visoki Dečani, iguman Sava Janjić zahvalio je Ivaniću na poseti.

"Mnogo nam znači ta veza. Siguran sam da će nakon posete člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske, koja nas je jako obradovala, uslediti i nove i da ćemo ovde dočekati mnogo više naših ljudi iz Republike Srpske", rekao je iguman Sava Janjić.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane