Istraživanje: Za korekciju granica trećina Albanaca

Trećina kosovskih Albanaca podržala bi razmenu teritorija u zamenu za priznavanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama, rezultat je istraživanja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto arhiva Kim)

To ispitivanje javnog mnjenja izveo je Institut za evropske poslove i razvoj (RIDEA) sa sedištem u Prištini.

Za korekciju granica kao rešenje izjasnilo se 30 odsto ispitanih.

RIDEA je pored korekcije granica u istraživanju ponudila još dva scenarija, formiranje Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, što je podržalo 10 odsto Albanaca i trenutni status kvo, koji je dobio podršku 16 odsto gradjana.

Takođe, navedeno je i da 62 odsto građana podržava tekući dijalog u sadašnjem fomatu, piše prištinska Koha.

O rezultatima istraživanja će na današnjoj konferenciji, Glas naroda "Veliko finale" izmedju Kosova i Srbija raspravljati i kosovski lideri, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Ostale vesti

 • "Još jedan pokušaj asimilacije Srba na Kosovu"

  Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ocenio je danas da je najnovija najava prištinskih vlasti o promeni statusa tog univerziteta još jedan u nizu pokušaja asimilacije Srba sa Kosova i gušenja njihovih osnovnih ljudskih prava.

 • Tri plus za rad integrisanog pravosuđa na severu

  Tri plus za rad integrisanog pravosuđa na severu

  Sedamnaest meseci nakon integrisanja provosuđa na severu Kosova različita su mišljenja o uspešnosti tog dela Briselskog sporazuma. Uprkos, otežanim uslovima, sudstvo funkcioniše, složili su se učesnici konferencije "Integradija pravosuđa na severu" koju je u Prištini organizovao "Aktiv".

 • „Treba negovati svoj, ali i učiti jezike drugih“

  „Treba negovati svoj, ali i učiti jezike drugih“

  NVO „Mlada aktivna Gračanica“ od nedavno je počela sa besplatnim časovima engleskog jezika. Jedan od ciljeva je, kako kažu, da se mladima olakša komunikacija sa komšijama Albancima. Međutim, poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova Slaviša Mladenović smatra da bi im učenje drugih jezika, poput albanskog u znatnoj meri olakšalo život.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane