Vesti
Društvo

“Istraga da utvrdi pravu istinu”

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji je povodom privođenja kraju istrage o trgovini ljudskim organima zatražilo da se sazna puna istina o nestalima.
“Istraga da utvrdi pravu istinu”
Protest porodica nestalih Srba, avgust 2012. (Foto KIM)

Udruženje izražava nadu da je specijalni istražni tim EULEKS-a istragu o tom slučaju vodio "profesionalno, odgovorno i nepristrasno".

"Ako je tako, onda ova istraga od koje porodice srpskih stradalnika mnogo očekuju, mora dati odgovore na pitanja šta se sa njihovim kidnapovanim i nestalim srodnicima stvarno dogodilo", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da potraga za istinom porodica nestalih traje već 15 godina.

"Podatak da se na listi nestalih na Kosovu i Metohiji nalaze imena još preko 520, uglavnom srpskih civila, među kojima je i veliki broj dece, ponovo aktuelnim čini svedočenja o trgovini ljudskim organima i “Žutoj kući” na severu Albanije", kaže se u saopštenju Udruženja.

Portparol Specijalnog istražnog tima EULEKS-a Žoao Suza rekao je danas da je prerano raspravljati o "zakonskim parametrima" istrage zločina trgovine organima na Kosovu, kao i da Specijalni tim i dalje radi na utvrđivanju dokaza.

“Za prve rezultate je potrebno čekati oko tri godine, jer je istraga veoma složena”, dodao je Suza.

Prištinski list Ekspres preneo je juče da je tim, koji je počeo istragu u septembru 2011, završio rad i da će pored ostalih za te zločine biti optužen jedan od članova bivšeg Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova.
Ostale vesti

Koliko je vredan srpski pasoš?
Srpski pasoš je 38. najvredniji na svetu, pa je od država iz regiona na trećem mestu, iza slovenačkog (11. na svetu) i hrvatskog (16).
  • 19.04.2021
Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021