Vesti
Društvo

Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu
Ilustracija (Foto Radio Goraždevac)

„Akciju smo započeli pre mesec i po dana i trajaće do kraja meseca. Uglavnom se javljaju ljudi koji žive u centralnoj Srbiji, a najviše mladi što je od velike važnosti“, kazala je Vesna Maliković.

Ona dodaje da je za čišćenje kompletnog groblja potrebno mnogo sredstava i da je važno da se od nečega krene.

„Možda ne možemo da prikupimo čitavu cifru, jer samo četiri hiljade treba da platimo bager da očistimo sve ono šiblje, međutim mi ćemo da počnemo pa dokle stignemo“, ističe Malikovićeva.

Organizatori ove akcije su Vesna Maliković i nastavnica fizike i hemije u penziji Milanka Prelević. 

Srbobran je selo udaljeno oko 15 kilometara od Istoka, a pod tim imenom pominje se od prvih decenija 20. veka. Raniji naziv sela je Sovljak, i prvi put se pominje u Svetoaranđelovskoj hrisovulji iz 1348. godine kao međaš sela Dragoljevac.Ostale vesti

OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021
Organizatori festivala
Festival "Mirdita, dobar dan" pružio je snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su organizatori.
  • 16.10.2021
Deca sa Kosova u poseti Banja Luci
U prostorijama Gradske uprave u Banja Luci upriličen je prijem za decu sa Кosova i predstavnike humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića" i Srbskog sobranja "Baštionik".
  • 16.10.2021
Problem sa strujom u Lepini i Radevu, KEDS ne reaguje
Više do 20 domaćinstava u Lepini treći dan ima problem u snabdevanju električnom energijom, a njihovu nevolju sa slabom strujom od jutros dele i meštani Radeva.
  • 16.10.2021
“Slepi mogu sve”

Slepi i slabovidi širom sveta obeležavaju 15. oktobar kao “Dan belog štapa” sa ciljem da javnosti približe činjenicu da oni, poput svih ostalih, mogu da žive i rade samostalno i da doprinose zajednici. Savez slepih Srbije i Međuopštinska organizacija Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), pored zaštite prava slepih i slabovidih ljudi, rade i na njihovom ekonomskom osnaživanju.

  • 15.10.2021