Vesti
Društvo

Istaknute zastave u Gračanici: Motiv i sećanje

Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave predstavlja još jedan vid očuvanja srpskog identiteta, smatra istoričar Aleksandar Gudžić. Za meštane optine Gračanica sa kojima smo razgovarali, isticanje srpske zastave je motivacija za opstanak na Kosovu.
Istaknute zastave u Gračanici: Motiv i sećanje
Ilustracija (Foto Kim)

Vlada Republike Srpske usvojila je na sednici održanoj 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, i tako ozvaničila ovaj praznik "sa druge strane Drine". Dan kasnije, 11. septembra, Vlada Srbije takođe je donela zaključak na osnovu kojeg se ovaj praznik zvanično proslavlja i na teritoriji Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je državni praznik koji se 15. septembra radno obeležava u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Datum za najnoviji državni praznik odabran je u znak sećanja na proboj Solunskog fronta 1918. godine u Prvom svetskom ratu.

Istoričar Aleksandar Gudžić naglašava važnost srpske istorije kroz vekove, kao i da obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave pruža još jednu priliku za očuvanje srpskog identiteta.

„Ovaj dan je jako važan, kao i svi drugi dani i praznici koji imaju za cilj negovanje kulture sećanja na stradale, na poraze i zajedničke pobede. Ono što Srbe definiše kao narod je upravo sećanje na zajednička stradanja. Svakako da veoma važno mesto u srpskom nacionalnom identitetu zauzima Prvi svetski rat. Sam praznik je važan za negovanje kulture i očuvanje nacionalnog identiteta“, smatra on.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske u javnost je izneta nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine.

„Voljom političara se određuju novi datumi praznika, uspostavljaju se novi praznici. Bez odluke političkih elita nemoguće je udtanoviti neki datum, odnosno praznik. Ovaj datum je nešto što pozdravljam i podržavam, mi treba da kroz ovakve dane i primere negujemo kulturu sećanja na stradanja“, ističe Aleksandar Gudžić.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na javnim institucijama u Gračanici su postavljene trobojke. Ipak, osim isticanja srpskih trobojki danas u Gračanici nije bilo posebnih prazničnih manifestacija. Građani sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala su zadovoljni što se u gotovo svim srpskim selima danas vijori srpska zastava. To ih, kako kažu, motiviše da ostanu na Kosovu.

„Ovaj dan mnogo znači Srbima, to je velika stvar. Tako se sećamo ko smo i šta smo, ali mi ovde imamo i probleme sa kosovskim Albancima koji nam ne dozvoljavaju da postavimo zastave svuda, a to je bitna stvar. Ljudi se plaše da postave, jer mogu da ih hapse“, kazao je Novica Marković iz Gračanice.

„Hvala Srbiji i svima što nas podržavaju i vide kako živimo, mnogo nam znači da vidimo srpsku zastavu ovde u Gračanici“, rekao je Novičin sugrađanin Zoran Đorđević.

„Ohrabruje me ovaj dan. Nas ovde, na Kosovu, nema mnogo i upravo nas ta zastava održava. Drago mi je kada vidim srpski narod i srpske simbole, da pokažemo da je ovo naše, da se ne osećamo strancima u sopstvenoj zemlji“, kazao je Aleksandar Dimitrijević.

„Šta nam vredi kad mi u Gnjilanu ne smemo da stavimo srpsku zastavu. Teško nam je, jer kada vidim zastavu toliko mi je drago, dovoljno mi je samo da to vidim i da mi se srce ispuni radošću“, priča Živojin Đorđević iz Stanišora.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Pektović je na svom Fejsbuk nalogu naveo da su "srpske sredine širom Кosova i Metohije okićene srpskom trobojkom".

„Naši građani s ponosom ističu srpsku zastavu. Nema svetije vrednosti za naš narod na Кosovu i Metohiji od sloge i jedinstva“, napisao je on.

Povodom novoustanovljenog praznika će u Beogradu biti održane brojne manifestacije, dok će centralna svečanost biti upriličena na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.

Danas bi u skupštinama Srbije i RS trebalo da bude usvojen istovetan Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, kojim je definisano ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, ali i šira upotreba ćirilice u javnom životu.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022