Vesti
Društvo

Istaknute zastave u Gračanici: Motiv i sećanje

Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave predstavlja još jedan vid očuvanja srpskog identiteta, smatra istoričar Aleksandar Gudžić. Za meštane optine Gračanica sa kojima smo razgovarali, isticanje srpske zastave je motivacija za opstanak na Kosovu.
Istaknute zastave u Gračanici: Motiv i sećanje
Ilustracija (Foto Kim)

Vlada Republike Srpske usvojila je na sednici održanoj 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, i tako ozvaničila ovaj praznik "sa druge strane Drine". Dan kasnije, 11. septembra, Vlada Srbije takođe je donela zaključak na osnovu kojeg se ovaj praznik zvanično proslavlja i na teritoriji Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je državni praznik koji se 15. septembra radno obeležava u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Datum za najnoviji državni praznik odabran je u znak sećanja na proboj Solunskog fronta 1918. godine u Prvom svetskom ratu.

Istoričar Aleksandar Gudžić naglašava važnost srpske istorije kroz vekove, kao i da obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave pruža još jednu priliku za očuvanje srpskog identiteta.

„Ovaj dan je jako važan, kao i svi drugi dani i praznici koji imaju za cilj negovanje kulture sećanja na stradale, na poraze i zajedničke pobede. Ono što Srbe definiše kao narod je upravo sećanje na zajednička stradanja. Svakako da veoma važno mesto u srpskom nacionalnom identitetu zauzima Prvi svetski rat. Sam praznik je važan za negovanje kulture i očuvanje nacionalnog identiteta“, smatra on.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske u javnost je izneta nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine.

„Voljom političara se određuju novi datumi praznika, uspostavljaju se novi praznici. Bez odluke političkih elita nemoguće je udtanoviti neki datum, odnosno praznik. Ovaj datum je nešto što pozdravljam i podržavam, mi treba da kroz ovakve dane i primere negujemo kulturu sećanja na stradanja“, ističe Aleksandar Gudžić.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na javnim institucijama u Gračanici su postavljene trobojke. Ipak, osim isticanja srpskih trobojki danas u Gračanici nije bilo posebnih prazničnih manifestacija. Građani sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala su zadovoljni što se u gotovo svim srpskim selima danas vijori srpska zastava. To ih, kako kažu, motiviše da ostanu na Kosovu.

„Ovaj dan mnogo znači Srbima, to je velika stvar. Tako se sećamo ko smo i šta smo, ali mi ovde imamo i probleme sa kosovskim Albancima koji nam ne dozvoljavaju da postavimo zastave svuda, a to je bitna stvar. Ljudi se plaše da postave, jer mogu da ih hapse“, kazao je Novica Marković iz Gračanice.

„Hvala Srbiji i svima što nas podržavaju i vide kako živimo, mnogo nam znači da vidimo srpsku zastavu ovde u Gračanici“, rekao je Novičin sugrađanin Zoran Đorđević.

„Ohrabruje me ovaj dan. Nas ovde, na Kosovu, nema mnogo i upravo nas ta zastava održava. Drago mi je kada vidim srpski narod i srpske simbole, da pokažemo da je ovo naše, da se ne osećamo strancima u sopstvenoj zemlji“, kazao je Aleksandar Dimitrijević.

„Šta nam vredi kad mi u Gnjilanu ne smemo da stavimo srpsku zastavu. Teško nam je, jer kada vidim zastavu toliko mi je drago, dovoljno mi je samo da to vidim i da mi se srce ispuni radošću“, priča Živojin Đorđević iz Stanišora.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Pektović je na svom Fejsbuk nalogu naveo da su "srpske sredine širom Кosova i Metohije okićene srpskom trobojkom".

„Naši građani s ponosom ističu srpsku zastavu. Nema svetije vrednosti za naš narod na Кosovu i Metohiji od sloge i jedinstva“, napisao je on.

Povodom novoustanovljenog praznika će u Beogradu biti održane brojne manifestacije, dok će centralna svečanost biti upriličena na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.

Danas bi u skupštinama Srbije i RS trebalo da bude usvojen istovetan Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, kojim je definisano ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, ali i šira upotreba ćirilice u javnom životu.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022