Vesti
Društvo

Istaknute zastave u Gračanici: Motiv i sećanje

Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave predstavlja još jedan vid očuvanja srpskog identiteta, smatra istoričar Aleksandar Gudžić. Za meštane optine Gračanica sa kojima smo razgovarali, isticanje srpske zastave je motivacija za opstanak na Kosovu.
Istaknute zastave u Gračanici: Motiv i sećanje
Ilustracija (Foto Kim)

Vlada Republike Srpske usvojila je na sednici održanoj 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, i tako ozvaničila ovaj praznik "sa druge strane Drine". Dan kasnije, 11. septembra, Vlada Srbije takođe je donela zaključak na osnovu kojeg se ovaj praznik zvanično proslavlja i na teritoriji Srbije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je državni praznik koji se 15. septembra radno obeležava u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Datum za najnoviji državni praznik odabran je u znak sećanja na proboj Solunskog fronta 1918. godine u Prvom svetskom ratu.

Istoričar Aleksandar Gudžić naglašava važnost srpske istorije kroz vekove, kao i da obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave pruža još jednu priliku za očuvanje srpskog identiteta.

„Ovaj dan je jako važan, kao i svi drugi dani i praznici koji imaju za cilj negovanje kulture sećanja na stradale, na poraze i zajedničke pobede. Ono što Srbe definiše kao narod je upravo sećanje na zajednička stradanja. Svakako da veoma važno mesto u srpskom nacionalnom identitetu zauzima Prvi svetski rat. Sam praznik je važan za negovanje kulture i očuvanje nacionalnog identiteta“, smatra on.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske u javnost je izneta nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine.

„Voljom političara se određuju novi datumi praznika, uspostavljaju se novi praznici. Bez odluke političkih elita nemoguće je udtanoviti neki datum, odnosno praznik. Ovaj datum je nešto što pozdravljam i podržavam, mi treba da kroz ovakve dane i primere negujemo kulturu sećanja na stradanja“, ističe Aleksandar Gudžić.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na javnim institucijama u Gračanici su postavljene trobojke. Ipak, osim isticanja srpskih trobojki danas u Gračanici nije bilo posebnih prazničnih manifestacija. Građani sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala su zadovoljni što se u gotovo svim srpskim selima danas vijori srpska zastava. To ih, kako kažu, motiviše da ostanu na Kosovu.

„Ovaj dan mnogo znači Srbima, to je velika stvar. Tako se sećamo ko smo i šta smo, ali mi ovde imamo i probleme sa kosovskim Albancima koji nam ne dozvoljavaju da postavimo zastave svuda, a to je bitna stvar. Ljudi se plaše da postave, jer mogu da ih hapse“, kazao je Novica Marković iz Gračanice.

„Hvala Srbiji i svima što nas podržavaju i vide kako živimo, mnogo nam znači da vidimo srpsku zastavu ovde u Gračanici“, rekao je Novičin sugrađanin Zoran Đorđević.

„Ohrabruje me ovaj dan. Nas ovde, na Kosovu, nema mnogo i upravo nas ta zastava održava. Drago mi je kada vidim srpski narod i srpske simbole, da pokažemo da je ovo naše, da se ne osećamo strancima u sopstvenoj zemlji“, kazao je Aleksandar Dimitrijević.

„Šta nam vredi kad mi u Gnjilanu ne smemo da stavimo srpsku zastavu. Teško nam je, jer kada vidim zastavu toliko mi je drago, dovoljno mi je samo da to vidim i da mi se srce ispuni radošću“, priča Živojin Đorđević iz Stanišora.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Pektović je na svom Fejsbuk nalogu naveo da su "srpske sredine širom Кosova i Metohije okićene srpskom trobojkom".

„Naši građani s ponosom ističu srpsku zastavu. Nema svetije vrednosti za naš narod na Кosovu i Metohiji od sloge i jedinstva“, napisao je on.

Povodom novoustanovljenog praznika će u Beogradu biti održane brojne manifestacije, dok će centralna svečanost biti upriličena na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.

Danas bi u skupštinama Srbije i RS trebalo da bude usvojen istovetan Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, kojim je definisano ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, ali i šira upotreba ćirilice u javnom životu.Ostale vesti

Merdare: Kolona kamiona duga nekoliko kilometara čeka da uđe na Kosovo
Zbog blokade administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak svi šleperi i teški kamioni za prevoz robe preusmereni su na prelaz Merdare. Na ovom prelazu formirane su duge kolone teretnih vozila koje čekaju za ulazak na Kosovo, saznaje portal Riznica.
  • 22.09.2021
Počelo izdavanje probnih tablica u Lapljem Selu
Jutros je počelo izdavanje probnih tablica RKS u Centru za registraciju u Lapljem Selu. Ispred centra čeka tridesetak vozača koji su do pre dva dana za svoja vozila koristili registarske oznake gradova u centralnoj Srbiji.
  • 22.09.2021
Penzionerima isplata 50 evra na račune

Novčana pomoć Vlade Srbije u iznosu od 50 evra, odnosno oko 5.900 dinara, biće isplaćena na račune penzionera i još nekoliko kategorija građana.

  • 22.09.2021
Saobraćaj u prekidu na Jarinju i Brnjaku, gužva na Merdaru

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare situacija je ovog jutra bez promene, javlja reporter RTS-a. Specijalne jedinice Rosu su na terenu, a i dalje traje miran protest Srba sa severa Kosova, kao i blokada puta Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok.

  • 22.09.2021
Održan još jedan protest roditelja u Mitrovici
Tridesetak roditelja okupilo se i danas ispred OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, ponovo u znak nezadovoljstva zbog odluke da njihova deca ne idu u školu, već da časove prate onlajn.
  • 21.09.2021
Počelo izdavanje probnih tablica u centru za registraciju u Peći

Gotovo svi stanovnici iz Goraždevca, Osojana i ostalih srpskih povratničkih sela u regionu Peći zamenili su tablice svojih automobila sa srpskim registarskim oznakama sa probnim RKS tablicama.

  • 21.09.2021