Vesti
Društvo

"Ispisivanje grafita poruka da napustimo selo"

Jučerašnji grafiti i poruke uvredljivog sadržaja na školskoj zgradi u Ugljaru kod Kosova Polja, uznemirile su pojedine meštane ovog sela. Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma i meštanin Ugljara Živorad Lazić smatra da ispisivanje grafita predstavlja poruku "da za Srbe ovde nema mesta".
Grafiti i preteće poruke naškolskoj zgradi (Foto Kim)

Preteće poruke "Ubij Serbije", "Kosovo je Albanija", "Gde je Marko" i druge poruke uvredljivog sadržaja i grafiti "UĆK" ispisani su na delu škole u kojem se nalazi fiskulturna sala, kao i na kontejneru u dvorištu škole.

Prozor na školskoj zgradi je polomljen.

Pojedini meštani Ugljara su uznemireni, dok ima i onih koji kažu, da se ne plaše za svoju bezbednost, te da su ovakvi incidenti na Kosovu postali svakodnevica.

"Ovde se radi svašta, mi moramo da tražimo izlaz. Ono što priča Aleksandar Vučić nema ništa od toga. Planiram da odem iz ovog sela. Ovde nema života i ostanika. Moram da idem", kazao je Branko Joksimović.

"Ja sam mnogo prošao ovde i živim na Kosovu već 40 godina i to je svakodnevica. Ne treba Srbi, a ni Crnogorci da nasedaju na takve provokacije", kazao je Radoman Doderović.

Sekretar O.Š "Ugljare" u Ugljaru Jelena Micić kazala je da nije pričinjena veća materijalna šteta. Policija je izvršila uviđaj, pogledala snimak sa video nadzora, te je ustanovljeno da se najverovatnije radi o petorici mladića.

Ističe da jučerašnji incident nije uticao na redovno odvijanje nastave.

"Ne može se reći da nismo uznemireni, da nismo uplašeni, ali trudimo se da ne dižemo paniku i da sve bude pod kontrolom. Jutros je nastava počela na vreme i sve se odvija po utvrđenom rasporedu časova škole", kazala je Micićeva.

Potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma i meštanin Ugljara Živorad Lazić smatra da ispisivanje grafita predstavlja dodatnu poruku "da za Srbe ovde nema mesta ".

"Meštani Ugljara su uznemireni, a ispisivanje grafita jeste poruka da napustimo Ugljare i teritioriju Kosova i Metohije. Ti ekstremni Albanci biće zadovoljni samo onda kad nas ne bude bilo jer je njihov osnovni cilj čišćenje Srba sa Kosova i Metohije", kazao je Lazić.

Ugljare je inače multietničko selo. Do pre nekoliko godina u njemu su živeli isključivo Srbi i Romi ali je poslednjih godina pojačana prodaja srpskih kuća i druge imovine Albancima.Ostale vesti

GR:
Isred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudis", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprostiti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglovi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak protesta jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021
Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti
Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.
  • 15.04.2021