Vesti
Društvo

Internet predatori kradu bezbednost

Veoma je važno da se deca i njihovi roditelji upoznaju sa problemima modernog ropstva, trafikinga, belog roblja, trgovine organima i ljudima i opasnostima od nebezbednog korišćenja interneta, kako bi umeli da ih pravovremeno prepoznaju, ukazano je na tribini “Ukradena bezbednost” u Gračanici.
Internet predatori kradu bezbednost
Sa današnje tribine u Gračanici (Foto Kim)

Ropstvo, trafiking, belo roblje, trgovina organima i trgovci ljudima su termini o kojima često slušamo. Većina sa rezervom prihvata pružene informacije, uz predrasudu da se sve to dešava nekome ko je negde daleko.

Otac tragično stradale devojčice Tijane, Igor Jurić, osnivač fondacije koja nosi ime njegove kćerke, smatra da će adekvatna saznanja o ovim problemima pomoći i roditeljima i deci da se zaštite od mnogobrojnih opasnosti koje vrebaju.

"Kroz naše tribine pružamo nekoliko vidova edukacije. Danas smo pokušali da predavanje prilagodimo ovdašnjoj deci. Ni sam nisam bio svestan, sve dok nisam ušao u celu priču, svih opasnosti koje vrebaju. Mislim da su ovde deca i roditelji izuzetno ranjivi", rekao je Jurić, dodajući da je "danas bezbednost dece ugrožena na svakom mestu, bilo da se radi o ulici, školi ili dnevnoj sobi u kojoj sede pred računarom".

Novinar Vlada Arsić, koji se dugo godina bavi problemima interneta i društvenih mreža, ukazao je na zabrinjavajuće činjenice u vezi sa nedostatkom sigurnosti na internetu i ulici, pedofilijom, sektama i narkomanijom.

"Smatrali smo da je jako značajno da decu upozorimo na sve ono što im preti sa društvenih mreža. Načini na koji vrebaju internet predatori, načini na koji ih odvajaju od bezbednosti, pa čak i kada dete nema nikakav fizički kontakt sa nasilnikom, načini na koje deca uleću u njihove zamke, nažalost su sve raznovrsniji", naveo je Arsić.

On ističe da se o ovim problemima ne sme ćutati jer se tako situacija može samo pogoršati.

"Prvi potez je oprez. Pre nego što bilo šta uradite na društvenim mrežama, dobro razmislite da li vam to u nekom trenutku može ugroziti bezbednost", ističe Arsić.

Učenici, roditelji i nastavnici koji su prisustvovali tribini smatraju da je potrebno više edukativnih sadržaja na ovu temu.

"Kao što su đaci mogli da čuju, opasnost vreba na svakom koraku. U svakoj besmislenoj situaciji u kojoj se nađu, mogu postati žrtve. Ovo je dobra pouka, da znaju od čega treba da strahuju i čega treba da se čuvaju", rekao je direktor Gimnazije u Lapljem Selu Dejan Denić.

"Tribina je bila veoma poučna za sve korisnike interneta. Naučili smo puno toga, mislim da ćemo od sada voditi više računa prilikom korišćenja interneta, ali i društvenih mreža", rekao je jedan od prisutnih srednjoškolaca.

Predstava "Nasilje nema opravdanja" izvedena je danas u OŠ "Aca Marović" u Kuzminu, a sutra će biti odigrana u gračaničkom Domu kulture u 12:00. Tribinu i predstavu organizuju Dom kulture "Gračanica" zajedno sa lokalnom samoupravom, u saradnji sa fondacijom “Tijana Jurić“ iz Subotice i “NINAMEDIA“ iz Novog Sada.Ostale vesti

Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020