Vesti
Društvo

Intenzivirani radovi na autoputu Niš - Merdare

Radovi na auto-putu Niš - Merdare su intenzivirani, a ministar saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović očekuje da će za dve godine biti završen prvi deo puta kada će se spojiti Prokuplje i Niš najkvalitetnijom saobraćajnicom, a potom nastaviti dalje do Kuršumlije.
Intenzivirani radovi na autoputu Niš - Merdare
Ministar Momirović je obišao radove na Autoputu mira kod Merošine (Foto Niške vesti)

Momirović je obišao radove na izgradnje petlje Merošina 1 na budućem autoputu od Niša do Merdara i rekao da je primarni cilj da se povežu Prokuplje, Kuršumlija, Niš i centralna Srbija, pišu Niške vesti.

"Koridor koji mora da donese veliki ekonomski rast za ceo ovaj deo zemlje, koji mora od Niša da napravi ozbiljan saobraćajni čvor i da nas poveže sa našom braćom na Kosovu i Metohiji, a najveći ekonomski rast, najveće investicije i najveći priliv turista moraju da ostvare Prokuplje i Kuršumlija", rekao je on.

Ovi radovi se izvode zahvaljujući evropskim partnerima koji su izdvojili velika bespovratna sredstva.

Izgradnjom "Autoputa mira" Niš će dobiti treći krak Koridora 10. Nama je to, kao gradu, od velikog značaja, ne samo jer ćemo bolje povezati industrijsku zonu Niš, Prokuplje i Kuršumliju, već i zbog mogućnosti da otvorimo ponovo slobodnu zonu koju smo imali. Veliki je značaj i za turizam, jer ćemo povezivanjem Nišavskog i Topličkog okruga dobiti osnovu za buduću turističku regiju. Što se tiče privrede, kada imate sutradan ovakav autoput, modernu investiciju, svakako da će nam luka Drač biti najbliža luka i to će našim investitorima mnogo značiti", kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Predsednik opštine Merošina Saša Antić je rekao da ovaj autoput mnogo znači njegovoj Opštini, pošto se upredo sa njim radi i magistralni put Merošina – Prokuplje.

"Poboljšaćemo stanje na putevima i prevoz naših građana, što će sigurno privući i nove invenstitore koji su nama jako značajni, jer smo mi mala i nerazvijena opština", kazao je Jovanović.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Ranđelović je istakao da je ovaj autoput veoma značajan za Prokuplje jer je trenutno sav saobraćajni tranzit skoncentrisan na centar grada.

"Mi smo sa kompanijom ’Štrabag’, izvođačem radova, definisali da imamo najbolji mogući kvalitet izvedenih radova, a po ozbiljnosti te kompanije i iskustvu koje imamo sa njima, mi smo uvereni da će oni sve radove izvesti u skladu sa ugovorom i pre ugovorenog roka", naglasio je direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

On je dodao da je rok za završetak radova u prvoj fazi 25. jul 2023. godine.

Deonica Niš - Pločnik, deo autoputa E-80 Niš-Merdare, preko Prištine povezuje Srbiju sa albanskom obalom i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 Skoplje-Priština i Rutom 2b Sarajevo-Podgorica-Vljora.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022