Vesti
Društvo

Institut za javno zdravlje negira da je trovanje u Dečanima povezano sa vodom

Institut za javno zdravlje u Prištini saopštio je da trovanje ljudi u Dečanima nije povezano sa vodom, ali da je urađeno bakteriloško testiranje vode, te da će rezultati biti gotovi u roku od 48 sati
Institut za javno zdravlje negira da je trovanje u Dečanima povezano sa vodom
Ilustracija (Foto Pixabay)

Od subote su u Medicinski centar u Dečanima primljene 823 osobe sa simptomima trovanja, od kojih je oko 400 imalo slične simptome, a kako se navodi sumnjalo se na trovanje vodom.

Iz Instituta za javno zdravlje kažu da su uzorci vode uzeti u šest sela u opštini i poslati u laboratoriju u Peć.

"U protekla 24 sata su uzeta dva uzorka u kojima su se pojavile dve sumnjive bakterije, ali porodice koje su koristile tu vodu nisu imale nikakve probleme. Sve opcije su otvorene, to bi mogla da bude viroza. Do sada nismo pronašli zagađenje vode", saopšteno je iz Instituta.

Osmani apeluje na pravosuđe da reši slučaj trovanja

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je o slučaju masovnog trovanja vodom razgovarala sa ministrom zdravlja Arbenom Vitijom i gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem. 

„Očekujem od svih institucija dalju i punu posvećenost u pružanju adekvatnog zdravstvenog tretmana otrovanim građanima, kao i otkrivanje uzroka trovanja građana. Istraga pravosuđa je neophodna i mora joj se hitno pristupiti“, navela je Osmani u objavi na Fejsbuku.Ostale vesti

Kancelarija za KiM finansira uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči
Na zahtev meštana i opštine Orahovac u toku je uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči, sa izgradnjom parkinga i pristupnog stepeništa, koje finansira Kancelarija za KiM.
  • 26.07.2021
Malim virtuozima potrebna nova harmonika
Jovanu i Nikoli iz Parteša, koji spadaju među najbolje mlade harmonikaše sa Kosova, su potrebni novi instrumenti.
  • 26.07.2021
Na Kosovu Dan žalosti zbog 10 poginulih u nesreći u Hrvatskoj
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak za Dan žalosti u čast kosovskih građana koji su tragično izgubili život u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.
  • 26.07.2021
Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021