Vesti
Društvo

Institut GAP: O rastu cena i merama za ublažavanje inflacije

Na Kosovu je tokom 2021. godine zabeležen porast indeksa potrošačkih cena od 3.1 odsto, proizvođačkih cena od 4.2 odsto, indeksa cena uvoza od 8.3 odsto i troškova gradnje sa 10.9 odsto, objavljeno je u izveštaju Instituta GAP „Povećanje cena na Kosovu i moguće mere za ublažavanje efekta inflacije" na osnovu podataka Agencije za statistiku Kosova.
Institut GAP: O rastu cena i merama za ublažavanje inflacije
Ilustracija (Foto Freepik)

Tokom 2021. godine na Kosovu je počeo oporavak od ekonomske krize, pa je samo tokom drugog kvartala realni rast BDP-a na iznosio 16.3 odsto. Ovaj pozitivan razvoj događaja je zapravo rezultat povećane domaće potražnje, vladinih paketa mera fiskalnog oporavka i podrške dijaspore. Sa povećanjem privredne aktivnosti došlo je i do povećanja nivoa cena. Tokom 2021. godine indeks potrošačkih cena je konstantno rastao, što je rezultiralo prosečnim godišnjim rastom od 3.1 odsto do novembra 2021. godine.

Nivo prosečne neto zarade na Kosovu se menjao tokom godina, ali je minimalna zarada ostala na istom nivou. Dva najviša indeksa u 2020. godini su indeks neto zarade u javnom sektoru i u javnim preduzećima, Zato su neke od preporuka za ublažavanje efekta poskupljenja cena: povećanje minimalne zarade, povećanje isplata korisnicima socijalne pomoći i intenziviranje nadzora tržišta od strane Kosovske uprave za konkurenciju.

Ekonomski razvoj zabeležen 2021. godine na Kosovu je posledica povećanja domaće potražnje, fiskalnih paketa za ekonomski oporavak, kao i podrške dijaspore. Jedan od glavnih podsticaja za dalju potrošnju, doznake, su do oktobra 2021. godine zabeležile godišnji rast od 20 odsto, dostigavši vrednost od 956 miliona evra za period januar - oktobar 2021. godine. Još jedan podsticaj za privredni rast bio je izvoz roba koji je do oktobra 2021. godine dostigao vrednost od 613.9 miliona evra, što je znatno više u odnosu na izvoz iz 2019. i 2020. godine koji je iznosio 383.5, odnosno 474.9 miliona evra.

Kompletan izveštaj na srpskom jeziku možete preuzeti OVDE.Ostale vesti

Slabiji zemljotresi u Štrpcu i Kačaniku

Jedan sat nakon ponoći registrovan je zemljotres magnitude 2.3 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Kačanika, saopštio je Seizmološki zavod Srbije.

  • 18.05.2022
Džefri Hovenijer u poseti Severu Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer posetio je danas Sever Kosova gde je razgovarao sa predsednikom Srpske liste i ministrom Goranom Rakićem.
  • 17.05.2022
Poslanica Samoopredeljenja osuđena na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prizrenu izrekao je osuđujuću presudu protiv dvoje okrivljenih i oslobađajuću presudu za četvoro okrivljenih za krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.
  • 17.05.2022
KP apeluje da se ne koristi vatreno oružje na proslavama
Iz Kosovske policije apeluju na građane da ne koriste vatreno oružje tokom održavanja različitih proslava i manifestacija, kako ne bi doveli u opasnost sebe i druge.
  • 17.05.2022
Novi Sad: Regionalna konferencija

Dvodnevna završna konferencija regionalnog projekta "Mediji za sve (Media for All)", koja se održava 17. i 18. maja, počela je u Novom Sadu.

  • 17.05.2022
Pokrenut sajt o srpsko-albanskom prijateljstvu
Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice pokrenula je prvi veb sajt pod nazivom “Srpsko-albansko prijateljstvo”. Sajt sadrži obimnu internet bazu koja pruža vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.
  • 17.05.2022