Vesti
Društvo

Institucije tvrde da se bore protiv korupcije, građani nezadovoljni

Nedavna hapšenja službenika u Peći i Gnjilanu, u Agenciji za poljoprivredu zbog zloupotreba subvencija, kao i privođenje direktora uprave i finansija Nezavisne komisije za medije zbog primanja mita navode na pomisao da je aktuelna kosovska vlast počela da ispunjava svoja obećanja. Žitelji Goraždevca veruju da je korupcija široko rasprostranjena u društvu.
Institucije tvrde da se bore protiv korupcije, građani nezadovoljni
Ilustracija (Foto iStock)

Korupcija ili podmitljivost je, u pravnom smislu, kažnjivo delo zloupotrebe poverenja ili dužnosti. Ona podrazumeva nezakonito korišćenje društvenog i državnog položaja i moći radi sticanja sopstvene koristi.

Na Kosovu dominiraju civilni prekšaji, slučajevi krivičnih dela, kao i slučajevi organizovanog kriminala i korupcije, kazao je predsednik Osnovnog suda u Peći Armend Beriša.

„Ni mi, ni onaj deo koji pokriva jurisdikcija Osnovnog suda u Peći ne možemo reći da je sud otporan na postupke ili koruptivna dela pojedinih službenika. Ali, mi sva ta dela tretiramo kao i sve slučajeve koji se jave našem sudu“, rekao je Beriša.

On je podsetio da je Osnovni sud u Peći po oceni nevladinih organizacija jedan od najtransparantijih na Kosovu.

„Imajući u vidu da je transparentnost refleksija nivoa zrelosti i razvoja demokratije u instituciji, naravno da ne možemo reći da je urađeno dovoljno toga. Uprkos tome, radi se svakodnevno u tom smeru“, kazao je Beriša. 

Jedan od primera da Tužilaštvo u Peći sprovodi Zakon o korupciji je nedavno hapšenje 17 visokih zvaničnika iz pećkog regiona.

„Svi su pod tužbom zbog zloupotrebe službene dužnosti ili zloupotrebe službene vlasti i ličnog interesa, postupak koji se vodi protiv njih je u toku. Isto tako, preduzimaju se i svi postupci u ovom pravcu i u okviru krivično - pravnih postupaka. Važno je reći i to da od strane ovog tužilaštva, odnosno od strane Osnovnog suda u Peći, imamo i tri presude o trojici predsednika opština za krivična dela zbog zloupotrebe službene dužnosti ili zloupotrebe službene vlasti i ličnog interesa, koji su sada u drugom stepenu, gde se vrše vrednovanja i analize. Takođe, imamo i jednu tužbu protiv predsednika opštine koja se sprovodi pred ovim tužilaštvom“, podsetila je tužiteljka u Osnovnom javnom tužilaštvu u Peći Ljumturije Vučetaj.

Na osnovu podataka iz 2020. godine, prijavljeno je oko 300 slučajeva korupcije, kazao je Bljerim Keljmendi iz Agencije za borbu protiv korupcije u Prištini.

„Što se tiče slučajeva korupcije mi ih kao agencija tretiramo bez razlike, bilo kojeg nivoa da su oni. Poslednje dve godine godine tretirali smo i slučajeve visokog nivoa, počevši od ministara, zamenika ministara, razne službenike po raznim ministarstvima, potom predsednike opština. Pokrenuli smo proceduru preliminarne istrage zbog nedeklarisanja, lažnog deklarisanja ili druge sumnje za korupciju protiv ovih ljudih“, rekao je on.

Novinarska ekipa Radio Goraždevca pitala je građane da li su se susretali sa ovim široko rasprostranjenim problemom.

„Naravno da ima, svuda ima korupcije, u svim sferama je zastupljena, od vrha do kraja. Ima i u zdravstvu, policiji“, rekao je Mladen Stevanović

„Ima na svim nivoima korupcije, samo treba naći mehanizme za sprečavanje i doneti nove zakone“, kazao je Milorad Đoković.

Korupcija je jedna od glavnih prepreka za dobijanje vizne liberalizacije i napredak Kosova ka EU. Premijer Aljbin Kurti je pred izbore uveravao građane Kosova da će se žestoko boriti protiv korupcije i na osnovu toga je i dobio podršku birača.

 Ostale vesti

Vlada Kosova izdvojila sredstva za isplatu 100 evra privatnom sektoru
Vlada Kosova je na današnjoj sednici odobrila izdvajanje 35 miliona evra za sprovođenje obećanja da će obezbediti 100 evra za sve zaposlene u privatnom sektoru sa mesečnom platom do 1.000 evra.
  • 25.05.2022
Nezadovoljni nagoveštavaju iseljavanje, Vučić poslednja nada
Osim mnogobrojnih problema koje na Kosovu svakodnevno dele radno angažovani i oni koji to nisu, zajedničko im je i to da rešenja očekuju lično od predsednika Srbije. Učesnici debate "Problemi pojedinih zaposlenih i nezaposlenih ljudi na Kosovu" u Medija centru u Čaglavici su poručili da odustajanja od borbe za njihova prava nema, kao i da su spremni za odlaske u Beograd, štrajkove glađu, ali i iseljavanje sa Kosova i sudske procese u Strazburu. 
  • 25.05.2022
Za obnovu Bogorodice Ljeviške 60 miliona dinara
Kancelarija za Кosovo i Metohiju obezbedila je 60 miliona dinara za obnovu crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja je teško stradala tokom martovskog progroma 2004. godine, saopštio je danas direktor Кancelarije za КiM Petar Petković.
  • 24.05.2022
Osojane: Blokirana i zgrada škole
U povratničkom selu Osojane, pored zgrade Privremenog organa za Istok, od jutros je blokirana i zgrada škole. Nastave za oko 50 osnovaca i 15 srednjoškolaca danas nije bilo.
  • 24.05.2022
Ponovo dojava o podmetnutoj bombi u PU

Rektorat Prištinskog univerziteta danas je u podne po drugi put dobio lažnu dojavu o podmetnutoj bombi, prenosi Kallxo. Informaciju je potvrdila kosovska policija.

  • 24.05.2022
Finansijska nestabilnost i bezbednost i dalje najveći problemi novinara

Položaj medija na Kosovu, ekonomska održivost kao i sve veći broj pretnji i napada na novinare su najveći problemi medija, slažu se panelisti debate “Medijske slobode i ekonomski položaj novinara na Kosovu” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 24.05.2022