Vesti
Društvo

Institucije tvrde da se bore protiv korupcije, građani nezadovoljni

Nedavna hapšenja službenika u Peći i Gnjilanu, u Agenciji za poljoprivredu zbog zloupotreba subvencija, kao i privođenje direktora uprave i finansija Nezavisne komisije za medije zbog primanja mita navode na pomisao da je aktuelna kosovska vlast počela da ispunjava svoja obećanja. Žitelji Goraždevca veruju da je korupcija široko rasprostranjena u društvu.
Institucije tvrde da se bore protiv korupcije, građani nezadovoljni
Ilustracija (Foto iStock)

Korupcija ili podmitljivost je, u pravnom smislu, kažnjivo delo zloupotrebe poverenja ili dužnosti. Ona podrazumeva nezakonito korišćenje društvenog i državnog položaja i moći radi sticanja sopstvene koristi.

Na Kosovu dominiraju civilni prekšaji, slučajevi krivičnih dela, kao i slučajevi organizovanog kriminala i korupcije, kazao je predsednik Osnovnog suda u Peći Armend Beriša.

„Ni mi, ni onaj deo koji pokriva jurisdikcija Osnovnog suda u Peći ne možemo reći da je sud otporan na postupke ili koruptivna dela pojedinih službenika. Ali, mi sva ta dela tretiramo kao i sve slučajeve koji se jave našem sudu“, rekao je Beriša.

On je podsetio da je Osnovni sud u Peći po oceni nevladinih organizacija jedan od najtransparantijih na Kosovu.

„Imajući u vidu da je transparentnost refleksija nivoa zrelosti i razvoja demokratije u instituciji, naravno da ne možemo reći da je urađeno dovoljno toga. Uprkos tome, radi se svakodnevno u tom smeru“, kazao je Beriša. 

Jedan od primera da Tužilaštvo u Peći sprovodi Zakon o korupciji je nedavno hapšenje 17 visokih zvaničnika iz pećkog regiona.

„Svi su pod tužbom zbog zloupotrebe službene dužnosti ili zloupotrebe službene vlasti i ličnog interesa, postupak koji se vodi protiv njih je u toku. Isto tako, preduzimaju se i svi postupci u ovom pravcu i u okviru krivično - pravnih postupaka. Važno je reći i to da od strane ovog tužilaštva, odnosno od strane Osnovnog suda u Peći, imamo i tri presude o trojici predsednika opština za krivična dela zbog zloupotrebe službene dužnosti ili zloupotrebe službene vlasti i ličnog interesa, koji su sada u drugom stepenu, gde se vrše vrednovanja i analize. Takođe, imamo i jednu tužbu protiv predsednika opštine koja se sprovodi pred ovim tužilaštvom“, podsetila je tužiteljka u Osnovnom javnom tužilaštvu u Peći Ljumturije Vučetaj.

Na osnovu podataka iz 2020. godine, prijavljeno je oko 300 slučajeva korupcije, kazao je Bljerim Keljmendi iz Agencije za borbu protiv korupcije u Prištini.

„Što se tiče slučajeva korupcije mi ih kao agencija tretiramo bez razlike, bilo kojeg nivoa da su oni. Poslednje dve godine godine tretirali smo i slučajeve visokog nivoa, počevši od ministara, zamenika ministara, razne službenike po raznim ministarstvima, potom predsednike opština. Pokrenuli smo proceduru preliminarne istrage zbog nedeklarisanja, lažnog deklarisanja ili druge sumnje za korupciju protiv ovih ljudih“, rekao je on.

Novinarska ekipa Radio Goraždevca pitala je građane da li su se susretali sa ovim široko rasprostranjenim problemom.

„Naravno da ima, svuda ima korupcije, u svim sferama je zastupljena, od vrha do kraja. Ima i u zdravstvu, policiji“, rekao je Mladen Stevanović

„Ima na svim nivoima korupcije, samo treba naći mehanizme za sprečavanje i doneti nove zakone“, kazao je Milorad Đoković.

Korupcija je jedna od glavnih prepreka za dobijanje vizne liberalizacije i napredak Kosova ka EU. Premijer Aljbin Kurti je pred izbore uveravao građane Kosova da će se žestoko boriti protiv korupcije i na osnovu toga je i dobio podršku birača.

 Ostale vesti

Neradni dan na Kosovu

Kosovske institucije neće danas raditi zbog toga što je državni praznik Albanije proglašen i za praznik na Kosovu.

  • 29.11.2021
Priština: Vijori se zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK.

  • 28.11.2021
Dan zastave Albanije-neradni dan na Kosovu
Albanija danas slavi 109 godina od proglašenja nezavisnosti. Ovaj datum uveliko se obeležava i na Kosovu, te će ponedeljak biti neradni dan za sve institucije.
  • 28.11.2021
Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021