Vesti
Društvo

Institucija uzurpator privatne imovine

Posle rata na Kosovu veliki broj Srba ostao je bez svoje imovine. U Agenciju koja se bavi rešavanjem ovog problema još 2007. godine stiglo je više od 42.000 prijava. Među uzurpatorima su i vladine institucije.
Institucija uzurpator privatne imovine
Uzurpirani objekat Dragana Đurđića u Prištini (Foto Kim)

Ministarstvo pravde Kosova, čiji je osnovni zadatak njeno funkcionisanje, poslednjih 11 godina koristi poslovni objekat čiji je vlasnik Dragan Đurđić iz Prištine. Objekat nekadašnje firme "Bakom" nalazi se na društvenom zemljištu, na imovini “Panorame”. Za njegovo postavljanje Đurđić je imao urednu dozvolu.  

U prostorije veličine 85 kvadratnih metara 2004. se uselilo osoblje Kancelarije za izvršenje zatvorskih sankcija Ministarstva pravde Kosova, da bi ih od 2013. preuzela Komisija za posredovanje istog ministarstva.

Dragan Đurđić, koji danas živi u Beogradu, za RTV KIM kaže da godinama bezuspešno pokušava da vrati svoj objekat.

"Ovo je jedinstven slučaj da Ministarstvo pravde neke zemlje uzurpira privatnu imovinu. To ne postoji ni u Africi, ni u Aziji, ni u najudaljenijim delovima sveta. Više puta sam intervenisao u Agenciji za imovinu,  ali mi oni do danas nisu oslobodili objekat. Nekoliko puta sam išao i u Ministarstvo pravde”, kaže za RTV Kim Dragan Đurđić.

U Ministarstvu pravde ne žele da komentarišu ovaj slučaj. U telefonskom razgovoru zamenik ministra Nusret Hodža nam je kazao da se ova institucija ne bavi pojedinačnim slučajevima, a da on konkretno nije upoznat sa predmetom.

Kosovska Agenciju za imovinu (KPA) se u ovakvim situacijama oglašava nenadležnom jer je njen zadatak da rešava slučajeve nepokretne imovine. Imovina poput Đurđićeve tretira se kao pokretna, kaže službenica za odnose sa javnošću u KPA Negosava Mrdaković.

“Ima mnogo takvih slučajeva. U slučajevima kada neko dobije odobrenje da privremeno koristi društvenu zemlju i dobije odobrenje da se tu sagradi neka imovina, kod nas u Agenciji se to tretira kao pokretni objekat i može da se desi da se to odbaci jer nije naša nadležnost. Podnosilac zahteva dalje može da se žali nekom sudu”, zaključuje Mrdakovićeva.

U KPA je do 2007. godine upućeno više od 42.000 zahteva za rešavanje pitanja uzurpirane imovine. Većina je, kako Mrdakovićeva kaže, rešena.

Rešenjima koja su doneta, vlasnici imovine uglavnom nisu zadovoljni. Zbog toga su srpski predstavnici u Vladi Kosova pokrenuli inicijativu za osnivanje posebnog suda koji bi se bavio rešavanjem slučajeva uzurpirane imovine.

“Slučaj koji ste vi naveli, ali i slučajevi poput objekta SPC u centru Prištine u kojem se nalazi Agencija za borbu protiv korupcije gde niko ne plaća kiriju su sve problemi o kojima želimo da razgovaramo. Kolika je volja i spremnost institucija čija je ovo nadležnost videćemo u narednom periodu”, kaže za RTV KIM ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Jevtić je najavio da će podršku za takvu ideju pokušati da dobije od relevantnih institucija, među kojima je i Ministarstvo pravde.

U ovom ministarstvu ne žele da komentarišu srpsku inicijativu, pošto kod njih još uvek nije stigla.


Ostale vesti

Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020