Vesti
Društvo

Inspekcija proverava da li se prodaje rakija sumnjivog porekla

Opštinski inspektori su u Gračanici izvršili proveru trgovinskih radnji kako bi utvrdili da li se na terioriji ove lokalne samouprave prodaje rakija nepoznatog porekla.
Inspekcija proverava da li se prodaje rakija sumnjivog porekla
Gračanica (Foto Kim)

Trojica Srba, M.B, D.Đ. i B.Đ. iz Prilužja, opština Vučitrn, preminula su u poslednja dva dana, a meštani veruju da su se otrovali nakon konzumiranja rakije sumnjivog porekla.

Po društvenim mrežama kruže informacije i da su dve osobe iz Gračanice zbog konzumiranja rakije u lošem zdravstvenom stanju, međutim, zvanične potvrde o tome nema.

Takođe, na društvenim mrežama je objavljen apel građanima opština Obilić i Vučitrn, ali i Gračanice, da ne konzumiraju rakiju nepoznatog porekla koja se pojavila u prodaji.

Direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da je inspekcija izvršila proveru u trgovinskim radnjama na teritoriji ove lokalne samouprave.

„Policija je preuzela slučaj zato što je to krivično delo. To nije rakija koja se prodaje preko faktura od proizvođača, već je u pitanju domaća rakija. Što se tiče našeg Odeljenja, mi smo obilazili prodavnice, da bismo videli da li neko prodaje“, kazao je Aritonović.

Predstavnik sela i koordinator u opštinama Obilić i Vučitrn Milan Kostić Mima kazao je juče za RTV Kim da je Policija Kosova počela da istražuje ovaj slučaj, a da su uzorci rakije poslati na analizu.

Tela dvojice preminule braće su na obdukciji u Prištini, a rezultati se očekuju u toku dana.Ostale vesti

U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020
“Žene širom sveta da se ujedine”
Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ujedno počinje i akcija „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Direktorka NVO „Žensko pravo“ Ružica Simić je za RTV Kim kazala da je cilj ove akcije da se “žene oraginuzuju, budu složne i da pomažu jedna drugoj”.
  • 25.11.2020
„Uz volju, postoji način da se zaustavi nasilje nad ženama“
Tokom 2019. godine 243 miliona žena i devojčica pretrpelo je seksualno ili fizičko nasilje od svog partnera, izjavila je izvršna direktorka „UN Women“ Fumzile Mlambo-Ngcuka povodom Međunarodnog dana eliminisanja nasilja nad ženama. Takođe, primećena je bliska veza između pandemije kovid-19 i porasta u prijavljenom nasilju svih vrsta, i naziva se „Pandemija senka“.
  • 25.11.2020