Vesti
Društvo

Inflacija u evrozoni na rekordnih 8,9 odsto

Inflacija je u zemljama čija je valuta evro u julu bila rekordna. Cene su porasle za 8,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je u petak statistički zavod Eurostat.
Inflacija u evrozoni na rekordnih 8,9 odsto
Inflaciju su ponovo pokrenule cene energenata, koje su porasle za 39,7 odsto godinu za godinuom (Foto Christophe Gateau/dpa)

Reč je o najvišoj stopi od uvođenja evra kao zajedničke valute 1999. U junu su potrošačke cene porasle za 8,6 odsto, dok su stručnjaci očekivali 8,7 odsto. Inflaciju su ponovo pokrenule cene energenata, koje su porasle za 39,7 odsto godinu za godinom.

Rast cena hrane i pića ubrzan je sa 8,9 na 9,8 odsto.

Bazna inflacija, koja ne obuhvata cene energenata, hrane i pića, a koje su posebno podložne fluktuacijama, porasla je sa 3,7 na četiri odsto.

Najveće stope inflacije u evrozoni ponovo su bile u tri baltičke države - Litvaniji, Letoniji i Estoniji, i to preko 20 odsto. U Nemačkoj je stopa inflacije po evropskim standardima bila 8,5 odsto.

Evropska centralna banka (ECB) je pre nešto više od nedelju dana podigla svoje ključne kamatne stope, prvi put posle 11 godina.

ECB je kasnila, pošto je njen cilj inflacije od dva odsto već neko vreme očigledno bio premašen. Centralne banke drugih država, poput SAD i Velike Britanije, ranije su korigovale kamate.Ostale vesti

Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti
Građani Kosova ponovo će se suočiti sa nedostatkom struje, uprkos izjavama vladinih zvaničnika da restrikcija neće biti.
  • 16.08.2022
Godišnjica napada na Klokot
Navršile su se 23 godine od minobacačkog napada na Klokot, u kome su živote izgubili Tihomir Radić i Silvana Spasić. Selo je granatirano 16. avgusta 1999. godine, oko 19.20 sati. Napad se desio nakon prestanka oružanih sukoba i dolaska međunarodnih misija.
  • 16.08.2022
Akcija Fondacije “Dajana Paunović”:  Letovanje za tri porodice
U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“ tri socijalno ugrožene porodce ove godine po prvi put će otići na letovanje, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 16.08.2022
Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu
Glavni problem u snabdevanju strujom Kosova su u ovdašnjem energetskom sektoru i oslanjanju na ugalj, smatra Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose.
  • 15.08.2022
Završni ispit 17. 18. i 19. avgusta

Završni ispit u avgustovskom roku, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu, biće održan 17, 18. i 19. avgusta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

 

  • 15.08.2022
Počele restrikcije struje
Od danas su počele da se primenjuju restrikcije struje na Kosovu. U Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima je bilo isključenja.
  • 15.08.2022