Vesti
Društvo

Incident u Gračanici

Dvojica srpskih mladića privedeni su sinoć u policijsku stanicu u Gračanici zbog napada na Albance koji su u narodnim nošnjama sa nacionalnim i kosovskim zastavama šetali glavnom ulicom. U tuči lakše povređen jedan Albanac.
Incident u Gračanici
Gračanica (Foto arhiva KIM)

Šestoro Albanaca u narodnim nošnjama i sa albanskim zastavama sinoć je oko 20 sati prošetalo Gračanicom, što je isprovociralo grupu Srba koja ih je napala.

Policajci su u stanicu u Gračanici uveli Albance od kojih je jedan lakše povređen, i privela maloletnog S.M (16) i Aleksandra Maksimovića (27).

Komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković rekao je za KIM radio da su privedeni Srbi nakon saslušanja, koje je obavljeno u prisustvu opštinskog javnog tužioca, pušteni svojim kućama.

“Napadnuti Albanci su bili obučeni u albanske narodne nošnje i nosili su albancke i kosovske zastave. Protiv Srba koji su učestvovali u ovom incidentu biće poktenuta krivična prijava”, kazao je Trajković KIM radiju.
 
“Mora da postoji red, ali ono što treba da bude lekcija za sve nas, to je da policija nekada mora da obrati više pažnje na neke stvari. Bez obzira na sve, oni su pokazali napor da se ovo reši na pomirljiv način. Možda bi i neko od nas želeo da prošeta na nekom drugom mestu, ali bi to neko drugi protumačio kao provokaciju“, rekao je gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.
 
Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Slobodan Petrović zahvalio se gradonačelniku i žiteljima koji su, kako je rekao, učestvovali u smirivanju tenzija.

Šestorica albanaca koji su, navodno, peške krenuli u Brisel u znak podrške pregovorima o viznoj liberalizaciji za Kosovo, policijskim vozilom su prebačeni za Prištinu.Ostale vesti

Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023