Vesti
Društvo

„Impuls žene“, IV Festival ženskog stvaralaštva u PKC „Akvarijus“

Privatni kulturni centar „Akvarijus“ organizuje četvrti festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) pod nazivom „Impuls žene“ koji počinje 23. novembra, i traje do 27. Na festivalu će učestvovati ukupno 44 žene.

„Impuls žene“, IV Festival ženskog stvaralaštva u PKC „Akvarijus“
PKC "Akvarijus" (Foto Kim arhiva)

Festival ženskog stvaralaštva „Impuls žene“ pokrenuo je PKC „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici 2018. godine, bez ideoloških predrasuda, želeći da predstavi umetnost – književnost, muziku, likovnu umetnost, film i scensku umetnost koju potpisuju ženski autori.

Iako se ovaj festival održavao marta meseca, a povodom Međunarodnog dana žena, ove godine je dva puta odlagan zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Ulaz na sve programe je slobodan, a program i satnica festivala su dostupni ovde.

Festival se finansira iz izvornih sredstava organizacije i ovaj put se realizuje uz saradnju Nevladine organizacije „Žensko pravo“ i UNFPA (Populacioni fond Ujedinjenih Nacija).

Za ovih pet dana festivala biće održano deset programa, u kojima će učestvovati 44 ženskih stvaraoca.

Ženski deo dečije i omladinske pozorišne trupe „Mali teatar“ i likovna umetnica Anđela Radenković, otvoriće  festival, a odmah nakon toga održaće se tribina „Srpske književnice na Kosovu i Metohiji“, u kojoj su potvrdile svoje učešće Branka Kasalović, Aleksandra Jovičić, Nevena Milosavljević i Ivana Vanovac.

Za vreme festivala započeće i peti ciklus Likovnih okršaja, koji će se održati u sredu.

U četvrtak će biti otvorena i prva mitrovička AR (augmented reality, proširena stvarnost) izložba fotografija Milana Dobrića „(Ne)vidljivo nasilje“, koja objedinjuje umetnički izraz i najmodernije mogućnosti savremene tehnologije.

Za praćenje ove izložbe neophodan je „pametan telefon“ i aplikacija.

Za muzički program koji se održava u petak, predviđen je vokalni nastup Etno grupe (Isidora Nekić, Jovana Trifunović, Dragana Milić, Farah Pepić) i koncert Eme Miodragović (viola), Ane Radosavljević Popović (violina) i Andrijane Šljivić (klavir).

Tribina posvećena položaju žena na Kosovu, čiji je organizator NVO „Žensko pravo“, biće održana takođe u petak, a istog dana, svoj performans izvešće i glumica Gala Šalapur.

U subotu, poslednjeg dana festivala, održaće se i modna revija ručno tkanih šalova Ljiljane Dražević, a istog dana biće organizovan ženski turnir u šahu i promovisana Akvarijusova škola šaha, i formiranje prvog ženskog šahovskog tima na Kosovu i Metohiji.

Istog dana biće održan i Kvizomanijak koji će u celini biti posvećen temi žene.Ostale vesti

Počeo Velikogospojinski post
Za pravoslavne hrišćanske vernike počeo je dvonedeljni Velikogospojinski post. Ustanovljen je kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od nje. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.
  • 14.08.2022
Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022