Vesti
Društvo

„Impuls žene“, IV Festival ženskog stvaralaštva u PKC „Akvarijus“

Privatni kulturni centar „Akvarijus“ organizuje četvrti festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) pod nazivom „Impuls žene“ koji počinje 23. novembra, i traje do 27. Na festivalu će učestvovati ukupno 44 žene.

„Impuls žene“, IV Festival ženskog stvaralaštva u PKC „Akvarijus“
PKC "Akvarijus" (Foto Kim arhiva)

Festival ženskog stvaralaštva „Impuls žene“ pokrenuo je PKC „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici 2018. godine, bez ideoloških predrasuda, želeći da predstavi umetnost – književnost, muziku, likovnu umetnost, film i scensku umetnost koju potpisuju ženski autori.

Iako se ovaj festival održavao marta meseca, a povodom Međunarodnog dana žena, ove godine je dva puta odlagan zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Ulaz na sve programe je slobodan, a program i satnica festivala su dostupni ovde.

Festival se finansira iz izvornih sredstava organizacije i ovaj put se realizuje uz saradnju Nevladine organizacije „Žensko pravo“ i UNFPA (Populacioni fond Ujedinjenih Nacija).

Za ovih pet dana festivala biće održano deset programa, u kojima će učestvovati 44 ženskih stvaraoca.

Ženski deo dečije i omladinske pozorišne trupe „Mali teatar“ i likovna umetnica Anđela Radenković, otvoriće  festival, a odmah nakon toga održaće se tribina „Srpske književnice na Kosovu i Metohiji“, u kojoj su potvrdile svoje učešće Branka Kasalović, Aleksandra Jovičić, Nevena Milosavljević i Ivana Vanovac.

Za vreme festivala započeće i peti ciklus Likovnih okršaja, koji će se održati u sredu.

U četvrtak će biti otvorena i prva mitrovička AR (augmented reality, proširena stvarnost) izložba fotografija Milana Dobrića „(Ne)vidljivo nasilje“, koja objedinjuje umetnički izraz i najmodernije mogućnosti savremene tehnologije.

Za praćenje ove izložbe neophodan je „pametan telefon“ i aplikacija.

Za muzički program koji se održava u petak, predviđen je vokalni nastup Etno grupe (Isidora Nekić, Jovana Trifunović, Dragana Milić, Farah Pepić) i koncert Eme Miodragović (viola), Ane Radosavljević Popović (violina) i Andrijane Šljivić (klavir).

Tribina posvećena položaju žena na Kosovu, čiji je organizator NVO „Žensko pravo“, biće održana takođe u petak, a istog dana, svoj performans izvešće i glumica Gala Šalapur.

U subotu, poslednjeg dana festivala, održaće se i modna revija ručno tkanih šalova Ljiljane Dražević, a istog dana biće organizovan ženski turnir u šahu i promovisana Akvarijusova škola šaha, i formiranje prvog ženskog šahovskog tima na Kosovu i Metohiji.

Istog dana biće održan i Kvizomanijak koji će u celini biti posvećen temi žene.Ostale vesti

KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara
Bliže se božićni i novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni. „Slavi srcem a ne oružjem“, poručili su, te upozorili na to da je korišćenje pirotehničkih sredstava dozvoljeno tek od 26. decembra.
  • 08.12.2021
Napadi i pritisci na medije
Stanje slobode medija u čitavom regionu je loše, a najveći problemi su verbalni i fizički napadi na novinare, autocenzura, ekonomski i politički pritisci i neregulisano medijsko tržište, ocenili su danas učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženja novinara Srbije (UNS), u okviru projekta "Pod pritiskom".
  • 08.12.2021
Građani Severne Mitrovice o novim merama: Samo otežavaju ljudima
Vlada Kosova usvojila je 30. novembra nove opšte i posebne mere za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovida-19 .
  • 08.12.2021
“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

  • 08.12.2021
Sevce: Oštećena javna rasveta
U selu Sevce, u Gornjoj Mahali, došlo je do fizičkog oštećenja na trafou javne rasvete gde je iščupana fotoćelija koja reguliše rasvetu, usled čega su žitelji ovog mesta sinoć ostali bez osvetljenja. 
  • 08.12.2021
Misija OEBS-a na Kosovu osudila rušenje spomen ploče otetim novinarima
"Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje ponovljeni vandalizam na spomen-ploči kraj Velike Hoče posvećenoj dvojici novinara kosovskih Srba koji su nestali u tom području 21. avgusta 1998. godine", navodi se u poruci na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove misije.
  • 07.12.2021