Vesti
Društvo

Implementacija koda +383 za Kosovo nije potpuno realizovana

Telekom Kosovo još uvek plaća 1,9 miliona evra godišnje za upotrebu koda Monaka (+377), a za punu primenu koda +383 potrebna su 3,2 miliona evra. Brojni dugovi koje ovo preduzeće ima, dovelo je kosovski Telekom u tešku situaciju i rizik da se suoči sa sudskim izvršiteljem zbog duga Regulatornoj agenciji za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPC).
Implementacija koda +383 za Kosovo nije potpuno realizovana
Ilustracija (Foto istock)

Na sastanku Komisije za nadzor javnih finansija prilikom razmatranja Izveštaja revizije godišnjih finansijskih izveštaja kompanije Telekom Kosovo za 2020. godinu, predsedavajuća komisije Hikmete Bajrami tražila je objašnjenje za dug prema RAEPC -u i slabu internet mrežu, kao i neredovne interne revizije.

Vršiteljka dužnosti izvršne direktorke Telekoma Burbuće Hana je navela da je revizorska komisija trebala da izvrši osam revizija, ali da je samo pet uradila, te da „proveravaju sve nalaze“.

Ona je potvrdila da je Telekom Kosovo dužan RAEPC-u i da postoji mogućnost da će se „tokom ovog meseca suočiti sa sudskim izvršiteljima“.

„RAEPC ima zakonsku obavezu, tako da nam krajem ovog meseca može doći sa izvršenjem od 12 miliona evra, koje mi, kao Telekom Kosovo, ne možemo da platimo. O tome su obaveštene sve potrebne relevantne instance“, rekla je Hana.

Ona je navela da Telekom i dalje koristi kod Monaka +377, ali da je „prikriven nakon što ih je RAEPC obavezao da koriste kod +383“.

Hana je dodala da se usluge Monako Telekomu plaćaju u iznosu od 1,9 miliona evra jer Telekom Kosova nema finansijska sredstva za primenu novog koda.

„Smatramo da bi ulaganjem u kod +383 mogli u roku od godinu i po dana da povratimo ovaj novac, a ostao bi nam kod. Međutim, ove investicije koštaju milione, to Telekom Kosova ne može sam da uradi. Napravljen je zaobilazni put, koji pretplatnici ne primećuju, ali tehnička implementacija za +383 nije realizovana. To znači da još uvek koristimo +377. Zahtev RAEPC-a je da svakako moramo primeniti +383, pa je zbog tako velikog pritiska samo maskiran +377. Sada je stigla kazna od pet hiljada evra, što je teret. Mi nismo u stanju da primenimo ovaj kod“, rekla je ona.

Enver Haljiti iz Samoopredeljenja je želeo da zna šta su kosovska vlada i uprava Telekoma učinili za primenu koda +383.

„Znao sam da kod nije primenjen zbog nedostatka ulaganja. Ako Telekom Kosovo plaća Monako Telekomu 1,9 miliona evra godišnje, a potrebna su mu 3,2 miliona evra ulaganja da bi se ovo (primena koda +383) realizovalo 100%, zar vlada nikada nije smatrala razumnim da uloži 3,2 miliona evra?“, upitao je on.

Hana je navela da je „uprava do sada izvršila sve tehničke pripreme“ i ponovila da nema finansijska sredstva za potpunu implementaciju novog koda.

Eman Rahmani iz kosovske vladajuće partije je pitao je da li postoje zaposleni u Telekomu koji „nisu na Kosovu“, a zanimalo ga je i pitanje antena, za koje je rekao da je bilo slučajeva u kojima se „zvaničnik dogovorio sa svojim detetom“.

„Koliko ima onih koji nikada nisu došli na posao i šta ste uradili sa ovim slučajevima. Prilikom postavljanja antena, bilo je slučajeva u kojima je službenik sa detetom sklopio ugovor na 12 godina. Da li ste proverili takve pojave i koje korake ste preuzeli da sprečite tako nešto", pitao je on.

VD izvršne direktorke Telekoma nije demantovala ove navode, ali je rekla „da neće dozvoliti da prođu u tišini“.

„Postojali su ugovori sa decom. Upoznata sam i tačno se zna gde su. Nisu tretirani, ali naravno da moraju da se tretiraju, nema šta da se okleva. Za radnike koji ne dolaze na posao, postojao je problem o kome sam kasnije obaveštena, da je to bila ’VIP lista’, na kojoj je bilo ljudi kojima je bilo dozvoljeno da se ne potpisuju (prilikom dolaska na posao). U stvari, mogli su da ulaze i izlaze, a kontroli je na kraju meseca rečeno da im je bivši izvršni direktor to dozvolio. Obaveštena sam da ova lista više ne postoji“, objasnila je Hana.

Poslanik PDK-a Hajdar Beća je zabrinut zastarelošću usluga koje ova firma nudi.

„Zabrinut sam zbog usluga koje nudi Telekom. Vi treba da budete napredniji u odnosu na druge operatore jer koriste vašu mrežu, a pružaju bolje usluge ljudima. Zanima me šta ste preduzeli kao novo rukovodstvo, kada vidite da je situacija 2020. gora nego 2019. godine“, želeo je da zna on.

Poslanica AAK-a Aljbana Butići očekuje novi izveštaj izvršnog direktora Telekoma nakon 3 meseca, kako bi članovi komisije bili obavešteni o rezultatima rada u ovom periodu.

Glavni službenik za finansije Feim Keljmendi je naveo da su „smanjili troškove“ i dodao da trenutno nema aktivnog marketinškog ugovora u Telekomu.Ostale vesti

Dečija smotra folklora u Prizrenu: Čuvari kulture i tradicije

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena održana je dvadeset prva po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se preko sedam stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

  • 28.05.2022
Grafijada: Tri nagrade za studente mitrovičkog Fakulteta umetnosti
Studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici osvojili su tri prva mesta na nedavno održanom Međunarodnom susretu studenata grafičke struke "Grafijada 2022", u Trebinju.
  • 28.05.2022
Inicijativa da Gimnazija K. Kamenica nosi  ime Slobodana Kostića
Grupa intelektualaca iz Kosovskog Pomoravlja nedavno je pokrenula inicijativu da gimnazija u Kosovskoj Kamenici dobije ime po čuvenom književniku i profesoru Slobodanu Kostiću, koji je poreklom iz tog kraja.
  • 27.05.2022
Nestankom šuma nestaju i izvori vode
Koliki je značaj očuvanja šuma i planska eksploatacija, promovisano je u studiji analize mehanizma zaštite životne sredine, koju je izradila Ekološka medicinska ekspertska grupa EMEG uz podršku KFOS-a.
  • 27.05.2022
Objavljene nove cene goriva: Skuplji i dizel, i benzin
Nova maksimalna cena evro dizela do kraja maja u Srbiji biće 203,50 dinara, dok će cena benzina evro premijum BMB 95 biti 187 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
  • 27.05.2022
Trava raste, a radnika nema
Meštani Dobrotina su pre nedelju dana podneli zahtev JKP Ekologija i Opštini Gračanica za košenje trave i sređivanje sela. Međutim, to do sada nije urađeno. Dobrotinčani, kako su naveli, strahuju da svoje najmlađe puštaju u parkove zarasle u travu. Iz JKP Ekologije su za RTV Kim rekli da su svakog dana na terenu, ali da nemaju dovoljan broj radnika kako bi sve neophodne poslove završili u roku. 
  • 27.05.2022