Ime je znak

Od početka ove godine na centralnom Kosovu rođeno je 187 beba. Prema podacima Matične službe Opštine Gračnica, Dunja i Nikola su najčešća imena koja su im roditelji ili kumovi nadevali.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto freeimages.com)

Nikola, Pavle, Jovan, Dunja, Stefana i Kalina su najčešća imena u poslednjih godinu dana koja roditelji daju svojoj deci. Iz matične službe Opštine Gračanica kažu da je kod njih od januara ove godine zavedeno 267 novorođenčadi.

“Po nekoj evidenciji koje poseduje Opština Gračanica više je dečaka nego devojčica. Što se imena tiče, najpopularnija su muška imena Nikola, Pavle i Jovan. Što se ženskih imena tiče, to su Dunja, Stefana i Kalina“, kazao je šef matične službe Opštine Gračanica Đorđe Đorđević.

Meštani Gračanice vole različita imena.

“Po meni je najlepše ime Angelina od anđela, od muških Petar, to je hrišćansko ime“, kazao je Aleksandar Gudžić.

“Najlepše muško ime, po meni, je Mitar zato što je kratko, a drugo zvuči i premudro. Najlepše žensko je Anastasija jer kad se prevede sa grčkog, mislim da znači dar od Boga“, kazao je Nikola Jovanović iz Gračanice.

Postojalo je verovanje da ime poseduje magičnu moć i određuje sudbinu i karakteristične osobine, kazao je novinar Ivan Miljković autor dečije emisije koja se bavila tematikom srpskih imena i prezimena kroz istoriju.

“Dolazimo do etapa kada je naš narod bio neuk i bavio se poljoprivredom, nije bilo medicine i deca su umirala od svakojake bolesti i tada su se često dodeljivala imena Stojko, Stoja, Ostoja, Vuk. Poznata je priča kako je Vuk Karadžić dobio ime. Tamo gde se rađalo puno ženske dece najčeće ime je bilo Dostana ili Stana kako bi se stalo za ženskom decom jer se naslućivalo da ime ima magijsku moć i da će odredi sudbinu i karakteristične osobine budećeg čoveka koji ga nosi“, kazao je Miljković.

Upravnik ginekologije Boguljub Veljković u Gračanici kaže da je od početka godine rođeno 187 beba.

“U ovoj godini do sada je rođeno 187 beba, to je u prosku tridesetak beba mesečno. Možda nešto malo više dečaka. Broj novorođenčadi se nije povećao iz jednog praktičnog razloga, pošto je otvoreno još jedno porodilište u Pasjanu. Prema tome, mi smo na tom nivou na kome smo i bili, možda za koji procenat niže. To objašnjavamo postojanjem još jednog porodilišta“, kazao je Veljković.

Četrdesetih godina najpopularnije žensko ime bilo je Radmila, dok je u narednim godinama vrlo popularno bilo ime Ljiljana. Šezdesetih se ženskoj deci najviše davalo ime Snežana, dok su na jugu Srbije znatno popularnija bila imena Slađana, Vesna i Slavica.

Od muških imena, najčešća su bila: Tomislav, Jovan, Miodrag, Slobodan, Zoran, Goran, Aleksandar, Marko.

“Kada dajete svojoj deci imena, vodite računa o tome da bi to jednog dana mogla biti imena ulica i trgova“, svojevremeno je poručio legendarni Duško Radović. 

Ostale vesti

 • Protest sportista u Kosovskoj Mitrovici

  Protest sportista u Kosovskoj Mitrovici

  Sportisti i sportski radnici u podne su održali miran protest ispred Kancelarije EU i Euleksa u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog mera Prištine koje zabranjuju Srbima da se bave sportom.

 • Kolona Kforovih vozila ka severu?

  Kolona Kforovih vozila ka severu?

  Tanjug piše da je više od 45 vozila Kfora ušlo na sever Kosova, nešto pre 10.00 časova, i da se kreću u koloni u pravcu Leposavića. Iz Kfora još uvek nismo dobili potvrdu o pisanju beogradske agencije.

 • “Više pažnje o naslednom i pravu na imovinu u Građanskom zakoniku”

  “Više pažnje o naslednom i pravu na imovinu u Građanskom zakoniku”

  Na Kosovu je u toku proces izrade Građanskog zakonika. EU podržava Ministarstvo pravde u realiziaciji ovog projekta, a u samu izradu uključeni su i predstavnici pravosuđa i civilnog društva. Pravni stručnjaci iz srpske i albanske zajednice danas su u Gračanici diskutovali o budućem Zakoniku, davali svoje prepuruke i ukazivali na manjkavosti postojećeg zakona.

 • Udruženje „Šapa“ zahvalilo prijateljima

  Udruženje „Šapa“ zahvalilo prijateljima

  Predstavnici Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“ iz Severne Mitrovice, večeras su na prigodnoj svečanosti uručili pojedincima i kolektivima zahvalnice za pomoć i podršku radu ovog udruženja.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane